N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Tupakoinnin aloittaminen
Sama keho ja sama pää koko elämän
Taustatietoja nuorten hyvinvoinnista. • Valtaosa nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. • Yli 80 % nuorista arvioi terveydentilansa hyväksi. • Yli 25-vuotiaista.
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Anne Lounamaa1 Mitä pitäisi tehdä aivovammojen ehkäisemiseksi.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi Stakesissa Jussi Simpura
Päihdetilastollinen vuosikirja 2012
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Selvä Sopimus Vihtavuoren koulu, Laukaa
Riippuvuus tupakoinnista
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Music Against Drugs ry Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä.
AKAtk:n arviointikokous
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Akateeminen terveyskeskus Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Kirsi-Marja Jekkonen-Cavenius.
Riippuvuus tupakoinnista
Sininauhaliiton Jäsenjärjestöpäivät 2009
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Välitä nuoresta – älä välitä alkoholia alaikäiselle 17/4/2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke.
Riippuvuus tupakoinnista
Lasten ”Voimaryhmä” Metropolia amk, Itäinen perhekeskus (Vuosaaren toimipiste) & Haruspuisto Katja Ihamäki & Paula Olkkonen.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Anna-Eveliina Aro Sairaanhoitajaopiskelija SAMK.  Kuvata miten koulukiusaaminen näyttäytyy satakuntalaisten 8. ja 9. luokkalaisten oppilaiden kokemana.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Alkoholista asiallisesti
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Maahanmuuttajanuoret ja rikollisuus
KEUHKOSYÖPÄ …..
Keskustelua nikotiinituotteista
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Keskustelua nuuskasta
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Katja Ihamäki & Paula Olkkonen
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Opiskeluhuollon palvelut
Vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI

A LKOHOLINKÄYTÖN ALOITUSIÄLLÄ ON MERKITYSTÄ  Mitä myöhemmin nuori aloittaa alkoholin käytön, sitä pienempi riski hänellä on myös muiden päihteiden käyttöön ja suurempien alkoholimäärien käyttöön nuoruusvuosina. (Pulkkinen 2003) Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, 8.- ja 9.-luokkalaiset

MISTÄ NUORET SAAVAT ALKOHOLIA?  Päihteidenkäytön ehkäisyssä yksi tehokkaimmista tavoista on niiden saatavuuteen vaikuttaminen. (Nuorten terveystapatutkimus 2009)  Nuoret saattavat hankkia juomansa monesta eri paikasta.  Alkoholin ostaminen alaikäiselle on lain mukaan rikos. *vastaajina nuoret, jotka ovat ilmoittaneet käyttävänsä alkoholia vähintään kerran kuukaudessa Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, 8.- ja 9.-luokkalaiset

 Jos epäilet, että nuorelle myydään tai välitetään alkoholia, nuuskaa tai tupakkaa, ota yhteyttä joko poliisiin tai Aluehallintovirastoon. Alkoholihallinto, Helsingin toimipaikka, puhelinvaihde Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, 8.- ja 9.-luokkalaiset

A UTATHAN LASTASI PYSYMÄÄN SAVUTTOMANA - PUUTUTHAN AINA TUPAKOINTIIN JA NUUSKAAMISEEN  Suurin osa vastaajista ei tupakoi.  Tutkimusten mukaan riski tupakoinnin aloittamiseen on sitä pienempi, mitä pidempään nuori selviää maistamatta tupakkaa. (Pulkkinen ja Kokko 2010) Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, 8.- ja 9.-luokkalaiset

TIEDÄTKÖ MISSÄ LAPSESI LIIKKUU JA TUNNETKO HÄNEN YSTÄVÄNSÄ ?  Kouluterveyskyselyn mukaan huoltajien tietoisuus lastensa viikonlopunviettopaikoista on vähentynyt vuodesta 2006 lähtien.  Huoltajien tietoisuus lastensa viikonlopunviettopaikoista ehkäisee nuorten päihteidenkäyttöä.  Lapsen kotiin tuloa on hyvä valvoa. Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, 8.- ja 9.-luokkalaiset

YHTEINEN SOPIMUS YHTEINEN SOPIMUS

YHTEENVETO Alkoholinkäytön aloitusiällä on merkitystä  Vuorovaikutussuhteet lasten ja vanhempien välillä ovat yksi päihteiden käytöltä suojaavista tekijöistä.  Ethän tarjoa tai osta alkoholia alaikäisille  Aikuisten selkeä viesti, asenteet ja esimerkki vaikuttavat lasten ja nuorten käyttäytymiseen  Autathan lastasi pysymään tupakoimattomana - puutu aina tupakointiin ja nuuskaamiseen  Tietoisuus lapsen viikonloppuviettopaikoista vaikuttaa ehkäisevästi päihteiden käyttöön  Muiden vanhempien kanssa on hyvä keskustella

L ÄHTEET Kouluterveyskysely 2010, Helsingin tulokset, set.htm set.htm Rainio Susanna, Lasse Pere, Pirjo Lindfors, Hanna Lavikainen, Lea Saarni ja Arja Rimpelä Nuorten terveystapatutkimus Sosiaali- ja terveysministeriö. Pulkkinen Lea ja Katja Kokko Keski-ikä elämänvaiheena. Jyväskylän Yliopiston psykologian laitos. Pulkkinen Lea Lapsuusiän kasvatusilmapiiri ja aikuisiän sosiaalinen toimintakyky. Duodecim Pulkkinen, Lea (toim.) Lapsesta aikuiseksi. Jyväskylän yliopisto: Ateena.