Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Tekesin strategia DM
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Tekesin tunnusluvut 2012.
Kite – Kites – Leija ? Kites - Language Cluster Finland Kites-toimialalla tarkoitetaan tietotekniikan, kielen ja kulttuurin sekä.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Tekesin innovaatiorahoitus
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Suomen koulutusjärjestelmä
Tekesin tunnusluvut 2013.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Satu Helmi & Ismo Kantola
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Copyright © Tekes Strategisen huippuosaamisen keskittymät Tutkimusohjelmat, Tekesin rahoituksen hakeminen, raportointi ja kustannustilitykset DM.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Päästöoikeusmarkkinoiden analysointi ja riskienhallinta POMAR / MARMET Helsingin yliopisto Ympäristöekonomia Teknillinen korkeakoulu Ympäristö- ja laatujohtamisen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
“TERVEYS” MYR Uusimaa ohjelman toimeenpanon johtaminen.
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Oppimisratkaisut-ohjelma
METROPOLIA INNOVAATIOPÄIVÄ Entä jos onnistutaan? Oletko tehnyt mielestäsi hyvän keksinnön?
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin EAKR Etelä-Pohjanmaalla ”KTM:n hallinnonala, toimintalinja 2.1 ”haasteelliset alueet”: v = 516 keur (EU+kans) keur (kunta) lisäksi.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Tekesin rahoitus media-alan yrityksille
© Tampereen kaupunki Luova Tampere 2011 –ohjelma Kulttuuriteollisuus
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Tekesin strategia 2015.
Tekesin rahoitus ja palvelut tutkimusorganisaatioille 2015
T&K-tiimi Tikkurilassa Koonti keskustelusta / AMV.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Oivaltamisen iloa Anna-Liisa Karjalainen, IT-suunnittelija, TAMK
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Potkua Pienyrittäjille – Kehittämispalveluja kentälle Pohjois-Karjalassa -hanke.
Innovatiiviset kaupungit
Ohjelmakauden 2007 – 2013 loppuvuodet Ohjelmapäällikkö Hanna Makkula Etelä-Savon maakuntaliitto.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Tutkimus- ja innovaatiopalvelut (TIP) Laitosjohtajafoorumi Kirsi Murtosaari Asiantuntijapalvelut:
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Koulutusviennin nykytila Jaana Palojärvi, OKM. Oppimisala Suomessa (TEKES 2015) Vientiä tekee vain muutama liikevaihdoltaan keskisuuri tai suuri yritys.
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA Ammattikorkeakoulujen sopimusseminaari Mikkeli
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Esityksen transkriptio:

Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)

Tekes on sitoutunut keskittymiin on auttanut keskittymien syntymistä kehittää niiden toiminnan edellytyksiä tukee niitä toiminnan kehittämisessä valvoo toiminnan laatua rahoittaa keskittymien tutkimusohjelmia ja hankkeita osallistuu keskittymä kokonaisuuden koordinointiin ja keskittymien välisen yhteistyön kehittämiseen DM 03-2013

Tekesin strategian sisällölliset painopisteet näkyvät ohjelmissa ja SHOKeissa Tekes suuntaa noin puolet rahoituksestaan asiakkaiden, kumppanien ja sidosryhmien kanssa valittujen sisällöllisten painopisteiden mukaan Sisällölliset painopisteet näkyvät ennen kaikkea Tekesin ohjelmissa ja strategisten tutkimusavausten valinnoissa. Strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmat kattavat osan Tekesin painopistevalinnoista. Käynnistettävät Tekesin ohjelmat valitaan siten, että ne eivät mene päällekkäin SHOKien ohjelmien kanssa DM 03-2013

Tekesin rahoitus keskittymien tutkimusohjelmille Vuosina 2008-2011 Tekes on rahoittanut keskittymien tutkimusohjelmia 256 miljoonalla eurolla. Tutkimusohjelmien kokonaislaajuus on ollut noin 500 miljoonaa euroa. Tutkimusohjelmien lisäksi Tekes rahoittaa keskittymien tutkimusohjelmien tuloksia soveltavia ja hyödyntäviä yritys- tai yritysryhmähankkeita. Niiden rahoituksesta päätetään tapauskohtaisesti. Tunnustelut ja hakemukset, jotka eivät täytä tutkimusohjelmien kriteereitä, käsitellään kuten muutkin hakemukset. DM 03-2013

Tekesin rahoitus SHOKien ohjelmiin 2011 Yhteensä 81 miljoonaa euroa Strategisen huippuosaamisen keskittymien (SHOK) ohjelmat ovat yliopistojen, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteishankkeita. Kaavio kuvaa Tekesin rahoituspäätösten jakautumista vuonna 2011, ei SHOKien tutkimusohjelmien laajuutta. DM 03-2013

