HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti 15.01.2008/Esa Keränen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Advertisements

Kuntamarkkinat Helsinki
Atik III -projekti Avoimen yliopiston foorumi Minna Herno Projektipäällikkö Oodi-konsortio
Tilannekatsaus sovelluskehitysprojektiin Marraskuu 2008 Ilkka Kommeri
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
eTKK – TKK:n sähköisen toimintaympäristön uudistaminen
YHTEISTYÖSSÄ Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisoinnin esiselvitysprojekti 11/2011-6/2012.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
KROK – Kevyt Ratkaisu Oodin Kylkeen Avoimen yliopiston sähköisen asioinnin edistäminen Oodia hyödyntäen Kati Tiihonen Itä-Suomen yliopisto.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Tilakatsaus Paatti-projekti 7. kokous Mitä on tehty? Projektisuunnitelma Vaatimusmäärittelyn muokkausta Mobiilikäyttöliittymän toteutusta Tutkijan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Wilman käyttöoikeudet
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Ohjelmistotuotanto kevä 2010 Juho Hirvonen Mikko Nieminen Tuomas Saarela.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
S:\NYkalvot\2006\suomi\Tulospalkkioseminaari TW Hallitusneuvos Tuija Wilska Valtiovarainministeriö Tulospalkkioseminaari Tulospalkkaustarkastelut:
OY:n opiskelijan sähköinen lukujärjestys
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen YLIOPISTOJEN OPISKELIJAVALINTOJEN VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISSEMINAARI.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Moodle-Oodi Integraatio Itä-Suomen yliopisto ja Savonia- AMK
1 Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE: Työsuojelupäivät Projektipäällikkö Ulla Kauppi.
” ILMAN PROJEKTIA MINULLA EI OLISI TUTKINTOA” TAMPEREEN YLIOPISTON INFORMAATIOTUTKIMUKSEN LAITOKSEN VALMIIKSI TYÖN OHESSA -PROJEKTI (2005 – 2006)
TieVie-asiantuntijakoulutus Helsingin lähiseminaari KoMiTi-hankkeen esittely Kirsi Levänen ja Katri Rintamäki.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto OILI.
TALOUSHALLINTO UUDISTUU 2010 ALKAEN Camilla Elander Kvestuuri
ERASMUS+ EMREX - suoritustietojen siirtotyökalun hyödyntäminen Suomessa.
30. maaliskuuta Pohjois-Karjalan avoin kirjasto Taustalla tarve uusia kirjastojärjestelmä Pohjois-karjalassa 3 kirjastoryhmää ja yksi yksittäinen.
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Raportointi ja Oodi-tietovarasto Oodi-päivät Sari Zitting ja Hilkka Hanhenoja.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Oodi-konsortio ja yliopistojen yhteistyö
Liikkuvuuden Tuki (LiTu) Tietotekniikkaosasto Juha Ojaluoma
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-projektisuunnitelma 2015 ja siirtoresursointi 2015–2016 Konsortioryhmän kokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
Travelin ja Rondon federointi Jouko Junttila projektipäällikkö Hallinnon ohjaus Valtiokonttori.
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Opiskelijarekisterin ja Oodi-konsortion tulevaisuudennäkymiä
Kansallinen palveluväylä
Maakuntien ICT-muutosten tehtäväkartat ja tehtäväverkot
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto tietojärjestelmätilanne Opiskelijan polku järjestelmien läpi opiskelemaan Joanna Veinio
Avoin yliopisto projekti
Oodin kuulumisia OHTJ ip / Sari Zitting
ATIK-käyttäjähallintojärjestelmä
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
EXAM-SÄHKÖInEN osaamisen ARVIOINnin järjestelmä
Esityksen transkriptio:

HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti /Esa Keränen

Sisältö  ATIK-projektin tausta ja lähtökohdat  Atik I -projekti  Atik II -projekti  ATIK–projektikokonaisuuden vaiheet  ATIK-projektin tulokset  Avointen yliopistojen opiskelijat Haka- loppukäyttäjinä  Atik-järjestelmän käyttäjätunnukset  Helsingin yliopiston tunnushallinnan prosessi  Shibbolethin käyttömahdollisuudet

ATIK-projektin tausta ja lähtökohdat  Helsingin ja Oulun yliopistoissa tehtiin vuoden 2005 aikana avointen yliopistojen tietojärjestelmien esiselvitys- ja määrittelytyötä  tietojärjestelmät eivät vastaa nykyisiä tarpeita. Järjestelmät ovat puutteellisia ja teknisiltä ratkaisuiltaan täysin vanhentuneita  Todettiin, että tietojärjestelmien kehittämisessä on erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä yliopistojen kesken  Yhteisprojekti Oulun ja Helsingin avointen yliopistojen tietojärjestelmien kehittämiseksi (ATIK I) käynnistettiin virallisesti maaliskuussa 2006

ATIK I -projekti  ATIK-projektikokonaisuuden alkuperäisenä tavoitteena oli kehittää Oodi-järjestelmään opinto- ja taloushallinnon palvelut avointen yliopistojen käyttöön  ATIK-projektin ensimmäinen vaihe (ATIK I) keskittyi opintohallinnon perustoiminnallisuuksiin joita olivat toimintaprosessien suunnittelu, Oodiin liittyvän opintohallinnon perustoiminnallisuuksien vaatimusmäärittely ja ATIK-projektin toisen vaiheen (ATIK II) alustavan projektisuunnitelman laatiminen

