Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa 12 500 tonnia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Tuotekehityksen perusteet Valaiseva polkupyörän ajotietokone Tuomas Kultala & Mikko Kuusirati 2008.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
SUURIMMAT SALLITUT MITAT JA MASSAT SUOMESSA 2007
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos
Student exchange Seoul , South-korea 2010.
Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,
OPINNÄYTETYÖSEMINAARI HANNA KETTUNEN
Diskreetit todennäköisyysjakaumat
Järvenpään kaupunkiTekijä, muokkaa Perustyylissä SORTUMAVAARA , Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki Rakennusvalvonta, Järvenpää p
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Neutriinot.
Aineen rakenteen standardimalli
Suprajohteet.
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Diofantoksen yhtälö 10x + 4y = 36.
Todennäköisyys ja epämääräisyysperiaate
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Seuraavaksi: Higgsin teoriaa Tarkkuusmittauksia Standardimallin Higgs Supersymmetriset Higgsit Vahvasti vuorovaikuttava Higgsin sektori Katri.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA
Vetyatomin stationääriset tilat
Missä mennään nyt? Maatalouslaskenta 2010 Jaana Kyyrä.
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
INSSI- tilanne (1) Tekniikan vetovoimakehitys vuosina : v2007v2008v2009v2010 1,801,86 2,16 2,20 Keskimääräinen opiskeluaika vuosina
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
2.2.2 Avaruuden vektori koordinaatistossa
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
eHOPS farmasian tiedekunnassa
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
Standardimalli.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Suprajohtavuus Antti Leino & Matias Knuuti.
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
Thaimaan tsunami 26/12/2004. Mitä on tapahtunut?  26 joulukuu 2004 Intian valtameren tsunami aiheutti maanjäristys, joka on ajateltu olleen energia
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Tiivistelmä 7. Energia Energia on varastoitunutta työtä.
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
Laudaturseminaari osa 2
SUPERSYMMETRIA SUSY.
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Laudaturseminaari osa 1
Määritä vaunun potentiaali- ja liike-energia
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Esityksen transkriptio:

Compact Muon Solenoid

 Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia

 Keskimmäisenä on kiihdytinputki, jonka sisällä tapahtuu valtavamäärä törmäyksiä joista suoria törmäyksiä tutkitaan  Seuravana kerroksena on niin sanottu pii-ilmaisin/liipaisin, joka ilmoittaa CMS laitteen muille osille, että putkessa on tapahtunut oikeanlainen törmäys, joka on tuottanut mitattavia tuloksia ja sen avulla voidaan havaita hiukkaset ja mitata niiden liike-energiat  Seuraavana on ECAL eli elektromagneettinen kalorimetri, minkä tehtävä on pysäyttää fotonit ja elektronit, piirtää niiden hajoamiskuviot ja mitata niiden energia  Seuraavana on HCAL eli hadronikalorimetri, jonka tehtävät ovat kuin ECALilla, mutta hadroneille  Seuraavana on suprajohtavat magneetit (käämit), joiden muodostama magneetti kenttä on 4 teslan vahvuinen. Magneettien tehtävänä on ohjata ja taivuttaa eri hiukkasten ratoja enne törmäyksiä ja jälkeen törmäysten.  Viimeisenä on myonikammiot joiden tehtävänä on mitata myonien ratoja, tosin myonikammiot eivät pysäytä myononeja sillä myonit menevät kaiken läpi

 CMS pyrkii tutkimaan hiukkasfysiikkaa teraelektronivolttien energiatasolla  Löytämään Higgsin bosonin, joka on rakenteeltaan alkeishiukkanen  Löytämään myös standardimallia täydentävän fysiikan, esimerkiksi supersymmetria  Vastaamaan tiedemiehiä vaivanneeseen kysymykseen mitä massa on

 1998 CMSsän rakentaminen alkoi  2008 ensimmäinen  2009 ensimmäinen törmäys  2010 ensimäinen 7 teslan törmäys  2012 Löydettiin neutraali ksii baryoni  2012 löydettiin /varmistettiin Higgsin bosonin löytyminen

 CMS koeaseman valmistukseen on osallistunut yhteensä 36 valtiota, 160 instituutiota sekä 2008 tutkijaa ja insinööriä  Suomi on ollut myös mukana rakentamassa koeasemaa, joka näkyy aiemmassa 3D leikkaus kuvassa