Avoin data ja aktiivinen kansalainen Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Advertisements

Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi.
Pilviväylä - kolme rinnakkaista prosessia Projektipäällikkö Jarkko Moilanen.
Datan avaaminen vaatii avoimia rajapintoja
Avoin data – avoin tiede Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.
Avoimesta tiedosta bisnestä Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.
www.kasvi.org1 Läpinäkyvä lainvalmistelu Kansalaisten näkemykset poliitikon resurssina Jyrki J.J. Kasvi eduskunta, tulevaisuusvaliokunta.
Sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä
Avointa-hanke ja Prime Solutions Oy PlugIT-loppuseminaari
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Vallan keskittymisen vaarat miksi pelkään Bill Gatesia enemmän kuin Saddam Husseinia Johan “Julf” Helsingius
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Palvelut ja tiedot käytössä Kriittinen polku: Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen Palvelujen maksullisuus Väestötietojärjestelmän hyödyntäminen.
Verkkosivut opettajan apuna
Tietoyhteiskunnan kehittämisen tavoitteet ja edellytykset Turku
Hakkerin näkökulma avoimeen dataan
Helsinki Region Infoshare Julkiset tietovarannot avoimeksi dataksi Projektipäällikkö Ville Meloni & Pekka Vuori Forum Virium Helsinki & Helsingin kaupungin.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Julkinen talous Suomessa
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Rotarien jäsenyydestä ja pysyvyydestä
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Instagram Katariina Toivonen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut ONKI-projekti Dataportaali
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Sosiaalisen median suihku Mistä on kyse?. Miten ja missä viestit?
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
FINGERPORI
KH Kirjasampo NYT Yleisten kirjastojen neuvosto
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Julkisen hallinnon ICT-näkymiä HAKA-Virtu tilaisuus Tuomo Ahjokannas
Helsingin ja seudun menestys – entä riskit? Helsinki Region Infoshare Asta Manninen Avoimen tiedon ohjelma Avoin data ja avoin tieto.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Avoimen tiedon ohjelman viestintä. Pääviestit  Ohjelman pääfokuksena on tietovarantojen avaaminen  Kansalaisyhteisöt voivat rakentaa palveluja kansalaisille,
Jarkko Muhonen TeamProg
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Hyvän hallinnon ja kyvykkyyksien tärkeydestä digitalisaatiossa
Suomalainen yhteiskunta
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Kaikki viestintä, toiminta perustuu ihmiseltä ihmiselle.
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Yhteentoimivuuspalvelujen käyttö
Avoimen tiedon tavoitteet
Vauhtia kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon.
Avoimen tiedon ohjelma Tilannekatsaus ja suunnitelma 2014
Avoimen tiedon palvelukokonaisuus
Tiedon maksuttomuus ja avoin data
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Avoin data ja aktiivinen kansalainen Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE

Olet sitä mitä jaat •Tieto tuottaa uutta tietoa ja hyödyttää yhteiskuntaa vain kun sitä käytetään ja investoidaan. –Rahasäiliöön säilötyllä rahalla ei ole arvoa … eikä tiedolla. •”Tieto ei ole enää valtaa, tiedon jakaminen on.” – Teemu Arina

Ilmainen on uusi musta •Maailman pelatuin mobiilipeli on ilmainen –500 miljoonaa latausta •Maailman käytetyin hakukone, karttapalvelu ja sähköpostipalvelu ovat ilmaisia •Maailman suosituin nettimoninpeli on ilmainen –Yli 15 miljoonaa pelaajaa •Yksi maailman palkituimmista sarjakuvista on ilmainen –Mm. Hugo vuosina 2009, 2010 ja 2011 •Katsotuin suomalainen elokuva on ilmainen –3,5 – 4 miljoonaa latausta 2 kuukaudessa •Teknologian kehitys on aina nostanut tuottavuutta ja laskenut hintoja …

Julkiset tietovarannot vajaakäytöllä •Yhteistä omaisuuttamme, viranomaisten tietovarantoja ei vielä jaeta, se ei tuota uutta: –Viranomaiset keräävät päällekkäistä tietoa koska se tulee ”halvemmaksi” –Julkista tietoa hyödyntävät kaupalliset palvelut eivät kehity –Julkinen tieto ei palvele omistajiaan •Yhteiskunnan kokonaisetu vai osaoptimointi? –Tietovarannot pölyttyvät vajaakäytössä –Edes opetus ja tutkimus eivät saa tietoja käyttöönsä –Miljoona apinaa ei pääse irti •esim. Paikkatietoinnovaatiot tulleet Yhdysvalloista

Avoin tietoyhteiskunta = avoin API •Avoimessa tietoyhteiskunnassa julkinen data ja metadata ovat kaikkien ilmaiseksi käytettävissä avoimen API:n välityksellä –API (Application Programming Interface) tarjoaa pääsyn tietoon koneluettavassa muodossa. •Yritykset, viranomaiset ja kansalaiset hyödyn- tävät API:n välityksellä dataa ja luovat sitä hyödyntäviä omia palveluitaan –Voimaannuttaa kansalaiset: Ihmiset tietävät viranomaisia paremmin, millaista palvelua haluavat –Avoin API mahdollistaa hallintorajat ylittävät julkiset ja yksityiset palvelut

