Kuntien edunvalvonta Brysselissä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Advertisements

SME NCP-tiimi Heini Günther/Jukka Kohonen/Marjo Uotila
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuerkievari tv.
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
KO/HK EU-SÄÄNNÖT JULKISELLE TALOUDELLE Kunnat ja maakunnat Euroopassa – seminaari Tuulia Hakola Rakenneyksikön päällikkö.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
EU-vaikuttaminen Suomessa
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
Valtion velka, mrd €, % BKT:sta
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
Täysistunnon simulointi. Teidän tehtävänne kuudessa eri vaiheessa 1.Lausunnon käsittely 2.Muutosehdotusten laatiminen ja lähettäminen 3.Ryhmäkokoukseen.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Näin varmistamme viihtyisät ja turvalliset
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Laadukkaat kuntapalvelut taattava Akavan ehdotuksia Akavan liittokokouksen seminaari
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
ENI CBC –ohjelmakauden mahdollisuudet ENPI CBC –ohjelmien ohjelmakauden päätöstilaisuus Finlandia-talo, Neuvotteleva virkamies Petri.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi ja Länsi-Suomi: Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi: Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
-Suomen vanhin aluetoimisto Brysselissä -jatkuva toiminta perustamisesta - tunnettu aluetoimisto Brysselissä.
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR- seurantakomiteoiden yhteiskokous Helsinki, Ylitarkastaja Antti Jokivirta TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta sekä rahavarat , mrd
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Itä- ja Pohjois-Suomen Huippukokous Kokkola Kari Aalto.
Kiertotalous EU:ssa - mitä vaikutuksia tulossa kuntiin? Kuntaliiton Brysselin toimisto Henrik Rainio, toimiston johtaja Kuntamarkkinat
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kari Aalto.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
KESTÄVYYSVAJE.
Jokaisella organisaatiolla oli oma toimintakulttuuri.
Lähtökohtana aktiivisuus
KESTÄVYYSVAJE.
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus
EU-rahoitus kunnille ja maakunnille
Esityksen transkriptio:

Kuntien edunvalvonta Brysselissä Kuntaliiton Brysselin toimiston rooli ja ajankohtaiset asiat Kuntaliiton Brysselin toimisto Henrik Rainio, toimiston johtaja

Kuntaliiton Brysselin toimisto Kuntaliiton Brysselin toimisto avattiin tammikuussa 1993, jolloin oli yhteinen tila Ruotsin keskusjärjestön kanssa. Nykyiseen ”Euroopan Kuntataloon” muutettiin keväällä 2007. Talo mahdollistaa yhteiset tilat alue- ja paikallistasoa edustaville edunvalvojille Brysselissä. Samalla käytävällä Pohjoismaiden, Baltian ja Skotlannin liittojen Brysselin toimistot. Yläkerrassa CEMR ja alakerrassa Eurocities Talossa lisäksi muita Kuntaliiton sisarjärjestöjä sekä kaupunkien ja alueiden toimistoja, mm. Tampereen ja Pirkanmaan aluetoimisto. Yhteensä talossa noin 30 alue- ja paikallistason toimijaa. 2

Brysselin toimiston tehtävät Kuntaliiton, kuntien ja kuntayhtymien yhteydenpito- ja edunvalvontaväylä Euroopan unioniin EU-tiedonhankinta Kuntaliitolle, kunnille ja maakuntien liitoille EU:n päätöksentekoon vaikuttaminen Suomen kunnallishallinnon ja hyvinvointijärjestelmän tunnetuksi tekeminen Kuntaliiton asiantuntijoiden ja alueiden komitean Suomen valtuuskunnan tukikohta Yhteistyö suomalaisten aluetoimistojen, CEMRin ja ELAN-verkoston kanssa Tapaamisten ja seminaarien järjestäminen

EU:n vaikutukset kuntasektoriin EU:lla ei ole toimivaltaa alue- ja paikallishallinnon järjestämiseen – se on jäsenmaiden sisäinen asia. Unioni vaikuttaa yhä enemmän kuntasektoriin eri ohjausmekanismien ja strategioiden kautta. Ruotsin kuntaliiton teettämän tutkimuksen mukaan EU vaikuttaa 50-60 prosenttiin alue- ja paikallistasolla tehtävistä päätöksistä (SALAR 2010). EU:n tarjoamat yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuudet kunnille. Eri maissa kuntien rooli, tehtävät ja rahoitusrakenteet erilaisia. 4

Vaikuttamisen kohteena olevat toimielimet Komission asiantuntijoiden ja pääjohtajien tapaamiset Kuulemiset, vihreät kirjat CEMR CEEP Aluetoimistot Vaikuttamisen vaikeus kasvaa Komissio Parlamentti Neuvosto Suomen EU-edustusto ELAN –verkosto Suomessa Kuntaliiton lausunnot ja EU-jaostot Suomalaismeppien tapaamiset Meppiavustajabrieffit Tarkistusehdotukset ELAN –verkosto CEMR Alueiden komitea - Suomen valtuuskunnan kautta Raportoijien tapaamiset ELAN –verkosto Kuntaliiton asiantuntijat Vaikuttamisen merkitys kasvaa Paras lopputulos, kun samaa viestiä viedään kaikkia kanavia pitkin!

