EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois-Savossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen asialla PROJEKTIEN LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN SEURANTA EURA 2007 Sirpa Ruohomaa ESR-hankkeiden käynnistysseminaari
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Millaisia hankkeita rahoitetaan? Kannattaako kulttuurienvälistä työtä hankkeistaa? Verkostotapaaminen Terhi Nikula Asiantuntija, Euroopan sosiaalirahasto.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Iisalmi Varkaus Kuopio
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
” Projektin toteuttaminen ja menojen tukikelpoisuus ” Joensuu , Rauno Rassi UUDEN OHJELMAKAUDEN RAKENNEMUUTOKSIA n ohjelmarakenteen muutos –EAKR:lla.
EURA2007 – rakennerahastohankkeiden hallintajärjestelmä Heli Rintala
EURA 2007 EU:n rakennerahastojen hallintajärjestelmä.
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Digioppi Kick-off Yleistä:  Omnialle ja Varialle on myönnetty € käytettäväksi Digioppi- hankkeen kustannuksiin. Kokonaisbudjetti on.
RAKENNERAHASTO-HANKKEIDEN PÄÄTTÄMISTOIMET
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Projektien laadullinen ja määrällinen seuranta
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Rakennerahastoviestintä - viestintäohjeet ja graafiset elementit ”EAKR –ohjelma Etelä-Pohjanmaan eresauttajana” - seminaari Tuija Nikkari, Länsi-Suomen.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
HANKEINFO
Tukikelpoisuus alkaa Rakennerahastolaki tulee voimaan Rakennerahastoasetus tulee voimaa Tukikelpoisuusasetus tulee voimaa
Osaamisen ja sivistyksen asialla Opetushallituksen rahoittamien ESR - hankkeiden käynnistysseminaari Avauspuheenvuoro ESR -yksikön päällikkö Heli.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittämishanke KaaSu Palvelun tuottaja kehittämässä palveluprosessin seurantaa Kaakkois-Suomen.
EURA 2007 – EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ OHJELMAKAUDELLE Esitelmä rakennerahastoprojektien hakijoille ja toteuttajille
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin EAKR Etelä-Pohjanmaalla ”KTM:n hallinnonala, toimintalinja 2.1 ”haasteelliset alueet”: v = 516 keur (EU+kans) keur (kunta) lisäksi.
’Miten on sujunut’ - Rakennerahastokausi EU-rahoitus vuosina maistiaisia tulevasta Janna Merenniemi,
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Hyrrä Sähköinen asiointi hanke-, yritys- ja rakennetuissa
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
* Miksi ja kenelle www-sivut halutaan tehdä? * Mitkä ovat tavoitteet? * Kohderyhmän käyttäjien määritely ! SUUNNITTELUN PERUSTEITA.
Sähköinen EURA järjestelmä Christa Löf EU-koordinaattori Etelä-Savon maakuntaliitto.
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
ESR-hankkeet Etelä-Savon TE-keskus ESR-koordinaattori Kati Torniainen.
Rakennerahastoviestintä
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
ESR-hankkeet Itä-Suomen suuralueen TE-keskukset ESR-koordinaattori Kati Torniainen.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Piiriapurahojen tarkoitus
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Liikennetelematiikan rakenteiden tutkimus- ja kehittämisohjelma Risto Kulmala VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander
Mahdollisuuksia avautuu tästä – Pohjois-Savon rakennerahastoinfo
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamien EAKR-hankkeiden ”elämänkaari”
Arvioinnista arkipäivää
Ehdot avustuskelpoiselle tiekunnalle:
ICT-valmistelun tuki maakuntien perustamisen esivalmisteluvaiheessa
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Aluekehityssuunnittelija
Esityksen transkriptio:

EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois-Savossa 2007 - 2013 Merja Hilpinen ESR-koordinaattori Pohjois-Savon TE-keskus, EU-rahoitustoiminto Raportointi Seuranta ja jälkiseuranta Hankkeiden pysyvyys

