KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Advertisements

KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Terveyden edistäminen
Terveyden ja hyvinvoinnin haasteet elämänkulun eri vaiheissa
Kansantaudit.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Terveys ei jakaudu tasan
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Syöpä ja seksuaalisuus
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Tutkimusosasto Tuetaanko lastensuojelun asiakasperheitä riittävästi terveydenhuollossa? Marketta Rajavaara Professori, Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Terveyspalvelut ja terveydentila. Yksityisestä sairaanhoidosta korvauksia saaneet helsinkiläiset, osuus % väestöryhmästä 2000– Naisten ja.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Hurtig TE1 Kansalaistoiminta kansanterveystyössä.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
Suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Keski-Suomen Kansanterveyden edistämiskeskus-hankkeen JUHLASEMINAARI Jyväskylä
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Työkyvyttömyyden vuoksi menetetty työura Mikko Laaksonen
Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
TE3 TERVEYDENHOITOA LUVULTA ALKAEN Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Hyvinvoinnin ja terveydentila -mittaristosta
Lähde: Kela, terveyspuntari
TE1 KANSANTAUDIT RYHMÄTÖINÄ
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Terveyskunto ja sen osa-alueet
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Onko meillä syytä olla huolissaan?
TE1 Terveyden perusteet
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Somaattinen erikoissairaanhoito
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Näkökulmia vastaamiseen
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Sairastavuusindeksit Kela:n sairastavuusindeksi 2017 (Lähde: Kela/terveyspuntari) - kuolleisuusindeksit - lääkekorvausoikeusindeksit - työkyvyttömyysindeksit.
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011

Kansanterveyden määrittelyä Kansanterveys tarkoittaa maan väestön terveyttä. Kansanterveystiede on maan väestön terveyttä tutkiva ja sitä parantamaan pyrkivä tieteenhaara. Kansanterveystyö on yksilöön, väestöön ja elinympäristöön kohdistuvaa terveydenedistämistä, sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä sekä yksilön sairaanhoitoa. Kansantaudit ovat sairauksia, jotka yleisyytensä ja seuraamustensa vuoksi aiheuttavat eniten haittaa väestössä ja joilla on suuri vaikutus väestön terveyteen.

Suomalaisten yleisimmät kansantaudit Sydän- ja verisuonisairaudet Tuki- ja liikuntaelinsairaudet Mielenterveyshäiriöt 2-tyypin diabetes Syöpätaudit Allergiat ja astma

Kansanterveyden indikaattoreita Väestön terveyttä voidaan tarkastella seuraavien indikaattorien avulla: Väestön terveys ja sairaudet Väestön toimintakyvyn puutteet Väestön kuolleisuus Terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen käyttö ja kustannus Työkyvyttömyyseläkkeet

Työkyvyttömyyseläkkeet Vuonna 2000 Suomessa työkyvyttömyyseläkkeiden syyt olivat seuraavia: Mielenterveyden häiriöt 55% Tuki- ja liikuntaelinsairaudet 14% Hermoston ja aistimien sairaudet 10% Vammat ja myrkytykset 5% Verenkiertoelimistön sairaudet 5% Kasvaimet 5% Aineenvaihduntasairaudet 2% Tartuntataudit alle 1%

Yleisimmät kuolinsyyt Miehillä Sepelvaltimotauti 17,5% Alkoholisyyt 16,3% Tapaturmat 12,3% Itsemurhat 8,9% Keuhkosyöpä 5,2% Aivoverenkierron sairaus 4,6% Muut syyt 35,3%

Yleisimmät kuolinsyyt Naisilla Rintasyöpä 9,9% Alkoholisyyt 9,6% Tapaturmat 9,2% Sepelvaltimotaudit 6,9% Itsemurhat 6,4% Aivoverenkierron sairaus 5,8% Muut syyt 52,3%

Kansantautien ehkäisykeinoja nuorille Pidä paino normaalina ja vyötärö sopusuhtaisena. Syö monipuolista ja kasvispainotteista ruokaa. Vältä turhaa sokeria ja sitä sisältäviä tuotteita. Liiku päivittäin ja muista kaikki liikunnan osa-alueet: kestävyys, voima ja liikkuvuus. Huolehdi riittävästä levosta ja vältä turhaa kiirettä. Tarkista työasentosi säännöllisesti ja käytä kehoasi monipuolisesti. Älä tupakoi tai käytä nuuskaa. Käytä alkoholia varoen. Älä polta itseäsi auringossa. Vaali hyviä ihmissuhteita, auta muita ihmisiä ja iloitse elämästä.

Tehtävä. Lue läpi moniste ”Yhteenvetoa väestön terveydentilasta”. Pidä tämä tallessa koetta varten listana suomalaisten kansansairauksista.

Tehtävä. Pohjois-Karjala-projekti. Mikä tässä projektissa sai kansanterveystyön onnistumaan?