Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi."— Esityksen transkriptio:

1 Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi

2 Neelie Kroes, Vice-President of the European Commission and Commissioner of the Digital Agenda “The best way to get value from data is to give it away” CC 2.0 Generic Share Alike Attribution World Economic Forum.

3 Data on avointa kun se on … 1. Laillisesti uudelleenkäytettävissä  Data on avoimesti lisensoitu eli sen käyttöä ei rajoiteta käyttäjäryhmän tai käyttötarkoituksen mukaan. 2. Teknisesti uudelleenkäytettävissä  Riittävän rakenteellisessa muodossa (koneluettava) ja avoimessa tiedosto- formaatissa oleva data on ladatta- vissa ilman rekisteröitymistä. 3. Maksutta uudelleenkäytettävissä  Datan käytöstä ei peritä maksuja.  Avoin data on kuitenkin vasta data- journalismin ja uusien sähköisten palveluiden raaka-ainetta ParkkiNappi, vuoden 2011 Apps4Finland-kisan voittaja hyödyntää kuntien avaamaa tietoa pysäköintimaksu- vyöhykkeiden sijainnista.

4 Julkisen datan avaaminen …  parantaa julkishallinnon läpinäkyvyyttä  Kanadassa paljastui miljardien eurojen veropetos, kun valtion kirjanpito avattiin  edistää innovaatioita ja luo uutta liiketoimintaa  Mahdollistaa käyttäjälähtöisten, hallintorajat ylittävien kaupallisten ja sosiaalisten palveluinnovaatioiden synnyn  Paikkatietoa hyödyntävät teknisen palvelun toimialan yritykset kasvavat 15% nopeammin maissa, joissa julkinen paikkatieto on ilmaista tai rajakustannushintaista verrattuna kustannus- perusteiseen hinnoiteluun 1) Kasvu keskittyy PK-yrityksiin.  tehostaa hallintoa  Edistää yhteistyötä viranomaisten välillä, sekä viranomaisten ja yritysten ja kansalaisten kesken  vuosittain EU27-maissa saatavaksi potentiaaliseksi suoraksi hyödyksi on arvioitu €40 mrd ja välillisiksi €100 mrd 2), joista Suomen osuus olisi €0,6 ja €1,4 mrd. 1) Does Marginal Cost Pricing of Public Sector Information Spur Firm Growth? ETLA, syyskuu 2011. 2) Review of recent studies on PSI re-use and related market developments, G. Vickery, elokuu 2011.

5 Case Duunitori.fi Esittää työvoimaviranomaisten sivuilta ”raavitut” työpaikkatiedot Google Mapsin päällä yhdessä reittioppaan tietojen kanssa: Työpaikan löytäminen paljon aiempaa helpompaa.

6 Avoin data Suomessa v. 2012  Poliittinen tahtotila on olemassa  Valtioneuvoston periaatepäätös julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä  Hallitusohjelma: ”Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäväksi.”  Maksuperustelain tulkinta on avainasemassa  Maanmittauslaitoksen tietovarannot keväällä 2012 avaava asetus on Euroopan laajamittaisin paikkatiedon avaus  Suomen avoimen datan ekosysteemi on alkanut toimia  Apps4Finland 2011 kisaan osallistui 140 työtä (2010: 30 työtä)  Pääkaupunkiseudun Helsinki Region Infoshare (www.hri.fi)  Open Knowledge Foundation Finland (http://fi.okfn.org/)http://fi.okfn.org/  Avointa ja linkitettyä dataa kehitetään sekä niiden vaikutuksia tutkitaan useissa yliopistojen hankkeissa  Mediayritykset, mm. Yle ja Helsingin Sanomat avaavat tietojaan Veropuu visualisoi valtion tuloja ja menoja puumeta- foran avulla.

7 Vinkkejä datan avaamiseen  Tiedä mitä avaat!  Määrittele tietoinfrastruktuuri, joka tekee tietovarannot ja rajapinnat näkyviksi  Selvitä, mitkä tietovarannot kiinnostavat eniten  Avaa ensin kiinnostavimmat tiedot, jotka ovat helpoiten avattavissa  Määrittele pelisäännöt!  Ota selvää, mitä avoimia standardeja, ohjelmistoja ja rajapintoja muut käyttävät ja pyri käyttämään samoja  Määrittele avoimet lisenssit, joilla tietoja voi käyttää  Käytä itse samoja avoimia rajapintoja, joilla avaat tiedot  Verkostoidu!  Jaa tietoa avaamistasi tietovarannoista ja niitä hyödyntävistä palveluista  Julkaise tietojen käytön edellyttämät tekniset tiedot  Jaa kokemuksesi muiden datan avaajien kanssa  Osallistu avoimen datan verkostoihin, työpajoihin ja kilpailuihin

8 30.9.2010www.kasvi.org8 Sukupuolten välinen digikuilu? Keskustelua U.S. Army Photo Kuvituksena Yhdysvaltain armeijan kuvamateriaalia suomalaisten kuvien asemesta, koska Yhdysvallat on avannut julkisin varoin tuotetut ja ylläpidetyt kuva-arkistot yleiseen käyttöön.


Lataa ppt "Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google