Indikaattoriseuranta Hankkeen toteuttaja (tuensaaja) on velvollinen raportoimaan seurantatiedot rahoittajaviranomaiselle kunkin vuoden alkupuoliskolta viimeistään 31.8. ja kunkin vuoden jälkimmäiseltä puoliskolta viimeistään 31.1. Raportointi tapahtuu EURA2007-tietojärjestelmän avulla, seurantaosiossa. Allekirjoitettu paperiversio lähetetään rahoittajaviranomaiselle Ellei hankkeen toteuttaja toimita rahoittajaviranomaiselle seurantatietoja määräaikaan mennessä, viranomainen voi keskeyttää hankkeelle myönnetyn rahoituksen maksamisen, koska rahoituspäätöksen ehtoja ei ole noudatettu.

Seurantalomakkeen tiedot Projektin perustiedot Henkilöitä kuvaavat tiedot => aloittaneiden määrä, työmarkkina-asema, ikä, sukupuoli, koulutustaso, lyhytkestoisissa toimenpiteissä aloittaneiden määrä, tiedotustilaisuuksiin osallistuneiden määrä, keskeyttäneiden määrä ja työmarkkina-asema, päättäneiden määrä ja työmarkkina-asema, suoritetut tutkinnot ja osatutkinnot, koulutus- ja henkilötyöpäivät) Organisaatioita kuvaavat tiedot => projektiin mukaan tulleet yritykset (y-tunnus) ja organisaatiot Työllisyysvaikutukset => uusien työpaikkojen ja yritysten määrä (naisten perustamia)

Väliraportointi Rakennerahastohankkeiden etenemisen seuraamiseksi käytetään väliraportointia. Hankkeen toteuttajat täyttävät kultakin kokonaiselta kalenterivuodelta kumulatiivisen väliraportin siinä yhteydessä, kun vuoden jälkimmäisen puoliskon seurantatiedot raportoidaan. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan rahoittamat hankkeet täyttävät väliraportin puolivuosittain ja muut hallinnonalat kerran vuodessa. Väliraportoinnissa käytetään EURA2007-tietojärjestelmää. Tietojärjestelmässä on valmiina raportointipohja, jota käytetään jär-jestelmästä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Väliraportointitiedot Perustiedot Projektin lähtökohta, kohderyhmä ja tavoitteet (valintojen onnistuminen ja tavoitteiden realistisuus) Projektin toteutuksen ja yhteistyön onnistuneisuus Julkisuus ja tiedottaminen (toteutuminen suunnitelmaan verrattuna) Ongelmat ja suositukset Projektin toiminta ja tavoitteiden saavuttaminen Projektin innovatiivisuus Projektin tasa-arvovaikutukset Hyvät käytännöt Toiminnan jatkuvuus

Loppuraportointi Jokainen rakennerahastoista rahoitusta saava hanke on velvollinen laatimaan toiminnastaan loppuraportin, jossa kuvataan hankkeen toimintaa ja tuloksia. Loppuraportti tehdään rahoittajaviranomaiselle sitä varten vahvistetun yhtenäisen mallin mukaisesti EURA2007-tietojärjestelmän avulla. Loppuraportti tehdään heti, kun hankkeen toiminta on päättynyt. Raportti toimitetaan hankkeen rahoittajaviranomaiselle viimeistään viimeisen maksatushakemuksen yhteydessä. Raportin vahvistaa allekirjoituksellaan henkilö, jolla on toteuttajaorganisaation nimenkirjoitusoikeus. Mikäli loppuraporttia ei toimiteta määräysten mukaisesti voidaan jo maksettu tuki periä takaisin. Tuensaajalle ei voida maksaa kustannuksia, jotka sisältyvät maksatushakemuksiin, joiden vaadittuja seurantatietoja, väli- tai loppuraportteja, tai muita avustuspäätöksessä edellytettyjä liitteitä tai lisäselvityksiä ei ole toimitettu.

