NOPPA Näkövammaisten opastusjärjestelmän pilottiprojekti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Doctoradvice Hoitajan Puhelinneuvonnan Tuki –palvelu Copyright © 2007 Doctoradvice All Rights Reserved.
Kansalliskirjasto, DSpace ja julkaisuarkistot FinnOA:n julkaisuarkistoworkshop, Jyrki Ilva, Kansalliskirjasto
Kuntalaispalautteen kokoamispalvelu Multibase Oy Tämä on kuvaus palvelumallista, jonka pohjalta Kauniaisten kaupunki käynnisti pilottiprojektin. palvelumalli:1-3.
PISKI –HANKE JA KULJETUSPALVELU PIRKANMAALLA Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva Tampereen kaupunginkirjasto-Pirkanmaan maakuntakirjasto Jyväskylä.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
3 April, 2017 Sonera Multi-SIM Internal.
HSL-poikkiliikenne Hannu Koponen Tausta • Heinä- ja elokuun aikana tein 30 vrk:n aikana yli 300 eri reitillä noin 134 tunnin verran HSL-matkoja.
TIPTOP: käyttöliittymien kehittäminen TaY:ssa. Käyttöliittymän rooli suunnittelutyössä – Oikeaa sovellusta riittävällä tavalla muistuttavan käyttöliittymän.
©Tampereen kaupunki Vipu-projektin kysely Videoneuvottelujen käyttö ja tarpeet hyvinvointipalveluissa lokakuussa 2007.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
1 Suomi24 – Suomen suurin yhteisö •Kävijät –Noin eri kävijää/vko –Suomen suurin käyttäjien tuottama palvelu •Palvelut –Aloitussivu & haku –Keskustelu.
Sisältö: Johdanto kryptografiaan Salakirjoitus
Tampereen kaupunkiseudun lähijunan kehittämispolku 2012–2013 Nykyiset junapalvelut seutulippujärjestelmään, Ei uusia liikennöintikustannuksia 2013–2015.
12/12/01USIX tapaaminen Kohti luonnollisempaa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta USIX kieliprojektien yhteistapaaminen 12/ Interact Project.
IP-puheen äänenlaadun monitorointi
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2006 Bluetooth-kirjautumismenetelmiä InSitu-järjestelmässä Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tuukka Puranen
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Veli-Matti Karppinen 2006 Nakertaja – Hetteenmäen kyläyhdistys ry.
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
LAMK Pyöräilysivuston lanseeraustutkimus 2012 T IEDOSTA M ENESTYS INNOLINK RESEARCH OY TAMPELLAN ESPLANADI 2, 4.krs, TAMPERE FREDRIKINKATU 34 B 22,
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
NOPPA Näkövammaisten opastusjärjestelmän pilottiprojekti.
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
RESCA-verkosto RESCA-seminaari , Tampere.
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
ID Point - Palvelumalli
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Liikennetietokirjasto (kalkati). 2 Liikennetietokirjasto - tavoite Yhteisesti sovitut rajapinnat liikennetietojen välittämiseen organisaatioiden välillä.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Finnish R&D Programme on ITS Infrastructure and Services - Ohjelman tavoitteet ja toimintaperiaatteet FITS-koordinaattori Risto Kulmala VTT Yhdyskuntatekniikka.
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten Global Grant Scholarship- apuraha.
/HtiDIGIROAD 1 Kansallinen tie- ja katu- tietojärjestelmä Kari Hiltunen, Tiehallinto.
Työkaluviuhka Autoalalle Kristina Tuori-Nyman
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
TURVALLISTA MATKAA TULEVAISUUDEN ÄLYAUTOLLA VTT:n media-aamiainen Tapani Mäkinen.
Design for All korkeakouluissa? Päivi Tahkokallio — Suomen DfA-verkosto ESOK — Tampere
Heuristinen arviointi Käyttöliittymäseminaari Jere Salonen.
Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Käytettävyystestaus Oppijan verkkopalvelukokonaisuudessa Hanketiimi Satu Meriluoto.
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
MinunMatka eli kutsujoukkoliikennettä työmatkailijoille Tämä idea on kehitetty Peloton Tampere -työpajassa maaliskuussa
Opetus- ja kulttuurin työryhmä Paikkatiedot – Vakituinen asunto on helppo ja lähtökohtana väestötietona – Parkkipaikat – Vanhempien valinta, asiointihalut.
LISÄÄ POTKUA TEKSTIVIESTEIHIN Näkökulmina käytettävyys ja toiminnallisuuden aukot Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen Viitteet [1]Nielsen, 1997 [2]Norman,
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Hankealue 2 Liikennetelematiikan vaikuttavuus ja käyttäjätarpeet Petri Jalasto Liikenne- ja viestintäministeriö
KASSU LIVES – Kasarminmäki Living Lab
Liikennetelematiikan rakenteiden tutkimus- ja kehittämisohjelma Risto Kulmala VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Bluetooth-yhteydenmuodostus InSitu-järjestelmässä Tietotekniikan pro gradu -seminaari Tuukka Puranen
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Nettomuutto henkilön äidinkielen mukaan. Nettomuutto Vantaalle henkilön äidinkielen mukaan vuodesta 2000 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Koodistopalvelu ja yhteentoimivuustyö
Videoesitelmät FIBS 5 kevät 2016.
LIIKENNE.
Henkilökunnan koulutus
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Yhteinen keittiö -hankkeen aloitusseminaari
Esityksen transkriptio:

NOPPA Näkövammaisten opastusjärjestelmän pilottiprojekti

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Lähtökohta •Liikenne- ja viestintäministeriön matkustajainformaation visio: •"Vuonna 2006 kuka tahansa saa henkilökohtaisesti valitsemastaan lähteestä tarvitsemansa liikennetiedon: ennen matkaa valitakseen itselleen sopivat kulkutavat, reitit ja matkustusajankohdan ja matkan eri vaiheissa pystyäkseen tekemään matkan mukavasti ja varmasti sekä tarvittaessa muuttamaan suunnitelmiaan olosuhteiden mukaan. Visio toteutuu, kun osapuolet muodostavat yhdessä tiedotuspalveluja tuottavia palveluketjuja, joissa toimintamallit ja osapuolien roolit ovat selvät." •Näkövammaisten osalta tämä edellyttää tukea koko matkaketjun ajan, tarkkaa paikannusta ja opastusta •Näkövammaiset eivät tarvitse mitään sellaista informaatiota, mille ei olisi käyttöä myös suurilla käyttäjäryhmillä.  Hyvä kohderyhmä kehitettäessä tarkkoja navigointipalveluja

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Näkövammaisten opastusjärjestelmän pilottiprojekti •Kesto: •Budjetti: € •Tekijät: VTT Tuotteet ja tuotanto, Ari Virtanen ja Sami Koskinen Rahoitus: •Liikenne- ja viestintäministeriö, HEILI-ohjelma 50% •VTT •Helsingin kaupungin rakennusvirasto •Espoon kaupunki •Näkövammaisten Keskusliitto Ry •Arlainstituutti •Ratahallintokeskus •YTV •Tiehallinto •Helsingin kaupungin liikennelaitos Yhteistyöyrityksiä •Lingsoft, Timehouse, Microsoft, VTI Hamlin

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Tavoitteet •On edullinen hankkia •On käyttökustannuksiltaan kohtuullinen •On helppokäyttöinen •Mahdollistaa julkisten kulkuvälineiden käytön •Mahdollistaa julkisten palveluiden käytön •Mahdollistaa näkövammaisten kulkemisen myös ennakkoon tuntemattomalla reitillä.