ATIK I -projekti  Kevään 2006 aikana projektista kiinnostuivat myös muut Oodia käyttävät avoimet yliopistot. Yliopistojen ja Oodi- konsortion kanssa käytiin neuvotteluja hankkeen laajentamiseksi valtakunnalliseksi Oodi–konsortion vetämäksi hankkeeksi.  ATIK I –projekti hyväksyttiin valmiiksi

ATIK II -projekti  ATIK II –projektin valmistelu aloitettiin ATIK I –projektin aikana ja muodostamis- ja käynnistämistilaisuus järjestettiin  Projektiin liittyivät mukaan Helsingin yliopiston ja Oulun yliopiston lisäksi Helsingin kauppakorkeakoulu, Lapin yliopisto, Sibelius-Akatemia, Taideteollinen korkeakoulu ja Vaasan yliopisto  ATIK-projektikokonaisuuden lähtökohtaa ja tavoitetta muutettiin pelkästä Oodin kehittämisprojektista palvelukokonaisuudeksi joka on rajapintojen kautta Oodi- yhteensopiva

ATIK II -projekti  Kehittämistyössä noudatetaan opetusministeriön hallinnonalan tietohallintostrategian 2006–2015 linjauksia ja kehitettävät palvelut liitetään osaksi tulevaa kaikkien yliopistojen yhteistä opintohallinnon perusjärjestelmää  Vuonna 2007 projektin kustannukset jaetaan mukana olevien yliopistojen kesken ja projektia koordinoi Helsingin yliopiston Avoin yliopisto.  Vuosiksi 2008 ja 2009 projektille on myönnetty opetusministeriön erillinen hankerahoitus Oodi-konsortion kautta.  Projektin koordinaatiovastuu Oodi-konsortiolle vuoden 2008 alusta lukien, mistä lähtien projekti on avoin myös Oodi-konsortion ulkopuolisille yliopistoille.

ATIK II -projektin aikataulu 1. Vaatimusmäärittely (valmis )  Tarjouskilpailun järjestäminen 2. Suunnitteluvaihe  Miten toiminnallisuudet toteutetaan/miltä ne näyttävät?  Toimittaja avainasemassa (tai yhdessä asiakkaan kanssa) 3. Toteutusvaihe  Koodaus ja hyväksymistestaus  Toimittaja koodaa + testaa; asiakas testaa lisäksi 4. Ensimmäisen vaiheen käyttöönotto (loppuvuosi 2008 tai 2009 alku)  Sovelluksen asennus, tietojen konversio, koulutus

ATIK–projektikokonaisuuden vaiheet Tavoitteiden mukaiset palvelut toteutetaan vaiheittain vuosien aikana. Vaiheittain toteutettavat osakokonaisuudet ovat seuraavat:  I moduuli (valmis 2008 lopussa tai 2009 alussa)  Opiskelijailmoittautuminen  Opintomaksujen käsittely  Käyttöoikeudet  II moduuli?  Opintosuoritukset?  Raportointi?  III moduuli?  Opintotarjonnan suunnittelu?  Täydentävät palvelut (mm. asiakashallinta)?

ATIK–projektin tulokset  ATIK II ‑ projektin tuloksena on yhtenäinen ja tehokas, avoimen yliopistotoiminnan erityisluonteet huomioon ottava sähköisen asioinnin palvelukokonaisuus, joka kattaa keskeisimmät opiskelun, opetuksen ja opintohallinnon prosessit osana emoyliopistojen opintohallinnon kokonaisuutta. Palvelut ovat asiakaslähtöisiä, helppokäyttöisiä ja esteettömiä. Ne parantavat palvelutasoa ja vähentävät hallinnon kustannuksia.

ATIK–projektin tulokset Palvelukokonaisuus kattaa seuraavat avointen yliopistojen opintohallinnon perusprosessit:  Opintotarjonnan suunnittelu (opinnot ja niiden toteutus)  Käyttäjien ja käyttöoikeuksien hallinta  Opiskelijailmoittautuminen ja opinto-oikeuksien hallinta  Opintomaksujen käsittely  Tenttihallinnointi ja opintosuoritukset  Raportointi  Myöhemmin määriteltävät täydentävät palvelut (mm. asiakashallinta)

Avointen yliopistojen opiskelijat Haka- loppukäyttäjinä  Atik-järjestelmän käyttäjätunnukset  Helsingin yliopiston tunnushallinnan prosessi  Shibbolethin käyttömahdollisuudet ja jatkotoimet

Atik-järjestelmän käyttäjätunnukset  Käyttölupajärjestelmä määritetty yliopistokohtaisesti toteutettavaksi  Yliopistoilla eri käytäntöjä avoimen yliopiston tunnusten suhteen  Tunnistamispalveluksi on valittu VETUMA  Yhden tunnuksen politiikka  Kirjautuminen järjestelmään yliopiston käyttäjätunnuksella

Helsingin yliopiston tunnushallinnan prosessi

Shibbolethin käyttömahdollisuudet ja jatkotoimet  Hajautetusti jotta kukin yliopisto saisi kätkettyä sen taakse yliopistokohtaiset käyttäjähallintoviritelmänsä  Shibbolethin käyttö hajautetusti yhden käyttäjätunnuksen politiikan ja opiskelijaliikkuvuuden edistämiseksi  Keisarimalli jossa yksi kansallinen keskitetty Atik-palvelu kaikkine etuineen ja sen mahdottomuus  Avoimen yliopiston opiskelijat HAKA-federaation jäseninä ja Atik-integraatio?