Vety ja polttokennot 12.9.2013 Jarmo Viitala.  Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja käynnistää vetykäyttöisiin PEM- polttokennojärjestelmiin liittyviä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiihtokeskus Paljakka
Advertisements

UUSI AJOKORTTILAKI 2013 Muutokset lyhyesti.
Mekaaninen energia voimatarinoita
Puimuri - kaava.
4 TEHO.
Puimuri - kaava.
Myyttejä tuulivoimasta
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
SUURIMMAT SALLITUT MITAT JA MASSAT SUOMESSA 2007
Keijo Ullakko toimitusjohtaja
Kerrostalon matalaenergiaratkaisut 2010
Projekti • Sähköauton talvikäytön testaaminen – testiympäristön kehittäminen ja toteutus – testiympäristöön soveltuva reaaliaikainen tiedonsiirtojärjestelmä.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Copyright © Tekes ”Tutkimusprojektin tulostiivistelmä” Janne Takalo-Mattila
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
Markku Lappalainen Aalto University Sustainability in Building Design.
Chakravorty, Magne & Moreaux A Hotelling model with a ceiling on the stock of pollution Journal of Economic Dynamics & Control 30 (2006) 2875–2904.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Taina Wilhelms 1 Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto.
Kuvien lähde:. Kuinka pitkä on pitkä? Subprime kriisi alkoi Yhdysvalloista elokuussa Se muuttui finanssikriisiksi lokakuussa Kreikkakriisi.
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
Säännöt 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva 10 sekuntia kirjoitusaikaa Vastaus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai sen 3+3 lyhenteellä.
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Säännöt 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva 10 sekuntia kirjoitusaikaa Vastaus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai sen 3+3 lyhenteellä.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Harrastajatutkinto Säännöt Pisteytys 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva
Junttilan tila: Mädättäminen energiantuotannossa
KAAKKOIS-SUOMEN TYÖMARKKINOIDEN KATSAUS 2012  Ilmestyy piakkoin sähköisessä muodossa  Teemoina:  Väestö, työikäinen väestö, tuotanto, työllisyys, työttömyys.
Instagram Katariina Toivonen.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
MAINOSTAJIEN LIITTO MARKKINOINTIVIESTINNÄN PANOSTUSTEN KEHITTYMINEN LOPPUVUONNA 2004 VERRATTUNA ALKUPERÄISEEN BUDJETTIIN SALDO MAINOSBAROMETRI.
Polun pyöreä pöytä Eero Tuomenoksa Polku Eero Tuomenoksa Ohjelma 18:00 Polun tämän hetken tilanteen esittely 18:50 Polun kehityssuunnat.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
 Ke (6. palkin päättöpäivä) lyhyiden kielten kuunteluita koululla. Liiku siis hiljaa ja noudata opettajien ohjeita.  To Penkkaripäivä.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tuulivoiman saarekekäyttö
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
EMN työohjelma Esityksen pääkohdat Muutokset työohjelmassa vuodelle 2012 Vuodelle 2012 suunnitellut uudet formaatit Tutkimusaihe-ehdotukset.
Typpi.
CAF eTool Rekisteröitymisen kautta maksutta käyttöön Kansallinen laatuhanke /TjV 1.
VISI-yhtiöt 2 2 Why UHF (860 MHz )? UHF operation power magnetic field UHF vs. inductive Longer read range Small antenna (50 MHz, 20
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Aurinkoenergiasta uutta liiketoimintaa
VETY- JA SÄHKÖKÄYTTÖISTEN AUTOJEN TEKNISTALOUDELLINEN VERTAILU
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
Vety energiaNlähteenä
Tulevaisuuden energiantuotanto
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
Sähköenergian varastoinnin sovelluskohteet sähköverkoissa
Esityksen transkriptio:

Vety ja polttokennot Jarmo Viitala

 Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja käynnistää vetykäyttöisiin PEM- polttokennojärjestelmiin liittyviä liiketoimintoja 2

 Hanke toimii yhteistyössä VTT:n DuraDemo- projektin kanssa  Tarkoituksena on hyödyntää teollisuudessa sivutuotantona syntyvää vetyä energiantuotannossa ja vähentää samalla kasvihuonepäästöjä sekä uusiutumattomien energiavarojen käyttöä  Vuosi sitten VTT aloitti kiinteän 50kW:n PEM- polttokennolaitoksen rakentamisen. Järjestelmä asennetaan Syyskuussa 2013 Äetsään Kemiran tehdasalueelle  Laitoksessa hyödynnetään Kemiran sivutuotevetyä 3

