10.10.20131 Terveystiedon hyödyntäminen. Haasteita terveystiedon hyödyntämisessä •Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on suuria terveystutkimusaineistoja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi.
Advertisements

1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 3 – KURSSIN MUOKKAAMINEN KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Innostaa, uudistaa ja yhdistää. Annetaan jokaisella lapselle mahdollisuus…
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Wiiste Oy SolidRH & Relia.
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Sisältö: Johdanto kryptografiaan Salakirjoitus
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Helsinki Region Infoshare Julkiset tietovarannot avoimeksi dataksi Projektipäällikkö Ville Meloni & Pekka Vuori Forum Virium Helsinki & Helsingin kaupungin.
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
Guide Jouni Tuomisto, THL Johdanto TEKAISU (ympäristöstä aiheutuvien TErveyshaittojen arviointi KAIkkeen SUunnitteluun ja päätöksentekoon) on kolmevuotinen.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Terveytemme / Timo Koskela1 Terveytemme Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
Kalle Nieminen, Kajaanin yliopistokeskus (2011) KYLÄPARLAMENTIT – HYVIÄ TOIMINTATAPOJA.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
Terveytemme.fi / Timo Koskela1 Väestötutkimusten tulokset Terveytemme.fi -palvelussa ATH -koulutus Turussa
Kalastusmatkailun osaamiskeskus ry. 1 KALASTUSMATKAILUN INNOVAATIO – KILPAILU = KALASTUSMATKAILUN KEHITYSPALKINTO 2013.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Kaupunkipyörä: Kilpailutyö Apps4Finland-kisaan 2013 Jouni Tuomisto Einari Happonen, Juha Villman.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut ONKI-projekti Dataportaali
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Arkkityön.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Webropol-sovellus tiedon keräämiseen Hanna-Maija Huhtala Kristiina Kurki.
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Bibliometriikan hyödyntäminen, bio/lääketieteen tutkijan kommentti Tomi P. Mäkelä, Helsingin yliopisto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
”Innovaatio- tapahtuma”- TAPAHTUMAN NIMI? Hannu Hämäläinen
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Terveytemme.fi -sivusto. Seuraavat THL:n väestötutkimus- ja rekisteriaineistot hyödyntävät Terveytemme.fi-palvelua tärkeinpänä julkaisuvälineenä: Alueellinen.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Terveytemme.fi -sivusto
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Minno meets Innokylä – Innopaja
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Tervetuloa Innokylään
Avoin tiede tutkijoille
Verkkokoulutuksen tietoisku
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Innokylä tutuksi ja käyttöön
Tervetuloa Innokylään
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Innokylä tutuksi ja käyttöön
Hyvinvointi-kompassi Tilastojen julkaisukalenteri
Avoindata.fi
Webropol-sovellus tiedon keräämiseen
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Innokylä tutuksi ja käyttöön
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Avoimen tiedon palvelukokonaisuus
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Kooste työpajan kysymyksista
Korkeakoulujen tiedolla johtamisen ekosysteemi
Esityksen transkriptio:

Terveystiedon hyödyntäminen

Haasteita terveystiedon hyödyntämisessä •Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on suuria terveystutkimusaineistoja. •Aineistoista voisi tehdä paljon nykyistä enemmän tutkimusta ja tilastoanalyyseja. •Haasteena on kehittää sellaisia käytäntöjä ja niitä tukevia työkaluja, jotka mahdollistavat –ulkopuoliselle taholle tilastoanalyysien kehittämisen ja –ajojen tilaamisen THL:ltä ilman, että taho itse näkee alkuperäistä dataa. •Kehityskohteena ovat mm. rajapinnat, anonymisointitekniikat, metatietokuvaukset, generoidut data-aineistot, eettiset käytännöt ja tulosten visualisointi. Lisää vinkkejä löytyy alla olevista linkeistä

Vaihtoehtoja nykykäytännölle •Tutkimusdata lähtökohtaisesti avataan kaikille mihin tahansa käyttöön. •Tällöin tulee uusia ongelmia ratkaistavaksi: –Datan anonymisointi, jottei henkilöitä voi tunnistaa. –Datan varastointi niin, että se on näkymättömissä mutta hyödynnettävissä. –Viittauskäytännöt ja meriitin jakautuminen Hannu Kiviranta3

