27.6.20141 Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta 26.4.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Advertisements

Lappeenranta-Imatra seudun elinkeinoelämä ja Venäjä-toiminta
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
PATENTTI-INFORMAATION KÄYTTÖ PERUSTUTKIMUKSESSA TUOTEKEHITYKSESSÄ KEKSINTÖJEN SUOJAUKSESSA OPISKELUSSA KILPAILIJASEURANNASSA KEKSINTÖJEN HYÖDYNTÄMISESSÄ.
Tekesin tunnusluvut 2013.
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Pk-yritysten Suhdannenäkemys Marraskuu 2009 Suomen Yrittäjät.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
KALASTUSMATKAILUN KEHITTÄMINEN POHJANMAALLA KVARKEN FISHING.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Rauno Vanhanen | Marjaana Aarnikka0 Yrittäjyyttä ja yritysten kasvua edistettävä.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Lahden tiedepuisto Lahden seudun kehitys LADEC Oy.
Copyright © 2005 iprbox Oy Petri Rahja Iprbox Oy Omistatko sen mitä myyt?
* Ongelma: PK-yritysten surkea strateginen tilanne johdon ajan kuluessa operatiiviseen suorittamiseen * Strateginen ajattelu sekä uusien toimintatapojen.
Kotisivut myynnin edistämisessä Sametime-kokoontuminen Heidi Varpelaide.
W w w. h a m k. f i Hämeen innovaatioympäristön kehittämisohjelma Jarno Tuimala Hämeen amk.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Pohjois-Karjala.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kymenlaakso.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme.
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2013
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Synnyttäjät ja synnytystoimenpiteet sairaaloittain 2010−2011
Yritysten kilpailuedun muu kuin lainsäädännöllinen suoja Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Kunta- ja palvelurakenneuudistus Päijät-Hämeen aluevaiheen seminaari Vesa Harmaakorpi Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan.
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
IPR arvonmäärityksestä
Yrittäjyys ja kilpailukyky
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen Kysely yrittäjille.
Aineettomat oikeudet ja niiden käyttö yritystoiminnassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
SRV – Rakentavasti erilainen
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Eurooppalaiset haasteet huippuosaamiselle Hannu Takkula Euroopan parlamentin jäsen, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Innovatiiviset kaupungit
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
© Kaupan liitto 2009 Presentaation nimi1 Suurin osa kaupan yrityksistä on hyvin pieniä yritystä 2009 Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Yritykset ja yhteiskunta
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Suomi.fi-yrityssivusto
Infran elinkaaren mallintamisen koulutus
Innovaatiokumppanuuden sopimuskuviot
Metallien jalostus Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden haasteet
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Esityksen transkriptio:

Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta

Ensimmäinen haaste; pyörän uudelleenkeksimisen vähentäminen •Jopa puolet tuotekehityspanoksesta on päällekkäisiä eli kehitetään jo olemassa olevia ratkaisuja –Valtaosa, 85 % pk-yrityksistä ei käytä lainkaan patenttijulkaisuja, joilla päällekkäisyyttä voi merkittävästi vähentää lisätään pk-sektorin tietoisuutta tavoista selvittää olemassa olevat keksinnöt ja yleistä tietoisuutta immateriaalioikeuksista (esim. idealuotsi – hanke)

Innovaatioindeksi ja BKT per capita Lähde: European Innovation Scoreboard 2005

Toinen haaste; innovaatiopanostusten tuottavuuden parantaminen •Suomen korkeista innovaatiopanostuksista ei saatu kansainvälisessä vertailussa riittävää tuottoa. •Uuden hallituksen ohjelmassa hyviä linjauksia: –Kansallisen innovaatiostrategian laatiminen; huomiota teknologisten innovaatioiden lisäksi liiketoiminta-, muotoilu- ja organisaatioinnovaatioihin –Tutkimus- ja kehitysrahoituksen nostaminen neljään prosenttiin/BKT –Tutkimus- ja kehitysrahoituksen suuntaaminen erityisesti palvelusektorin tuottavuuskehityksen parantamiseen. –Panostaminen strategisen huippuosaamisen keskittymiin. –Kannustaminen verotuksen keinoin pääomasijoituksiin ja liiketoimintaosaamisen siirtymistä alkaviin yrityksiin. •Markkinoillepääsyn pitäisi olla innovaatiostrategian ja - prosessien punainen lanka.

,,, Toinen haaste; innovaatiopanostusten tuottavuuden parantaminen •Uusien ideasta innovaatioksi johtavien prosessien etsintä; esim. ruotsalainen malli ideasta innovaatioksi 72 tunnissa (professori Mickos): –Prosessin tuotteistaminen helpottaa yrittäjää. –Sama konsulttipalvelu koko prosessin ajan; nopeuttaa markkinoille tuloa; prosessin osat ulottuvat markkinoilletuloon saakka. –Julkinen rahoitus varsinkin kaupallistamisvaiheessa; mm. innovaatiolaina 1 milj. kruunuun saakka patentin/keksinnön kaupallistamiseen. –Hyviä tuloksia: 72 tunnissa 15 yrityksestä ja 30 ideasta 7 patenttihakemusta ja 3 tuotanto-/markkinointisopimusta

Kolmas haaste; innovaatioiden asianmukainen suojaaminen •PK-yrityksistä 50 – 75 % ei hyödynnä lainkaan immateriaalijärjestelmän suojausmahdollisuuksia: liikesalaisuutta, tekijänoikeuksia, patentteja, tavaramerkkejä, mallisuojaa ja hyödyllisyysmallia. •Hallitusohjelmassa kansallinen teollis- ja tekijänoikeuksien strategia, jossa erityishuomio pk-yritysten ja yksityisten keksijöiden mahdollisuuksissa suojata innovaationsa •Immateriaalioikeuksien tarkastelu kokonaisuutena – tekijänoikeus ei erillinen, ainoastaan taiteeseen ja taiteilijoihin liittyvä oikeudenala; tekijänoikeuksien hallinnon mahdollinen siirtäminen uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön. •Oikeusvarmuuden lisääminen mm. säätämällä työsuhdetekijänoikeudesta •Selvitettävä keinoja, joilla pk-yritykset voivat tehokkaammin reagoida immateriaalioikeuksien loukkauksiin; IP-asioiden hallitusohjelmassa sanottu tuomioistuinkäsittelyn tehostaminen ei yksin ratkaise