Vety on energian kantaja, kuten sähkökin, ja vaatii ensisijaisen energialähteen jonka avulla vetyä tuotetaan. Tällä hetkellä vetyä tuotetaan lähinnä fossiilisista polttoaineista, mutta vetyä voidaan tuottaa myös sähköenergian avulla elektrolyysissä jakamalla vesi vedyksi ja hapeksi. Vetyä syntyy myös teollisuuden prosesseissa sivutuotteena. 4

5

Metanoli Polttokennon polttoaineena Energiaa n. 710kWhEnergiaa n. 1670kWh Massa >2000kg, vetyä n. 18kgmassa n. 300kg 6

Sähköä voidaan tuottaa vedystä hyvällä hyötysuhteella polttokennoissa (fuel cell) ja ottamalla talteen myös prosessissa syntyvä lämpö päästään n. 90 % hyötysuhteeseen. Polttokenno ei nimestään huolimatta polta vetyä, vaan kennossa tapahtuu kemiallinen reaktio jonka lopputuloksena ei synny haitallisia päästöjä. Kennoon ohjataan tietyssä suhteessa vetyä ja happea ja tämä reaktion ansiosta saadaan kennosta sähköä ja lämpöä sekä puhdasta vettä. 7

8

Video kuvaa metanolikäyttöisen varavoiman toimintaa akkuvarmennetussa järjestelmässä. Kun akkujännite alenee tietylle tasolle, niin polttokenno käynnistyy ja tuottaa kuorman tarvitseman tehon. Polttokennoa ei tässä käytetä akkujen lataamiseen vaan ainoastaan kuorman tarvitseman tehon tuottamiseen. Akusto ladataan täyteen sitten kun verkkosähköä on taas saatavilla. =kBu_C0SPvW4 Järjestelmä toimii verkkohäiriössä katkottomasti eli kuorma ei huomaa mitään muutosta sähkönsyötössä. Tässä esitellään DC- järjestelmiä, mutta myös 400/230V tai 230V järjestelmiä on saatavissa. 9

Seuraavissa kuvissa on Porilaisen T Controlin koteloima polttokennojärjestelmä joka toimitettiin viime syksynä Vuosaaren satamaan varmistamaan TeliaSoneran linkkimaston sähkönsyöttöä. Kotelointi on tehty kestämään kovia ilmasto-olosuhteita. Toimintalämpötila-alue on -40C - +45C. Laitteen teho on 5kW ja lähtöjännite on 48VDC. Järjestelmässä ei ole ollenkaan akkuja vaan DC-puolella on superkondensaattorit jotka toimivat puskurina kuorman ja polttokennon välillä. Vetypullojen tilavuus on mitoitettu kahdeksan tunnin varakäyntiajalle nimelliskuormalla. Pullon tyhjentyessä otetaan automaattisesti seuraava täysi pullo käyttöön. Vaihtamalla tyhjät pullot täysinäisiin voidaan varakäyntiaikaa lisätä rajattomasti. Varsinainen polttokenno ja tarvittava elektroniikka voidaan myös sijoittaa laitetilaan 19” räkkiin tai muuhun telineeseen ja tarvittava määrä vetypulloja seinän ulkopuolelle erilliseen tuulettuvaan kaappiin. 10

Finland’s First Fuel Cell Backup Power Unit for Civilian Use Installed at Vuosaari Harbour T Control Oy has installed a fuel cell backup power unit at the TeliaSonera base station in the Vuosaari harbour area. There is no time lag associated with the use of the power unit and its service interval can be up to five years. Uutinen Fuel Cell Today –sivuilla

12

13

Erityisen hyvin vetykäyttöinen polttokenno soveltuu ajoneuvoihin, erityisesti kaupunkiliikenteessä, jossa perinteisillä polttoaineilla toimivat moottorit aiheuttavat huomattavia päästöjä sekä melua. Keski-Euroopan kaupunkiliikenteessä onkin käytössä linja-autoja joissa perinteisen dieselmoottorin tilalla on vetyä käyttävä polttokenno tuottamassa tarvittavan sähköenergian auton liikuttamiseen käytettäville sähkömoottoreille. Vetytankkausasemia on jo suuremmissa kaupungeissa ja esimerkiksi Saksassa tavoitteena on saada 50 jakeluasemaa vuoteen 2015 mennessä jolloin suurimmat autonvalmistajat tuovat vetykäyttöiset mallinsa markkinoille. 14

15

16

17

18

Polttoaineen säästö 20%, CO2 vähennys n. 3000t/v, Typen oksidien vähennys n. 50t/v, Järjestelmän kustannus n.4% Takaisinmaksuaika 15v 19

20

21