Tausta Tietoteknologiat (IT) ovat mullistaneet monia terveydenhuollon aloja ja alueita IT mahdollisuudet mielenterveystyössä somatikkaakin suurempia: ei.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
JHL:n sähköiset palvelut
Kuntamarkkinat Helsinki
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
SEPA Ohjelma 12.00Lounas, kahvit ja ilmoittautuminen 13.00Tervetuloa - ESATKY, ITKY ja Tietotekniikan Liitto tänään Antti Pellinen, Tikura Oy 13:05Sähköinen.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Ohjaaja: Ville Hentilä, Elisa Oyj Valvoja: Prof. Jukka Manner
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Ohjaajakouluttajat Työryhmässä 15 jäsentä, paikalla 10. Lisäksi 5 työryhmän ulkopuolista.
Kaupungin luova ja innovatiivinen yrityskulttuuri - case Jyväskylä Projektipäällikkö Laura Ahonen IFHP Suomi
Sami Pirkola, dos HYKS Psykiatrian Helsingin klinikkaryhmän johtaja
Nykytilan kuvaus: Havainnointitutkimus
Neuropsykologin rooli aivovammakuntoutuksen eri vaiheissa
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Kodin ulkopuolinen väkivaltatyö ja verkostoitumisen merkitys Oulun seudulla VIA VIS –VÄKIVALTATYÖN HANKKEEN PÄÄTÖSSEMINAARI – Miten väkivallan tekijää.
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Tukielin- ja plastiikkakirurgian työnjako sairaaloiden välillä
Tietohallintostrategia
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
HAALARIFOORUMIN HISTORIA Anne-Maria Perttula Haalarifoorumin kokoontumisia on ollut ajalla 2008 – 2013 yhteensä 7 kertaa Kokoontumistiheys n. kerran vuodessa.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
KOULUTUSPALVELUT, Paula Airaksinen Noppa-portaali opintoja sujuvoittamassa Paula Airaksinen, koulutuspalvelut.
SAIRAANHOITAJAN PUHELINNEUVONTA 24/7
NEUVOLAN PERHETYÖ
Tenttiakvaariokokemuksia Suomen Turusta :Turun Ammattikorkeakoulu
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Tutkimustoiminta perusterveydenhuollossa työn kehittämisen ja koulutuksen näkökulmasta Marjukka Mäkelä, FinOHTA Jukka Mattila, Kotka.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
Eija Hautala OAMK Toward Active Old Age ”Kohti Aktiivista Vanhuutta” TAOA.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
1 Psykiatrian lautakunta Kellokoskella HUS hallitus päätti § 133, että Hyks:n ja HUS:n liikelaitosten organisaatiota muutetaan
Systeemityö 2 Vesiputousmalli Teppo Räisänen, Principal Lecturer
VALO-HANKE Vaikuttavuutta liityntäpintaosaamisesta
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mark Mehtonen Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Tarjontaketjun hallinta ja sähköinen kaupankäynti.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Palveluketju? Palveluketjulla tarkoitetaan asiakkaan ongelmaa selvittäviä, eri toimijoiden yhdessä tai erikseen tuottamien palvelujen kokonaisuutta. Palveluketju.
Toimitusjohtaja Matti Toivola Hoitotyön johdon päivät Helsinki Helsinki Congress Paasitorni Tiistai aamupäivän vaihtoehtoinen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
22/09/2016 HUS-Vantaa: hoitoketjut ja innovaatiot Matti Holi, Peijaksen klinikkaryhmän johtaja.
Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena.
Haka 10 vuotta Vaikutukset korkeakoulujen tietohallintoon ja julkishallintoon.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Kantasairaala-hankkeen kehittämispäivä Johdon terveiset
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
TOIKE-hankkeen toimintamalli ja nykytila Polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeilujen OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Kärkihanke: osatyökykyisille.
Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintojen ja tilojen uudistaminen
Tukielin- ja plastiikkakirurgian työnjako sairaaloiden välillä