Ajankohtaista edunvalvonnassa, syksy 2013 Tietosuojalainsäädännön uudistaminen Julkisen talouden sääntely ja talouden EU-ohjausjakso Koheesiopolitiikka 2014-2020 Vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuri Hankintadirektiivien uudistaminen Valtiontukisääntöjen uudistaminen (ml. lentoliikenteen valtiontuki) Jätelainsäädännön uudistaminen Ilmasto- ja energiatavoitteet vuoteen 2030 Työllisyysasiat (nuorisotakuu, työaikadirektiivi, CEEPin edunvalvonta) Sähköinen laskutus julkisissa hankinnoissa + Europarlamenttivaalit, Eurooppa 2020 –strategia monitasohallinnon edistäminen, Itämeren alueen strategia,

Esimerkki: Talouden EU-ohjausjakso ja kunnat Suomen maakohtaisissa suosituksissa vuonna 2013 todetaan mm., että ”Julkisten palveluiden tuottavuuden kasvu ei ole vastannut koko talouden tuottavuuden kasvua, sillä väestön ikääntymiseen liittyvä rasitus kasvaa. Periaatteet kuntien uudistamiseksi on vahvistettu. Kuntien yhdistyminen on kuitenkin edelleen vapaaehtoista, vaikkakin valtio tarjoaa taloudellisia kannustimia. ” sekä suositetaan, että Suomi toteuttaisi vuosina 2013–2014 toimia, joilla se ”arvioi edelleen vuosittain väestön ikääntymiseen liittyvän kestävyysvajeen suuruutta ja sopeuttaa julkisia tuloja ja menoja pitkän aikavälin tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti” ”huolehtii pitkäaikaishoidon kustannusvaikuttavuudesta ja kestävyydestä ja painottaa enemmän ennaltaehkäisyä, kuntoutusta ja itsenäistä asumista” ”huolehtii käynnissä olevien kuntarakennetta koskevien hallinnollisten uudistusten tehokkaasta toteuttamisesta, jotta voidaan parantaa tuottavuutta ja saavuttaa kustannussäästöjä julkisten palvelujen tarjonnassa, sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut mukaan lukien”  Edunvalvonnan kannalta: Mikä on näiden suositusten sitovuus ja mihin kehitys johtaa?

Onnistumisia EU-edunvalvonnassa? Basel III -pankkisääntely Suomen EU-rahoitus 2014-2020 Esitys: 3 % vähimmäisomavaraisuusvaatimus kaikille luottolaitoksille, Kuntarahoitukselle tarkoittaisi 500 milj. € lisäystä. Esitys: Suomen rahoitusosuus kaudelle 1,1 mrd. €, Itä- ja Pohjois-Suomen erityistuki 20 €/asukas. Lopputulos: Kuntia rahoittaville erityisluottolaitoksille erillinen prosenttiluku. Lopputulos: Suomen rahoitusosuus 1,32 mrd. €, Itä- ja Pohjois-Suomen erityistuki 30 €/asukas. Yhteistyössä: Jari Vaine, Kuntarahoitus, EUE, ELAN, Rehnin kabinetti, Sirpa Pietikäinen, Carl Haglund. Yhteistyössä: Annukka Mäkinen, EUE, aluetoimistot, Riikka Pakarinen (Manner). Energiatehokkuusdirektiivi Hankintadirektiivin uudistaminen Esitys: Julkiselle sektorille 3 % vuotuinen peruskorjausvelvoite, kustannukset kunnille 600- 700 milj. € vuodessa. Esitys: in house –raja 90 %, strategisten tavoitteiden huomioiminen ja hankintojen pilkkominen pakollista, lainat hankintojen piiriin. Lopputulos: Ei sitovaa velvoitetta, mutta energiatehokkuutta edistettävä. Lopputulos: in house -raja 80 %, strategisia tavoitteita ja pilkkomista kannustetaan, lainat ei hankintojen piiriin. Yhteistyössä: Kalevi Luoma, CEMR, alueiden komitea. Yhteistyössä: Katariina Huikko, CEMR, EUE, Sari Essayah, Sirpa Pietikäinen, alueiden komitea.

Kuntaliiton Brysselin toimisto Kiitos mielenkiinnosta! www.kunnat.net/bryssel henrik.rainio@kuntaliitto.fi 9