Miksi Tekes ei rahoita vielä suuremmilla summilla keskittymien tutkimusohjelmia? Tekesin rahoitus on kilpailtua Tekes ei ole ainoa tutkimusohjelmien ulkopuolinen rahoittaja Kansainvälinen arviointi suosittelee käytettäväksi Tekesin myöntövaltuuksista 12-15 prosenttia keskittymien tutkimusohjelmiin Tekesillä on kansainvälisiä sitoumuksia ja omia ohjelmia, joiden rahoittamiseen on myös varauduttava Tekesin rahoitusta tarvitaan lisäksi esimerkiksi pk-, kasvu- ja nuorten innovatiivisten yritysten tarpeisiin DM 03-2013

Keskittymät laajasti ohjelmakartalla Strategisen huippuosaamisen keskittymät 300 miljoonaa euroa vuodessa Tutkimusohjelmat Yritysryhmähankkeet Tekesin ohjelmat 500  350 milj. euroa vuodessa Suomen Akatemian tutkimusohjelmat Osaamiskeskusohjelma noin 20 milj. euroa vuodessa Strateginen tutkimus Soveltava tutkimus Kokeellinen kehittämistoiminta DM 03-2013

Miten keskittymien tutkimusohjelmat eroavat Tekesin ohjelmista? Keskittymän tutkimusohjelma Tekesin ohjelma Osallistujat (yritykset ja tutkimustahot) laativat yhteisen ohjelmasuunnitelman, jonka mukaan toimitaan Tekes määrittelee puitteen. Ohjelma muodostuu yritysten ja tutkimustahojen erillisistä projekteista. Tiivis ja laaja työpakettipohjainen yhteistyö Yhteistyö on projektipohjaista. Lisäksi ohjelma tarjoaa osallistujille seminaareja yms. palveluja. Tutkimusohjelman osallistujat saavat maailmanlaajuiset ja maksuttomat käyttöoikeudet koko ohjelman tulosaineistoon Yritys saa oikeudet omien projektiensa tuloksiin. Tutkimustahojen projektien tuloksien omistus- ja/tai käyttöoikeudet ovat yritysten ostettavissa erikseen sovittavalla korvauksella. Projektia rahoittavilla yrityksillä on etuosto-oikeus. Pitkäjänteinen ohjelmatason rahoitus Projektikohtaiset rahoituspäätökset Julkinen rahoitus voi olla 55 - 75% ohjelman kustannuksista Julkinen rahoitus on tyypillisesti 25 - 50% yrityksen projektin kustannuksista DM 03-2013

Tekesin kriteerit keskittymien tutkimusohjelmien rahoitukselle Etusijalle asetetaan kahden tai useamman keskittymän yhteiset ohjelmat Rahoitushakemusten arvioinnissa käytetään Tekesin hallituksen hyväksymiä kriteereitä Erityisesti korostetaan seuraavia piirteitä: kansainvälinen yhteishanke ohjelma tavoittelee alan ja/tai elinkeinorakenteen radikaalia uudistumista toteuttavassa konsortiossa on mukana eri alojen toimijoita, joilla on tavoitteen kannalta tarpeellista osaamista, riittävä panostus ja mahdollisuus pitkäaikaiseen sitoutumiseen tutkimuksen tieteellinen tai teknologinen erinomaisuus, haasteellisuus ja uutuusarvo verrattuna kansainväliseen tasoon ohjelma kokoaa yhteen eri alojen tieteellistä tutkimusta DM 03-2013

Keskittymien tutkimusohjelmien valmistelussa huomioitavaa Keskittymien ja niiden hallitusten tehtävänä on linjata Tärkeysjärjestys ja poisvalinnat Millä alueilla on mahdollista kehittää kansainvälisesti korkeatasoista huippuosaamista ja uudistaa alaa tai elinkeinorakennetta merkittävästi Tutkimusohjelmien koko Käynnistyksen ja toteuttamisen porrastaminen Tutkimusohjelmahakemusten käsittelyvaiheessa Tekes tekee tarvittavia linjauksia DM 03-2013

Lisätietoja Tekesistä Keskittymien kokonaisuus Johtaja Teija Lahti-Nuuttila Puh. 029 50 55873 Tekesin rahoitus keskittymille Rahoitusjohtaja Jari Toivo Puh. 029 50 55884 Keskittymien IPR-asiat Lakimies Harri Laajarinne Puh. 029 50 55512 Keskittymien toiminnan kehittäminen Kehityspäällikkö Kimmo Ahola Puh. 029 50 55756 Keskittymäkohtaiset asiat Energia ja ympäristö  Ohjelmapäällikkö Pia Salokoski Puh. 029 50 55672  Metallituotteet ja koneenrakennus Ohjelmapäällikkö Minna Suutari Puh. 029 50 55830 Biotalous  Johtava asiantuntija Mikko Ylhäisi Puh. 029 50 55877 Rakennettu ympäristö Ohjelmapäällikkö Virpi Mikkonen Puh. 029 50 55930 Terveys ja hyvinvointi  Ohjelmapäällikkö Auli Pere Puh. 029 50 55799 Tieto- ja viestintä Ohjelmapäällikkö Katja Ahola Puh. 029 50 55815  Tekesläisten sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@tekes.fi DM 03-2013