Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari 23.3.2011 Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elinkeinoelämän rooli seudullisessa suunnittelussa
Advertisements

Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
TEKNISTEN PALVELUJEN TYÖRYHMÄ SEUTUYHTEISTYÖ JA PARAS-HANKE SEUTUFOORUMI Ilkka Ojala Toimitusjohtaja Tampereen kaupunki, Tilakeskus.
Yhdyskuntasuunnitteluhankkeiden tilannekatsaus
TAPAUS KESKI-SUOMI Maakuntien yhteistyöryhmien neuvottelupäivät Jyväskylässä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Seututekpa Ilkka Ojala Toimitusjohtaja Tampereen Tilakeskus UKK-Instituutti
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Kaupunkiseutusuunnitelmien palautetilaisuus Tampere Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun yhteistyössuunnitelman sisältö ja toimeenpano.
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Kyläsuunnittelumalli
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Tampereen kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteet Seutuhallituksen tavoiteseminaari Kuntajohtajakokous Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä.
Tampereen kaupunkiseudun taajamarakenne ja työssäkäyntialue
Puheenvuoro seutuseminaarissa RAKENNESUUNNITELMA 2030 Olli viitasaari.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
1 Kaupunkiseutujen maankäyttö ja sen hallinnan haasteet Tampere Matti Vatilo, ympäristöministeriö.
Kaupunkiseutusuunnitelmien palautetilaisuus
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
KJT strategia Johtokunta Open
Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) –aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Espoo-strategia, toimeenpano ja toteutuminen vuonna tarkastuslautakunta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
JOUKKOLIIKENNE Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö.
PARAS – ITÄ-UUDENMAAN ALUEVAIHE - maakunnallinen yhteistyö -Itä-Uudenmaan malli Tuula Jäppinen AKO
Yhteistyön ajankohtaiskatsaus Tampereen kaupunkisedun alue 8 kuntaa asukasta Kasvu 1,2 % (2010) Kasvun kärki kehyksellä Väestö
Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman aiesopimuksen julkistaminen Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki.
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Nokian kaupungin strategia
Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Tiedotus- ja keskustelutilaisuus
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Tampereen kaupunkiseudun seutuyhteistyön arviointi Työsuunnitelman esittely Kauko Aronen Merkinnät kjk Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv.
Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN TEKNISTEN PALVELUJEN YHTEISTYÖ Ilkka Ojala Toimitusjohtaja Tampereen Tilakeskus Liikelaitos TECHNOPOLIS
Ilmastonmuutoksen hillintä
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Ajankohtaista – seutusivistys
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Seutuyhteistyön ajankohtaiskatsaus, kesä 2008
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Yhteistyösuunnitelma kehyskuntien näkökulmasta. 1.Seutustrategiaa konkretisoivan seutuyhteistyön toimeenpanosuunnitelma -Keskitytty aivan oikein sen keskeisiin.
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Seudullisten työryhmien tulokset kaudella Maankäyttötyöryhmä Liikennejärjestelmätyöryhmä Asuntopoliittinen työryhmä Teknisten palvelujen työryhmä.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Seurannan järjestäminen
SUOMEN SOTILASURHEILULIITON
Rautatiealan sääntelyelimen sidosryhmätilaisuus
Esityksen transkriptio:

Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila

Valtuustojen strategiset päätökset kaupunkiseutuyhteistyöstä •Kaupunkiseudun strategia 2016, kesäkuu 2005 •Paras-kaupunkiseutusuunnitelma 2012, syyskuu 2007 •Yhdyskuntasuunnittelun hankekokonaisuus 2030, huhtikuu 2010 (rakennesuunnitelma, liikennejärjestelmäsuunnitema, asuntopoliittinen ohjelma ja ilmastostrategia) •Mal-aiesopimus , tammikuu 2011 •Kaupunkiseudun strategia 2020, (nyt kuntien hyväksyttävänä)

Visio

1.Kunnat 2.Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 3.Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy 4.Yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa Organisointi

Teema 1 Elinkeinot ja osaaminen Yhteistyön päämääränä on kaupunkiseudun kansainvälisen ja kansallisen vetovoiman vahvistaminen sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn edistäminen. Teema 2 Maankäyttö, asuminen ja liikenne Teema 3 Palvelut Yhteistyön päämääränä on varmistaa kestävä kasvu, taloudellinen yhdyskuntarakenne sekä arjen sujuvuus ja ilmaston muutoksen hillintä.. Palveluyhteistyön päämääränä on tarjota asiakkaiden tarpeiden mukaiset ja kustannustehokkaat palvelut sekä mahdollistaa valinnanvapaus asioimisessa.