Miksi urakkaan kannattaa ryhtyä •Hallinnon ja päätöksenteon läpinäkyvyys paranee –Esim. Kanadassa paljastui miljardien eurojen veropetos, kun valtion kirjanpito avattiin •Uusia kansalaislähtöisiä palveluita –Kansalaiset kehittävät itse tarvitsemiaan palveluita –Ylitetään hallinnolliset ja yksityisen ja julkisen rajat •Uusia liiketoimintamahdollisuuksia –Käyttömaksut rajoittaneet uusien ideoiden kokeilua •Tietovarantonsa avaava viranomainen pystyy hyödyntämään omia tietojaan aiempaa paremmin –Nykyään usein ei edes tunnisteta omia tietovaroja –Myös muut viranomaiset voivat hyödyntää tietoja

Julkinen tieto näkyväksi

Tietomassoja näkyviksi

Ilman APIa: Duunitori.fi Esittää työvoimaviranomaisten sivuilta ”raavitut” työpaikkatiedot Google Mapsin päällä.

www.kasvi.org16 Kansalaisen ajankuluksi tekemä julkinen palvelu: Iso-Britannian suosituin ilmainen App Store –sovellus.

Haasteita •Eri viranomaisten (kunta ja valtio) yhteistoiminta –Viranomaiset eivät tunne toistensa tietotarpeita •Harmonisointi ja standardisointi –Tietojärjestelmät ja rajapinnat usein epäyhteensopivia –Myös tiedonhallintaprosessien oltava yhteensopivia •Tiedon eheys, saatavuus ja jäljitettävyys –Avointa julkista tietoa käyttävien palveluiden kehittäjien on voitava olla varmoja, että raakadata on aina käytettävissä –Loppukäyttäjälle varmuus, että palvelu perustuu eheään ja jäljitettävään tietoon. •Luottamuksellinen tieto –Esim. Sotilaallisen ja muun kriittisen infran paikkatiedot –Yksityisyyden suoja (RFID, sijainti, henkilötiedot)‏ •Kansanvalistustehtävä –Valistettava kunnat, poliitikot, virkamiehet, organisaatiot –Informoitava avointa dataa hyödyntävät yritykset ja kehittäjät

U.S. Air Force photo Liian avointa dataa A U.S. Air Force drone providing intel for Taleban insurgents in Aftanistan.

Vertaisvoimaa •Sosiaalinen media –Vertaistukiverkostot tarjoavat tietoa, tukea ja ihmistä •Netin anonymiteetti auttaa avautumaan vaikeista aiheista •Crowdsourcing –Kansalaiset voivat myös tuottaa julkista tietoa •Esim. Purjehtijat leväkukintojen havainnoijina •Esim. Apps4Finland-finalisti “Töyssytutka” •Itseohjautuvat sosiaaliset verkostot –Meemit spontaaneina kansanliikkeinä •Viraaliviestintää: Tekstiviesti ”Go 2 EDSA. Wear Blck” vaikutti Estradan eroon v. 2001

www.kasvi.org 20 Esim. Kenelle tämä reikä Espoossa kuuluu?

Avoin data Suomessa •Ei herätä poliittisia intohimoja –Briteissä pääministeri ja Yhdysvalloissa presidentti •Maksuperustelaki on avainasemassa –Valtiovarainministeriö on perinteisesti vaatinut vähintään irrottamiskustannusten maksamista. •Ajatustapa muuttumassa nopeasti –Maanmittauslaitos ilmoittanut avaavansa maastotietonsa –Vastaavat tulot maksutulojen menettäjille •Tiedon avaaminen ei saa olla viranomaiselle pelkkä ylhäältä annettu lisätehtävä –Tiedon avaajan hyödyt nostettava esiin

Avoin data Ministeriöt Kunnat kuntayhtymät Virastot laitokset Yritykset Kansalais- järjestöt Kehittäjät Tieto- järjestelmä- toimittajat Yliopistot Pyöräliitto

Yksityisyyden uudet rajat •Julkisten paperiarkistojen heikko käytettävyys on käytännössä rajoittanut tietojen julkisuutta –Vain juorutoimittajat julkaisevat julkkisten julkisia tietoja –Entä sitten kun vero-, sakko-, rakennuslupa-, yritysrekisteritiedot saa parilla klikkauksella? –Jokainen saa tuta, millaista on olla Idols-tähti tai kansanedustaja –Onko tuloksena kaksinaismoralismin loppu vai uusmoralismin alku? •Avoimuuden lisääminen ja yksityisyyden suojaaminen voi vaatia julkisuudesta tinkimistä!

Aktiivinen kansalainen … •voi entistä paremmin arvioida viranomaisten toimintaa •voi havainnollistaa yhteiskunnan toimintaa muille •voi simuloida vaihtoehtoja •voi kehittää uusia palveluita •voi vaatia lisää julkisia ja yksityisiä tietovarantoja avattaviksi •voi vaatia yksityisyyttä vaarantavia julkisia tietovarantoja suljettaviksi

www.kasvi.org26 Sukupuolten välinen digikuilu? Keskustelua U.S. Army Photo