Esh, pth yhteistyö Tampereen opiskeluterveydenhuollossa
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Apua alkoholinkäytön vähentämiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan Kärkihankkeiden ja strategisten toimenpiteiden ohjaus Luonnos Etunimi Sukunimi.
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Arkeen Voimaa (CDSMP) -
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Sähköinen mielenterveystyö (eMentalHealth) HUS:ssa ja Suomessa – nykytila ja tulevaisuus

Tausta Tietoteknologiat (IT) ovat mullistaneet monia terveydenhuollon aloja ja alueita IT mahdollisuudet mielenterveystyössä somatikkaakin suurempia: ei fyysistä kosketusta tai aineellisen materiaalin siirtoa olennainen informaatio, myös kuva liikkuu verkossa Maailmalla on tietotekniikan avulla laajennettu MT palveluja niille tarvitsijoille, joilla ei ole muuten ollut pääsyä palvelujen piiriin, järjestetty konsultaatioita, koulutuksia jne. Suomen valmiudet hyvät: laajakaistaa kaikkialla, iäkkäämmätkin käyttävät KelNet – hanke vrt. uusi Terveydenhuoltolaki (yhteinen PTH ja ESH), Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma (mieli 2009), HUS:n strategia

HUS:n strategiset päämäärät vuosina 2012-2016 ovat Potilaslähtöinen ja oikea-aikainen hoito Korkeatasoinen tutkimus ja opetus   Tiivistyvä kumppanuus PTH:n kanssa Vaikuttava ja kilpailukykyinen toiminta RESURSSIT EIVÄT LISÄNNY SAMASSA MÄÄRIN – TARVITAAN INNOVAATIOITA (”MUTAATIOTA”)

KelNet – ”mutaatio”? Aloitettu Kellokosken sairaalassa, HUS, 2006 Matti Holi, J-H Stenberg, Markus Holi, Grigori Joffe (myöhemmin muita) Tavoite: kehittää kattava, voittoa tavoittelematon kansallinen mielenterveystyösivusto Joustava, ”legomainen”, modulaarinen, helposti laajennettava tietotekninen alusta ______________________________________________ Kelnet-1: HUS – Mielenterveystalo toiminnassa, leviämässä Suomessa (Päijät-Häme, Oulu) Kelnet-2: joukko Web-pohjaisia tietotekniikkaa-avusteisia terapioita tavallisiin psychiatrisiin häiriöihin sosiaalifobia: pilotti YTHS:llä; masennus, paniikkihäiriö – tekn. pilottiin Kelnet-3: joukko sovelluksia, pääosin ammattilaisille – koulutus, konsultaatiot, structuroituja arvioinstrumentteja, harjoituksia, kansallisia työpajoja (prosessit, hoito- ja palveluketjut), benchmarking yms. suunnitteilla HUS- psyk. ja TT hanke KelNet 1-3 ohjausryhmän pj jyl M. Mäkijärvi)

Kelnet-1: Mielenterveystalo http://mielenterveystalo.hus.fi Palveluohjaaja: paikallisten mielenterveyspalvelujen interaktiivinen neuvoja (mm. oirenavigaattori) Psykoedukaatio asiakkaille sekä ammattilaisille Itsehoito Moderoituja vertaisryhmiä ”äiti”: dos. Matti Holi, ”isiä”: J-H Stenberg, Markus holi, Grigori Joffe THL:n SOS-palkinto 2011

KelNet1: Palveluohjaaja Paikallisten MT palvelujen kattava lista kuvauksineen laaja palvelutuottajien konsensus: kuka tekee mitä Asiakassegmentointia ja ohjausta paikakunnan ja … Oireiden mukaan (innovatiivinen ”orenavigaattori”)

* Symptom navigator Psykiatrista haastattelua myötäilevä prosessi, jonka mukaan asiakas: 1. Valitsee listasta päällimmäisen oireen 2. Löytää sopivan oireyhtymän 3. Määrittelee toimintatason 4. Ohjautuu sopivimman palvelun pariin Ei mahdollista itsediagnosointia!

