Informatiivisen tekstin analysointi Tekstit ovat Kalevasta, 28.1.2005 ja Ilta-Sanomien 28 – 29.1.2005.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Suora ja epäsuora esitys
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
Kasvaako pääni, kun opin?
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Urheilutoimitus ja -seurat
Teksti, taito ja tavoite
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Havainto.
ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE
Thorleif Johansson Suomen Lions-liitto ry Viestintäjohtaja
Miten myydä juttu profaaniin lehteen?
NALLE PUH.
14 websuunnitteluvinkkiä!
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Kommentti ÄI1.
Referointi ja referaatti
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
TIETOSARJAKUVA Piirrä paperiin reunat. Katso tarkasti, että alueet "sulkeutuvat". LYIJYKYNÄLLÄ! Mieti kuvatekstit. 1) 2) 3) 4) Kirjoita tekstit. Laita.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Etelä-Korea Korea, on valtio Aasiassa.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
AYY vuosijuhlat Budjettiselvitys.
Miten tapahtumani on uutinen?
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
TAIKURI KOULUSSAMME Magic Seth –taikuri vieraili koulussamme toista kertaa Tämän shown aikana myös yleisö pääsi tekemään taikoja!
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Koska toispuoliset raja-arvot yhtä suuria, niin lim f(x) = 1
Koostekaavio– composite structure diagram Mikko Näpänkangas.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Niko Saarinen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Tekstien moniäänisyys
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Aineistoon viittaaminen Intertekstuaalisen kirjoittajan tärkeä taito!
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Kultakuume Mikko ja Vili.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
SAIRAALAKULTTUURI.
Korkeakoulukirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Artikkelin rakenne Miettikää ryhmissä:
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Esityksen transkriptio:

Informatiivisen tekstin analysointi Tekstit ovat Kalevasta, ja Ilta-Sanomien 28 –

•Kalevan otsikko on ” vain ” perus otsikko, jossa on ydinlause koko tekstistä. ” USA:n ja Meksikon rajalta löytyi pitkä salakuljetustunneli • IS käyttää parafraasia otsikossa joka herättää kysymyksiä lukijassa. ” Kuin valtatie yhdysvaltoihin ” Otsikko

Tietolähteet IS on käyttänyt kahta ulkomaista tietolähdettä : AP:tä ja Reuters:ä. Kaleva on sen sijaan, lisäksi myös käyttänyt STT:n ja AFP:n tietoja, muttei AP:n.

Meksikon ja Yhdysvaltain viranomaiset paljastivat toissa päivänä valtavan tunnelin, joka kulkee 18 metrin syvyydessä maiden välisen rajan alitse. San Diegon ja Tijuanan läheltä tehty löydy ei ole lajissaan ensimmäinen, mutta tämä on kooltaan poikkeuksellisen iso. - Se on kuin luolassa olisi. Aivan valtava, täysin uskomaton, kuvaili Yhdysvaltain huumeviraston erikoisagentti Michael Unzueta. Tunnelin sisäänkäynti on piilotettu varastorakennukseen lähellä Tijuanan lentokenttää. Uloskäynti rajan toisella puolella on 720 metrin päässä, niin ikään teollisuusrakennuksessa. Tunnelin varustukseen kuuluvat betonilattia, sähkövalot ja raitisilmapuhallus ulkoa. Poliisit löysivät tunnelista peräti parituhatta kiloa marijuanaa, joka oli pakattu suuriin nyytteihin. Huumeiden lisäksi tunnelin kautta on saatettu salakuljettaa myös laittomia siirtolaisia ja aseita. Huumetakavarikot ovat lisääntyneet rajusti viime vuoden aikana Arizonan ja Kalifornian raja-asemilla. Entistä tehokkaammat rajatarkastukset ovat ilmeisesti pakottaneet huume-jengit maan alle, tekemään miljoonia dollareita maksavia tunneleita. - Silloin ei tarvitse pelata venäläistä rulettia rajalla, sanoi entinen Yhdysvaltain piirisyyttäjä John Kirby. Los Angeles-San Diego Yhdysvaltain ja Meksikon viranomaiset ovat löytäneet Meksikon ja Kalifornian rajalta lähes kilometsin mittaiset tunnelin, jota on käytetty huumeiden salakuljetukseen. Tunnelista löytyi 60 paalissa kaksi tonnia marihuanaa. Poliisi epäilee tunnelia käytetyn myös ihmisten ja aseiden salakuljetukseen. Tekstit

Eroja Ilta-SanomatKaleva • Syvyys kerrotaan : 18 m• Syvyyttä ei mainita • Ennätyksellinen pituus kerrotaan : 720 m • Pituus kerrotaan epämääräisesti : lähes kilometrin mittainen tunneli. • Kerrotaan tarkasti mistä ja mihin tunneli oli rakennettu. Lisänä kartta antamassa osviittaa. • Kerrotaan vain, että sijaitsee USA - Meksiko rajalla • Ihmisten lausuntoja, kuvaamassa tekstiä monipuolisemmin • Ei lausuntoja

• Huumeiden kuljetus sanotaan epäsuorasti : -- Löydettiin huumeita -- 2 tonnia marihuanaa. -- • Sanotaan suoraan : -- on käytetty huumeiden salakuljetukseen -- • Sanavalinta : Pakattu nyytteihin• Paaleihin • Ei kerrota montako nyyttiä• Lkm kerrotaan : 60 • Todetaan, että lisäksi on saatettu kuljettaa aseita ja laittomia siirtolaisia, muttei sitä millä perusteella näin voi epäillä. • Kerrotaan poliisin epäilevän aseiden ja ihmisten salakuljetusta. • Sanavalinta : todetaan, että ovat laittomia siirtolaisia • Lievempi imaisu : ihmisiä • Kuvia : kolme, tunnelista itsestään, huumeista ja selvitetään kartalta San Diegon, Tijuanan ja tunnelin sijainti. • Ei kuvia

IS:ssä kerrotaan lisäksi miksi tälläisiä tunneleita rakennetaan. ” Huumetakavarikot ovat lisääntyneet rajusti viime vuoden aikana Arizonan ja Kalifornian raja-asemilla. Entistä tehokkaammat rajatarkastukset ovat ilmeisesti pakottaneet huume-jengit maan alle, tekemään miljoonia dollareita maksavia tunneleita. ” IS:ssä on kerrottu yli enemmän taustaa ja ylipäätänsä se syy, miksi uutiskynnys ylittyi molemmissa lehdissä. ” San Diegon ja Tijuanan läheltä tehty löydy ei ole lajissaan ensimmäinen, mutta tämä on kooltaan poikkeuksellisen iso. ”

IS on paljon värejä, kuvia ja kiertäviä ilmaisuja käyttävä lehti joka ei ilmaise asioita aina täsmällisen suoraan. IS käyttää jopa kaunokirjallisia elementtejä ja kuvitusta sillä lehden linja on myynnin edistäminen kaikilla keinoilla. Kuitenkin näiden kautta lukija saa paremman kuvan uutisesta. Kaleva on neutraalina, puolueettomana päivälehtenä varottava hieman sanomisiaan muita enemmän. Kalevan artikkeli on lehden asiatekstistä ilmaisua, jossa ei ole mitään muuta kun tärkein.