Kunta elinvoiman johtajana

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Advertisements

Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
Yksilö ostajana.
Matinkylän Huollon arvot Luotettava •Mitä se on? –MH Oy:n historia paikallisena toimijana –Asiakkaiden omistama ja johtama –Tunnettu ja avoin Yhteistyökykyinen.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Arjen seudullisuus Arjen seudullisuus Aija Staffans.
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
1. varapresidenttien koulutus
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
TEOS - Ihmisten oma teatteri Q-Teatteri Helsingin Yrittäjät - Töölö ry Tuula Styrman Create amove Oy.
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Lasten osallisuutta kartoittamassa
VAPAAEHTOISTOIMINNAN LAATU JA TUKIRAKENNE Valtakunnallinen asiantuntijaseminaari ja neuvottelupäivä Keski-Suomen Museo, OHJELMA 9.30 – Ilmoittautuminen.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Nuorista voimaa ja osaamista alueelle Mikkelin Tiedepäivät 2010 Katja Komonen, tutkimusjohtaja Juvenia – Nuorisoalan osaamiskeskittymä.
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Johtamiskorkeakoulu Tay
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
Viestintäsuunnitelma
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Miten koulutuksen järjestäjä varmistaa oppisopimuskoulutuksen edellytykset? OPPISOPIMUKSEN SYYSSEMINAARI Hannu Salminen Johtaja, opetusneuvos.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
PELIEN SUUNNITTELUA ALGORITMIT JA NIIDEN SUUNNITTELU Jussi RaskuSeinäjoen Kansalaisopisto Aki Sirviö2014.
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Pekka Aula Topiantti Äikäs
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Kehittävän asiantuntija-verkostotyön malli TATU – tartu tutkintoon!
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan Kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Johtamisen ketju kohti tuottavuutta Yrittäjän onnenpäivä Ossi Aura
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Lehdistötilaisuus alkaen klo 9:00
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Esityksen transkriptio:

Kunta elinvoiman johtajana Arto Haveri Johtamiskorkeakoulu arto.haveri@uta.fi

Historiallisesti monilla kaupungeilla ja kunnilla on ollut merkittävä rooli elinvoiman luojana ja ylläpitäjänä

Mikä merkitys kunnalla on 2010-luvulla? Markkinoiden, valtion ja kansalaisyhteiskunnan välissä on tilaus asioille, joita lähinnä kunta on sopiva tekemään Kunta ei ole (tai ainakaan sen ei pitäisi olla) vain kakun jakaja

Kunta elinvoiman johtajana -tutkimushanke (Paananen, Haveri & Airaksinen 2014) Miten kuntien elinvoimajohtaminen jäsentyy ja minkälaisista osa-alueista se koostuu? Mistä on kyse, kun puhutaan kuntien elinvoimaisuudesta? Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkimushanke 2013-2014 Rahoittajina TEM, VM ja KL Verkostossa mukana Suomen yrittäjät ja pilottikuntia eri puolilta Suomea

Kolme näkökulmaa elinvoiman johtamiseen RESURSSIT VUORO- VAIKUTUS UUDEN LUOMINEN

Kertoo melko stabiilin kuvan elinvoimaisuudesta RESURSSIT Elinvoimaisuuden tilan tarkastelu mitattavissa olevilla ominaisuuksilla Resurssiperusteiset strategiat myös merkittävä lähtökohta elinvoiman kehittämiselle Kun kuntien resursseja tarkastellaan ulkoapäin, elinvoimaa tulkitaan usein elinkelpoisuutena Kertoo melko stabiilin kuvan elinvoimaisuudesta Väestön määrä ja ikärakenne, työllisyys ja elinkeinorakenne, paikallinen osaaminen, kunnallistalouden tunnusluvut