Esimerkki: sarkoomatutkimus Hannu Kiviranta4

Sarkoomatutkimus •Data voidaan avara verkkotyötilassa, koska kaikki (mielenkiintoiset) henkilöön menevät tiedot on poistettu. •Voidaanko dataa anonymisoida niin, että myös henkilökohtaiset tiedot näytettäisiin? Hannu Kiviranta5

Apps4Finland •Apps4Finland-kisassa etsitään –avointa dataa hyödyntäviä innovaatioita, –yhtenä haasteena erityisesti terveystieto •Kilpailutyöt on jätetty 3.11., arviointi ja yleisöäänestys menossa. •Loppujuhla ja palkintojenjako • Hannu Kiviranta6

Apps4Finland-etusivu Hannu Kiviranta7

Tulleet kilpailutyöt: Terveys ja hyvinvointi •1. Mitä söin tänään? Ruoka- ja juomavalintojen –Miten malttaisin syödä ja juoda terveellisesti? •2. Kelihelper –Kelihelper tuo helpotusta ja apua keliaakikon sekä keliaakikon lähipiirin haastavaan elämään ja arkeen. •3. Alueellinen hyvinvointi –Vuorovaikutteinen visualisointi Sotkanetin aineistoista mahdollistaa laajojen alueelliseen hyvinvointiin liittyvien ilmiöiden tutkimisen havainnollisessa muodossa. •4. Astman omahoito -sovellus –Astman omahoitosovellus - tehostettua tukea omahoitoon •5. ReplicaX –ReplicaX on R-koodina toteutettu menetelmä avoimien datakopioiden tuottamiseen terveystiedosta ja muusta datasta, jota ei sellaisenaan voi julkaista. •6. Visual Fiver –Tiedon tulkki ja visualisointityökalu, joka yhdistää laajat tietoaineistot sekä käyttäjän ymmärryksen ja pyrkii nostamaan esille ne indikaattorit, joilla on todellista merkitystä päätöksenteossa. •7. Moves2Taltioni –Tietojen siirtäminen Moves-liikunta-appista Taltioni-järjestelmään •8. Lapasessa –Mielitekojen seuranta ja pelillinen hallinta •9. Ruokapäiväkirja –Sähköinen ruokapäiväkirja täydennettynä mahdollisuudella kuvata ruoka-annoksia.

Kiinnostavia huomioita töistä (1) •Sotkanet-datan visualisointityökalu •

ReplicaX •Yksi terveyshaasteeseen jätetty kilpailutyö •Tuottaa anonymisoitua dataa alkuperäisestä datasta siten, että –Reunajakaumat säilyvät, –Muuttujien väliset korrelaatiot säilyvät –Toimii sekä jatkuville että luokkamuuttujille Hannu Kiviranta10

ReplicaX (2) •ReplicaX on R- koodina toteutettu menetelmä avoimien datakopioiden tuottamiseen terveystiedosta ja muusta datasta, jota ei sellaisenaan voi julkaista.

Päätelmiä •Esitetyt ideat ovat välittömästi tai hyvin vähällä vaivalla otettavissa käyttöön THL:ssä. •ReplicaX toisi yhden suoraviivaisen ratkaisun data-aineistojen avaamiseen ja nopeuttaisi käytäntöjen muuttamista. •Alueellinen hyvinvointi –toiminnallisuus toisi lisäarvoa THL:n aineistojen käytettävyydelle. •Työkalut auttaisivat rakentamaan THL:lle avoimen, ohjelmistoriippumattoman datapankin terveystutkimukseen.

Keskustelua: Nykykäytännön haasteita •Tutkijat eivät ole kiinnostuneet avaamaan dataansa. •Datan avaamisesta ei saa meriittiä. •Aineiston käyttämiseen on korkeita kynnyksiä: –Aineiston kerääjän on hyväksyttävä käyttötarkoitus. –Eettisen toimikunnan on hyväksyttävä käyttötapa. –Dataa annetaan vain luotettavalle tutkijalle, jonka täytyy sitoutua tiukkoihin ehtoihin Hannu Kiviranta13