Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Advertisements

Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Suomen koulutusjärjestelmä
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Projektipäällikkö Raija Hirvonen ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella.
Satu Helmi & Ismo Kantola
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
Projektit työelämäyhteistyön muotona OVET- ja VALOA –hankkeet Elopäivät, Helsinki,
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan tavoitteet 2011–2015 Tutkimus saa maksaa – talous kasvaa Akavan hallitusohjelmatavoitteet Tausta-aineisto.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Akatemiasta markkinapaikalle – käytännön kokemuksia Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Esitetyt mielipiteet.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Tutkimus ja kehittämistoiminnan tiedonkeruu yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Helsinki Region Centre of Expertise Tools for Regional Development and Co-operation Mikko Juntunen Culminatum Ltd Oy
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Keinoja t&k-rahoituksen ja kasvuyrittäjyyden lisäämiseksi Akavan tiedotustilaisuus elinkeinopoliittinen asiamies Vesa Vuorenkoski.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
Yrittäjyys HAAGA-HELIAssa Arenen yrittäjyysstrategia, miksi juuri nyt Jari Laukia.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
KULTTUURIVIENNIN HUIPPUOSAAMINEN tarpeet ja koulutus kärkitoimijan näkökulmasta Kulttuurivientiosaamisen kehittäminen Suomessa | | HTC Helsinki.
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
W w w. h a m k. f i Ylermi ohjausryhmä Helena Turunen mi.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
AMMATTIKORKEAKOULUJEN OHJAUS JA RAHOITUS TULEVAISUUDESSA Johtaja Hannu Sirén
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Esitys Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n TKI-organisaatioksi
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan tilastolukuja 2012–2016
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Elinkeinopolitiikalla kasvua
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Esityksen transkriptio:

perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen mediatapaaminen Helsinki Rehtori Vesa Saarikoski

perjantai, 27. kesäkuuta 2014 Ammattikorkeakoulut on rakennettu osaksi suomalaista tutkimus- ja innovaatiojärjestelmää •Lähtökohdat: kysyntä- ja käyttäjälähtöisyys, yhteistyö työ- ja elinkeinoelämän kanssa, EU:n koulutus- ja aluepolitiikka, OECD-arviot •Soveltava tutkimus- ja kehitystyö perustehtävä (laki) •Hallitusohjelma ja sen pohjalta opetusministeriön linjaukset: keskeiset innovaatiojärjestelmän toimijat yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset •Tiede- ja innovaationneuvosto: horisontaalinen innovaatiopolitiikka ja ammattikorkeakoulut erityisesti soveltavan tutkimuksen ja yritysyhteistyön toimijoina •Ammattikorkeakoulut toimivat ennen muuta osaamiskeskusohjelmissa (OSKE) ja osin myös strategisen huippuosaamisen keskittymissä (SHOKIT)

perjantai, 27. kesäkuuta 2014 Yritysten ja ammattikorkeakoulujen TKI-panostukset ovat kasvaneet nopeimmin •Suomalaisen yhteiskunnan TKI-panos 3900 M€ ja 3,2% /bkt vuonna 1999 > 6200 M€ ja 3,5 % vuonna 2007 •Yritysten osuus kasvanut neljä prosenttiyksikköä ja on 4500 M€ eli 72 % •Korkeakoulusektorin suhteellinen osuus pienentynyt vuosikymmenessä (20 > 19 %) ja on 1200 M€ •Korkeakoulujen TKI-menot (2007): yliopistot 968 M€, ammattikorkeakoulut 117 M€ ja yliopistolliset keskussairaalat 79 M€ •Ammattikorkeakoulujen TKI-panostus kaksinkertaistunut vuosikymmenessä; muilla lievä kasvu •Ammattikorkeakoulujen kasvun lähde: ulkopuolinen rahoitus 72 % – vrt. Yliopistot 50 %

perjantai, 27. kesäkuuta 2014 Ammattikorkeakouluissa on vahvaa työelämälähtöistä tutkimusosaamista •Tutkijakoulutettuja osaajia 1350; ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita opettajia 4100 sekä projektihenkilöstöä •Tutkimusta ja kehitystä tehdään verkostoituneesti yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten, julkisen sektorin toimijoiden sekä yritysten kanssa Suomessa ja kansainvälisesti •Yritysten ja julkisen sektorin palvelurakenteiden kehittämis- ja innovaatiotarpeet usein lähtökohtana •TKI ja koulutus kytkeytyvät yhteen •Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on vahvistanut/vahvistaa AMKien TKI-ympäristöjä

perjantai, 27. kesäkuuta 2014 Ammattikorkeakouluissa tehdään käyttäjälähtöistä soveltavaa tutkimusta •Aluekehitystehtävän lähtökohtana ajatus lokaalin ja globaalin erottamattomuudesta •Vuosittain korkeakoulututkintoa ja 1300 (> 4000) ylempää korkeakoulututkintoa, joissa hankkeistetut opinnäyte/kehittämistyöt yritysten ja työyhteisöjen tarpeista käsin: esimerkkinä tuotekehittely yritykselle (Koistinen Kantele Oy) •Laajemman soveltavan tki-toiminnan lähtökohtana ovat omat osaamisvahvuudet ja niiden laventaminen elinkeinoelämän käyttöön: esimerkkinä tuote- ja palvelukehittämisympäristön konseptointi (Toimiva koti Pietarissa) •Ammattikorkeakoulun tki-toiminnan lähtökohtana ovat usein myös laajat sosiaaliset ja yhteiskunnalliset kysymykset kuten ikääntymisen vaikutukset työelämään ja palvelurakenteisiin: esimerkkinä sote-alan projektit (Ikääntyvien työntekijöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen edistäminen)