MT talo – muita moduleita: Netissä paljon informaatiota MT häiriöistä, mutta: miten minä löydän? onko luotettava? MT talo: ”psykoedukaattori” ja itsehoitomoduli Netissä paljon keskusteluryhmiä, mutta: olenko turvassa? (paljon häirintää, toimittajia yms.) MT talo: moderoituja, salasalla suojattuja vertaisryhmiä (depressio, ahdistuneisuushäiriöt) __________________________________________ Voimaannuttaa potilaita ja omaisia Edistää mielenterveystyötä

KelNet 2: Web-pohjainen osa-automatisoitu terapia Euroopassa mielenterveyshäiriöiden 1 v. prevalenssi 38% (ahdituneisuushäir. 14%, unihäiriö 7%, depressio 7%...) Vain 1/3 tapauksista hoidossa (lievät vähiten) Terapia ensisijainen hoito monissa lievissä häiriöissä – ei saatavilla perusterveydenhuollossa Suurin osa näistä potilaista ei koskaan päädy erikoissairaanhoitoon Kaikille tarvitsijoille? – epärealististä: kallista, terapeutit eivät riitä  tyydyttämätön tarve valtavaa Erikoissairaanhoito voi jkv. tuottaa, mutta häiriöt usein kroonistuneita, komplisoituneita, viakeahoitoinen, terapia vähemmän tehokasta Siirto alkupäähän välttämätöntä: perustaso ei kykene itse.

KelNet2 (cont.) Kognitiivis-behavioraalinen terapia (CBT) – lyhyt, ”tässä ja nyt” Hyvin manualisoitu, paljon kotitehtäviä  helppo automatisoida Solid evidence for mild and moderate disorders (=face to face) Täysin automatisoituna – huonompia tuloksia –> osa-automatisoituna tehokasta Terapeutin työmäärä 5 - 13 kertaa pienempää kuin perinteinen terapia kasvotusten (tai telepsykiatrinen) Edullinen, pääsy missä ja milloin tahansa, 24/7 Tasalaatuinen Voimaannuttavaa, lisää potilaan autonomiaa Itse-arviointi joka sessiossa: seuranta ja tutkimus helppoa Ahdistuneisuus-, mieliala-, syömis-, päihdehäiriöitä… ”äiti”: Jan-Henry Stenberg, ”isiä”…….

Social Phobia

Masennuksen verkkoterapia: Depression Masennuksen verkkoterapia:

Kelnet 3 Kansallinen sähköisen mielenterveystyön portaali ammattilaisille ja vapaaehtoisille ___________________________________ Strukturoituja psykiatrisia diagnostisia ja mittausinstrumentteja Konsultaatioita (mm. video-) – sisäisistä kansallisiin Automaattinen opetus, koulutus, sertifiointi Palveluketjujen ja prosessien kehittämisen valtakunnallisia työpajoja Benchmark etc…

HUS:n strategiset päämäärät vuosina 2012-2016 ovat Potilaslähtöinen ja oikea-aikainen hoito Korkeatasoinen tutkimus ja opetus   Tiivistyvä kumppanuus PTH:n kanssa Vaikuttava ja kilpailukykyinen toiminta

Tulevaisuus? Uusia haasteita järjestelmälle: PTH tuki, varhainen puuttuminen, KELA:lla ei enää harkinnanvaraisuutta terapiapäätöksissä… Perinteisin keinoin ei saavutettavissa. KelNet: proaktiivista varautumista lähitulevaisuuteen ja jopa tähän päivään. Valtion rahoitus? Partnereita – mm. muut yliopistolliset keskissairaalat, yliopistot, THL, Duodecim ym. Somaattisia sovelluksia (esim. diabetestalo, sydäntalo, painonhallintaohjelma jne.)? In-house eMentalHealth-yksikkö Tulee mullistamaan Suomen mielenterveystyön ja organisaatiot Ei ole koskaan valmis...