VUORO-VAIKUTUS Elinvoima syntyy ja vahvistuu vuorovaikutuksessa eri toimijoiden välillä Johtajuus vuorovaikutussuhteissa, osallistavassa toimintakulttuurissa ja muiden mahdollistamisessa, ei yksittäisten toimijoiden ominaisuuksia tai strategioita sosiaalinen pääoma vuorovaikutusta selittävä tekijä ja hyvän vuorovaikutuksen seuraus Sosiaalinen pääoma, paikallisyhteisöjen, verkostojen ja yksilöiden osallisuus, paikallisidentiteetti, erilaiset elämäntapavalinnat ja kulttuuri

Strategisiset valinnat ja erilaistuminen UUDEN LUOMINEN Strategisiset valinnat ja erilaistuminen Mitä ovat ne tärkeimmät valinnat (kriittiset menestystekijät), joiden avulla tulevaisuutta rakennetaan Strategia on pääjuoni, jota toiminnassa noudatetaan Itsensä uudelleen keksiminen Tarvitaan jatkuvaa uudistumista, kyseenalaistamista ja rakentamista Innovaatioiden tukeminen, esim. viljelyalustat, vuorovaikutusareenat, verkostojen johtaminen, välittävät toiminnot

tahtotila ja osallisuus UUDEN LUOMINEN tahtotila ja osallisuus Tulevaisuus ei ole ennakoimisen vaan rakentamisen kysymys. Jokainen päätös tai päättämättä jättäminen vaikuttaa tulevaisuuteen Jaettu näkemys siitä mitä halutaan ja miten se voidaan saavuttaa Strategiset valinnat, hankinnat, itsensä uudelleen keksiminen ja oman aseman uudelleen arviointi, demokratian ja osallistumisen kulttuurin kehittäminen

Tulevaisuus tarvitsee tarinan Tarinamuotoon puettu kuvaus siitä, kuinka nykyhetkestä edetään tavoiteltuun tilaan Keskeisiä sisältöjä ovat, mitä tehdään uudella tavalla, kenen toimesta ja milloin sekä menestyksen vertailu suhteessa sopivaan verrokkiryhmään Olemusta ja identiteettiä määrittävät keskeiset tekijät, näitä vahvistavat toiminnot sekä niiden antama tuki strategialle

Elinvoima tarvitsee tuekseen viestintää Se miten elinvoimaisuus vaikuttaa alueen vetovoimaan, imagoon ja kilpailukykyyn, syntyy elinvoimaisuuden viestinnästä Elinvoimaisuus on monen tekijän ja toimijan summa, mutta paikallisesta elinvoimasta viestiminen on nimenomaan kunnan tehtävä Mielikuvissa rakentuva elinvoima, hyvän kierteen saavuttaminen, ruohonjuuritason pöhinä, elinvoimasta viestiminen ja julkinen keskustelu

Elinvoimaa nakertavia tekijöitä Samojen raiteiden jatkaminen Ihmisryhmien ulkopuolelle jättäminen (nuoret, maahanmuuttajat, eläkeläiset, pitkään kunnassa työskennelleet) Puhditon ja välttelevä ote Varovaisuus ja ongelmien välttely Vääriin asioihin kiinnittyvä huomio Yhteisen näkemyksen puute Riitaisa toimintakulttuuri Sementoidut käytännöt Näihin puuttuminen on yhtä lailla elinvoiman edistämistä

Positiiviset elinvoiman kehät RESURSSIT UUDEN LUOMINEN VUORO-VAIKUTUS

Elinvoimajohtaminen kuntajohtamisen keskiössä Parhaimmillaan palauttaa fokuksen kuntien ydintehtäviin, miksi kunta on olemassa Pahimmillaan ylhäältä annettujen kriteerien täyttämistä Vaatii kuntajohtamiselta asiantuntemusta suhteessa kunnan resursseihin, rohkeutta uudistua sekä taitoa ja halua vuorovaikutukseen

Johtamisen tehtävänä on aistia vuorovaikutuksen paikkoja, luodata uusiutumiskyvyn mahdollisuuksia sekä huolehtia, että resurssien käyttö tukee kunnan olemassaoloa ja toimii tukien kunnalle syntyvää elinvoiman kulttuuria.