Loppuraporttitiedot Perustiedot Projektin lähtökohta, kohderyhmä ja tavoitteet (mihin tarpeeseen haettu ratkaisua, ketkä osallistuneet) Projektin toteutus ja yhteistyö Julkisuus ja tiedottaminen Ongelmat ja suositukset Projektin tulokset (arvio toteutumisen onnistumisesta, tärkeimmät tulokset ja vaikutukset) Projektin innovatiivisuus (uudet menetelmät, tuotteet, toimintatavat, palvelut Projektin tasa-arvovaikutukset Hyvät käytännöt Toiminnan jatkuvuus

Pysyvyys (yleisasetus 57 artikla) • Hallintoviranomainen on pyytänyt kirjeellään 7.7.2008 komissiolta tarkemmat soveltamisohjeet Artiklan soveltamisalan ydintä tuotannollinen toiminta ja infrastruktuuri-investoinnit. Rakennerahastotoiminnan tavoitteena on aikaansaada pysyviä vaikutuksia toimintaan osallistuneiden kohderyhmien kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisessa. Osaamis- ja palvelurakenteiden kehittämisen tavoitteena on aikaansaada rakenteita ja menettelytapoja, joilla on pysyväisluonteista vaikutusta myös laajemmalle kuin hankkeen toteuttajaorganisaation toimintaan. Hankkeiden valinnassa ja rahoituksessa kiinnitetään huomiota pysyväisluonteisen hyödyn aikaansaamiseen.

Pysyvyys.. Jos toimintaan kohdistuu viiden vuoden kuluessa hankkeen päättymisestä sellaisia huomattavia muutoksia, jotka johtuvat infrastruktuurin omistussuhteissa tapahtuneista muutoksista tai tuotantotoiminnan lopettamisesta, ja jotka vaikuttavat toimen luonteeseen tai täytäntöönpanon edellytyksiin tai hyödyttävät aiheettomasti jotakin yritystä tai julkista yhteisöä, muodostuvat hankkeelle maksetut tuet tukikelvottomiksi ja ne on perittävä tuensaajalta takaisin asiaan sovellettavien takaisinperintäsäännösten mukaisesti. Yleisasetuksen 57.1 artiklan olosuhteista sekä a) vaikutus luonteeseen, täytäntöönpanon edellytyksiin tai yrityksen tai julkisyhteisön aiheeton hyödyttäminen, että b) infrastruktuurin omistussuhteissa tapahtunut muutos tai tuotanto-toiminnan lopettaminen, edellytysten tulee täyttyä (kumulatiivisuus) ja niiden välillä tulee olla syy-seuraussuhde (kausaliteetti). Harkittaessa näiden takaisinperintään johtavien olosuhteiden käsillä oloa tulee verrata muuttuneita olosuhteita rahoituspäätökseen sisältyvään hyväksyttyyn projektisuunnitelmaan.

Pysyvyys… Esimerkki: projektissa kehitetään uusi sähköinen toimintamalli, jota on tarkoitus hyödyntää tuensaajan toiminnassa. Jos tuensaajan toiminta lakkaa ennen kuin viisi vuotta on kulunut hankkeen päättymisestä, myönnetty avustus on perittävä takaisin. Esimerkki: hanke, jossa tarkoituksena on tehdä haluttua asiaa koskeva selvitys ja arviointi ja jonka tuloksena syntyy asiaa koskeva julkaisu. Julkaisu on tarkoitettu yleiseen jakeluun eikä sitä hyödynnetä yksinomaan hankkeen toteuttajan toiminnassa. Kun julkaisu on valmistunut ja se on saatettu yleiseen tietoon, ei sillä ole enää kytkentää sen toteuttajan toimintaan. Pysyvyyssääntö ei sovellu. Jos selvitystyö olisi tarkoitettu yksinomaan hankkeen toteuttajan oman toiminnan kehittämiseksi ja on siten oman toiminnan kehittämishanke, sovelletaan pysyvyyssääntöä. Tukikelvottomien menojen takaisinperintä perustuu kansalliseen lainsää-däntöön. Jos erityislaeissa ei ole asiaa koskevia säännöksiä, sovelletaan valtionavustuslain 22 §:ää. Rahoituspäätösmallissa on ehto tuensaajan velvollisuudesta ilmoittaa sanotuista muutoksista tuen myöntäneelle viranomaiselle.