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Katkeamaton matkaketju

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO NOPPA-järjestelmäarkkitehtuuri

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Informaatiopalvelin •Informaatiopalvelin toimii tulkkina käyttäjän ja palveluiden välillä. •Pienryhmät voivat käyttää palveluita oman palvelimensa kautta ja muodostaa oman yhteisön. •Näkövammaisille puhekäyttöliittymä, kuulovammaisille tekstiä •Käyttäjäkeskeinen, tehtäväorientoitunut, kontekstitietoinen ja proaktiivinen lähestyminen •Käyttäjälle esitetään vain häntä itseään ja tehtävää koskevia tietoja, joita haetaan useasta lähteestä •Palvelin on Internetin kautta yhteydessä matkustajainformaatiota, karttoja tai paikkariippuvia palveluita tarjoaviin palvelimiin. •Modulaarisuus ja selkeät rajapinnat eri komponenttien välillä mahdollistavat järjestelmän jatkuvan kehittymisen ja komponenttien korvaamisen tarvittaessa uusilla ja paremmilla komponenteilla.

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Puheentunnistus •Puhujasta riippumaton tunnistus perustuu rajallisiin sanastoihin •Suomen kielessä on arvioitu olevan erilaista sanaa, kun esimerkiksi saksan kielessä on vain sanaa •Vapaamuotoista puhetta ei pystytä tunnistamaan reaaliaikaisesti, ei edes pitkiä lauseita, jos dialogia ei etukäteen tarkkaan tunneta. •Päätelaitteen resurssit riittävät tyypillisesti sanan tunnistamiseen •Käyttöliittymässä tunnistusviive saisi olla enintään 1-2 sekuntia •Kuntia on Suomessa 444 kpl ja katuja jo pääkaupunkiseudulla noin kpl, joten jo pelkästään kadunnimisanaston koko on yli sanaa

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Puhekäyttöliittymä •Palvelimella Lingsoft Oy:n puheentunnistin. Sanastossa yhteensä katua tai paikannimeä. •Tunnistusta nopeuttaa, jos valitsee etukäteen haetun kaupungin. •Kämmentietokoneen puhesyntetisaattori Timehouse Oy:n Mikropuhe •Puhe nauhoitetaan puhelimella ja samaan aikaan nauhoitetta siirretään (GPRS) pakatussa muodossa palvelimelle tunnistettavaksi. •Palvelin tekee tunnistuksen ja palauttaa tuloksen tekstinä päätelaitteeseen, jossa se luetaan puhesynteesiä käyttäen. •Käytännössä päätelaitteeseen tarvitaan oma pienen kiinteän sanaston puheentunnistin itse laitteen käyttöä varten ja palvelimelle toinen palveluiden käyttöä varten •Puheen esikäsittely päätelaitteessa voisi nopeuttaa varsinaista puheentunnistusta

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Prototyyppi •Puhekäyttöliittymä •Kävelyreittien suunnittelu •Omien reittien nauhoitus •Joukkoliikenteen matkasuunnittelu (YTV, VR ja Matkahuolto, TaKL) •Reaaliaikainformaatio •Bussit (Helmi) •Junat (Juse) •Lähtevät kotimaan lennot (Hki-Vantaa) •Katutyöt (HKR Winkki-tietokanta) •Reitinseuranta ja opastus kävellessä ja linja-autossa •Uutiset, kello, paikallissää, muistio, osoitehaku •puhelin ja tekstiviestit

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Esimerkki: Seuraavien junien haku

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Esimerkki: Pysäkille saapuminen

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Esimerkki: päätepysäkin ilmaisu

VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Yhteenveto •Konsepti on osoittautunut teknisesti hyvin toimivaksi •Konseptia voidaan soveltaa myös muuhun käyttöön •Vasta käyttötestit syksyllä antavat kuvan järjestelmän todellisesta hyödystä näkövammaisille •Informaation saatavuus on hyvä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, ei muualla •Panostaminen matkustajainformaation tuottamiseen ja saatavuuteen tärkeää, ilman sitä ei synny palveluja