Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä 16.6.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

EU:n alueellinen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKR-toimenpideohjelma Länsi-Suomen suuralueen ohjelma ja sen toteuttaminen Etelä-Pohjanmaalla.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
MYR:N TEHTÄVÄT 1.YHTEENSOVITTAA EU:n ja valtion rahoituksen kohdentuminen ohjelmaa rahoittaville viranomaisille (MYAK) MYAK:n tarkistus budjetin hyväksymisen.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
EAKR-toimenpideohjelmien arviointi Neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueiden kehittämisyksikkö.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Kertakorvausmenettely: Pohjois-Savon ELY-keskus Rakennerahastoasiantuntija Merja Hilpinen.
EP:n keskeiset kehittämisalat ja EAKR-ohjelma niiden tukemisessa Asko Peltola
Hankerahoitus ja sosiaalipalvelujen kehittäminen - EAKR-ohjelma - ESR-ohjelma - maaseutuohjelma Heli Rintala.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENNIN PRIORITEETTITOIMET Alustava esitys
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
ESR -ohjelman tilannekatsaus Merja Hilpinen, suuraluekoordinaattori Mikkeli
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Helsinki, Mari Kuparinen.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
Kestävää kasvua ja työtä
EAKR – mitä rahoitetaan Tuettava toiminta: ohjelma- asiakirjasta ja säännöksistä – – Toteuttamisen painotukset.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitea
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Päijät-Hämeen liiton ylimääräinen EAKR-haku
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Rakennerahastohaun painopisteet
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kestävää kasvua ja työtä
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Esityksen transkriptio:

Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä

Päijät-Hämeen maakunnan yhteistyöryhmä -6 kokousta + kirjallinen menettely (TL 5 haku), 81 asiaa -Maakuntaohjelma ja TOTSU, Heinolan seutukunnan rakennemuutosalue, uusi maakuntakaavatyö -Osaamis- ja työllisyysryhmä aloitti toimintansa -Sihteeristö piti 7 kokousta, 55 asiaa -Arviointiryhmä piti 5 kokousta, 38 asiaa

Yhteistyöasiakirja vuodelle 2010 •EU- ja valtion varat puoliksi ELY-keskuksen ja liiton kesken •Ohjelmapainotukset ennallaan •Pääkriteerit strategiset kärjet ympäristöteknologia, muotoilu ja käytäntölähtöinen innovaatiotoiminta

Varaus äkillisiin rakennemuutostilanteisiin •Heinolan seutukunta sai EAKR- ja ESR-varausta euroa ja valtion vastinrahaa euroa •Tukea yrityksille liiketoimintaosaamisen ja toimintaympäristön kehittämiseen •Työllisyysperusteisia investointeja, työllisyyttä edistäviä hankkeita, työvoimapoliittista koulutusta

Yhteensovitus muihin ohjelmiin •Erityisesti onnistunut Heinolan seudulla •Liikunnan tiede- ja yrityspuisto Sportpolis sekä Liikunnan ja hyvinvoinnin yrityshautomokonsepti •Työtä ja osaamista –hanke sekä pk-yritystuet •Maaseudun kehittämisohjelman kanssa yhteisiä kehittämiskohteita bioenergia, matkailu ja hyvinvointi •KOKO-ohjelmaa tukeva hanke Lakesin LEHTI (yksityissektorin hyvinvointialan liiketoimintaa ja uusia toimintamalleja) •Osaamiskeskusohjelmaa tukee mm. Lahden tiede- ja yrityspuiston SouthWood -hanke

Toimintalinja 1: Yritystoiminnan edistäminen •Yli 65% rahoituksesta pk-yritysten investointitukiin •Uusita yrityksistä 88% ja työpaikoista 46% syntynyt Finnveran tuella •Yritys- ja työpaikkatavoitteet toteutumassa hyvin

Toimintalinja 2: Innovaatiotoiminnan ja verkostoitumisen edistäminen sekä osaamisrakenteiden vahvistaminen •Suurin vuoden 2010 hankkeista Lahden tiede- ja yrityspuiston ELITE 2 – Elinkeino ja innovaatiopolitiikkaa tukevan tutkimustoiminnan vahvistaminen •Hanke sisältää viiden keskeisen professuurin ja näiden ympärille rakentuvien tutkimusryhmien rahoituksen (ympäristöbiotekniikka, innovaatiojärjestelmät, jätehuoltotekniikka, muotoiluprofessuurit)

Toimintalinja 3: Alueiden saavutettavuuden ja toimintaympäristöjen parantaminen •Päijät-Hämeessä painotettu ympäristöriskien hallintaa ja palvelujen kehittämistä •Lahden ammattikorkeakoulun Paikallisilla teoilla ilmastonmuutoksen hillintään hankkeessa tehdään Lahden seudullinen ilmasto-ohjelma

Toimintalinja 5: Toimenpiteiden temaattinen kehittäminen •Vuoden 2010 teemat: 1.Ympäristöteknologia ja ympäristöystävälliset palvelukonseptit 2.Innovatiiviset julkiset hankinnat 3.Kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen Päijät-Hämeeseen kohdistunut 15,6% rahoituksesta

Horisontaaliset tavoitteet •Ympäristöpositiivisiin hankkeisiin sidottu 42,7% •Tasa-arvovaikutuksiltaan positiivisia 11,2% •Yhteisöllisyyttä edistäviä 21%

Viestintä •Syksyllä 2010 Sibeliustalossa ”Kohti toimivampaa hankeyhteistyötä – yhteistyötilaisuus kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista” •Temaattisen toimintalinjan hakuinfot •Päijät-Hämeen yhteishankkeiden hakuinfo ravintola Voitossa

Arviointi •Yritystoiminnan edistäminen: vähäisin vaikutus kansainvälistymisen edistämiseen, yrityshankkeita kytkettävä laajempiin kehittämishankkeisiin •Innovaatiotoiminnan ja verkostoitumisen edistäminen ja osaamisrakenteiden vahvistaminen: ylimaakunnalllisuus tärkeää, vahvempaa panostusta kansainvälistymiseen •Alueiden saavutettavuus ja toimintaympäristöjen parantaminen: Palvelukokeiluja ei odotusten mukaisesti •Ympäristövaikutukset ja kestävä kehitys: käsitteistöä tulisi täsmentää Päijät-Hämeen liitto käynnistänyt arvioinnin maakunnan kärkialojen kehityksestä

Valvonta •Menoja hylätty 2,87% haetuista •Suurin syy hankintamenettelyvirheet (38%)