Otteita seutuyhteistyön yleisistä tavoitteista •Seutuyhteistyön näkyvyys ja poliittisten päättäjien osallistaminen lisääntyvät •Seudulliset toimijat (TKSky ja Tredea) ovat aktiivisia yhteistyökumppaneita ja työnjaon kehittäjiä muiden aluekehitystoimijoiden suhteen •Kaupunkiseudun vaikuttaminen kansallisella tasolla lisääntyy ja edunvalvonnan työnjako toimijoiden kesken selkiytyy •Kaupunkiseudun rajoja ja kuntayhteistyön jäsenpohjaa arvioidaan sovittujen kriteerien kautta •Seutuyhteistyön toimivuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan vuoden 2012 loppuun mennessä ja tehdään tarvittavat omistajapoliittiset linjaukset

Otteita tekniselle sektorille asetetuista tavoitteista vuoteen 2014 •Tiivistävä rakentaminen lisääntyy •Seudun suurista infrahankkeista (jätevedenpuhdistamo, hyötyjätelaitos) tehdään sijoittamispäätökset/alueidenkäyttövaraukset •Kuntien energiatehokkuus paranee ja uusien energiamuotojen osuus kasvaa •Kuntalaisia aktivoidaan ilmastotekoihin •Vesihuollon seudullista järjestämistä koskevat päätökset on tehty •Yhteistyötä syvennetään mm. kiinteistöpalveluissa

Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-aiesopimus Tampereen kaupunkiseudun kunnat, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat sopineet ensimmäisen laaja-alaisen MAL-aiesopimuksen Neuvotteluissa mukana myös työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö ja Pirkanmaan liitto. Sopimus on aluksi kaksivuotinen ja sillä ohjataan yhteisin toimenpitein kaupunkiseudun maankäyttöä, asuntotuotantoa ja liikennejärjestelmän kehittämistä tehokkaan ja kestävän kaupunkirakenteen suuntaan.

Onnistumisia teknisellä sektorilla kaudella Strategiset suunnitelmat -Selvitys toimitilojen seudullisesta hallintomallista -Selvitys vesihuollon seudullisesta kehittämisestä ja hallintomallista Käytännön toteutukset -Tilahallinnon verkostoyhteistyö -Jäteveden keskuspuhdistamot (hankkeen seuranta) -Haja-asutusalueiden sako- ja umpikaivolietteiden keräys- ja käsittelyhanke -Seudullinen paikka- ja karttatiedon yhteiskäyttö Yhteistyösopimukset - Eläinlääkintähuollon seudullinen päivystys

•Seudullinen joukkoliikennelautakunta •Maankäytön, asumisen ja liikenteen seudullinen aiesopimus kuntien ja valtion kesken •Seudulliset maapoliittiset periaatteet •Maanhankinnan seudullinen seurantajärjestelmä •Suunnitelma seudullisen kansainvälisen koulun perustamisesta (FISTA) •Koulujen yhteiset työ- ja loma-ajat •Opettajien täydennyskoulutuksen koordinointi •Sopimus perusopetuksen kustannusten korvauksista •Sopimus päivähoitopalvelujen joustoista yli kuntarajojen Onnistumisia muilla sektoreilla kaudella

Onnistumisia… •Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen ja kriisiviestintä •Kaupunkiseudun EU-yhteystoiminta •Seudullinen elinkeinoyhtiö Tredea •Seudullinen maaseutuhallinto •Seudullinen tietohallintoyksikkö •Seudun yhteiset kilpailutukset perustietotekniikassa sekä puhelin- ja dataliikenteessä •Kuljetusten yhdistämiskeskus