Suomen kielen ominaispiirteet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
Advertisements

N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Monikko.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Kiintolevyn osiointi.
Suomen kielioppia edistyneille Astevaihtelu
Päivän erikoinen ÄI1.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Astevaihtelu (k, p, t –vaihtelu)
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Sisältää: Liitepartikkelisanat J:n kirjoittaminen I:n jälkeen Otta- ja oitta- verbit Lyhyt vai pitkä u tai y? Muita vaikeita sanoja.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Yleisen kielitieteen peruskurssi
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Mitä kieli on?.
Murtoluvun supistaminen
Laskettavat substantiivit
2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi
Lukivaikeus.
Vierassanojen oikeinkirjoitus
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Kielioppi Ssu112 Luento
INDEFINIITTIPRONOMINIT ETENE KLIKKAAMALLA. HENKILÖÖN VIITTAAVAT ITSENÄISET INDEFINIITTIPRONOMINIT - TAIPUMATTOMIA ALGUIEN = JOKU NADIE = EI KUKAAN - VIITTAAVAT.
LUOLA-PROJEKTI LOPPUESITTELY AgC224.2
VILU: A B C
Syntaksin harjoituskurssi CYK140 P Luento ma
2.2 Yksittäiset äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet – Äänteiden esittelysivut – Äänteiden esittelysivut Karaoketeksti
Yleisen kielitieteen peruskurssi CCYK110
VOKAALIT, KONSONANTIT JA KAKSOISKONSONANTIT
KIRJOITETTUA JA PUHUTTUA KIELTÄ. Lue oppikirjasta s Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Kielioppi 1 Ssu luento.
Substantiivit. Maskuliini Maskuliineja ovat yleensä sanat jotka päättyvät kirjaimiin: -o -o -or -or.
Ei-essentialistista semantiikkaa? Tommi Nieminen XXV Kielitieteen päivät, Tampere Essentialistinen semantiikka ja sen ongelmat 2. Ei-essentialistisen.
S2-opetus esiopetuksessa
Kielestä ja sen tehtävistä Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
SUOMEN KIELEN OMINAISPIIRTEET Suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, suomalais- ugrilaisten kielten ryhmään, ja sen sukukieliä ovat mm. viro, unkari ja.
Vierassanat. Vokaalit Vokaali on pitkä seuraavissa tapauksissa: 1. toiseksi viimeisessä tavussa suomalaisen konsonantin edellä naiivi, intiimi, kemikaali.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Suomen kielen ominais- piirteitä. Suomen kielen vaikeus riippuu näkökulmasta.
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
Indefiniittipronominit
Suomen kielen ominaispiirteet.
Suomi 3A Torstai 19. toukokuuta 2016.
Apuverbit.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Keskiviikko 18. toukokuuta 2016
Monikielinen kirjasto
Konditionaali.
Keskiviikko 5. lokakuuta 2016
Lyh. Lyhenteet RUK tsto Miksi ja miten?
JAPANIN KIELI japania kirjoitetaan merkeillä, joista jokainen vastaa käytännössä jotakin näistä: 1. sanaa 2. tavua 3. sanavartaloa 4. kirjainta 5. edellisen.
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Yhdyssanat.
Saaristo Suomi.
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Arviointi Vsop-opetuksessa
Esityksen transkriptio:

Suomen kielen ominaispiirteet

Äänteet nk:lla esim. kenkä, Helsinki tai Suomen kielessä yhtä äännettä merkitään lähes aina yhdellä kirjaimella. Yksi poikkeus: ŋ eli äng-äänne, jota merkitään joko nk:lla esim. kenkä, Helsinki tai ng:llä esim. kengät, Helsingissä

Vokaalit runsaasti vokaaleja A E I O U Ä Ö Y Vokaaleilla on kaksi kestoastetta. lyhyt ja pitkä Sanan merkitys muuttuu vokaalin keston mukaan, esim. tule tulee tuulee tapaamme tapamme

Jos kaksi eri vokaalia kuuluu samaan tavuun, ne muodostavat diftongin: KOI-RA ÄI-TI LAI-VA Diftongeja on yhteensä 18. Diftongin alkuäänteenä voi olla mikä tahansa vokaali, mutta loppuäänteenä ei voi olla a tai ä.

Vokaalit jaetaan etu-, taka- ja keskivokaaleihin sen mukaan, missä kohdin suuta ne lausutaan. etuvokaalit keskivokaalit takavokaalit (välivokaalit) Ä, Ö, Y A, O, U E, I

VOKAALISOINTU OLYMPIA Tarkoittaa sitä, että samassa yhdistämättömässä sanassa on vain joko etu- tai takavokaaleja. OLYMPIA takavokaali etuvokaali takavokaali Olympia rikkoo vokaalisoinnun, joten se on siis lainasana!

Konsonantit p, t, k, d, m, n, ŋ, l, r, s, h, v ja j Alkuperäisiin konsonantteihimme kuuluu 13 konsonanttia: p, t, k, d, m, n, ŋ, l, r, s, h, v ja j Konsonantti voi esiintyä joko yksinäiskonsonanttina (kuka) tai kaksoiskonsonanttina (kukka). Alkuperäisten suomenkielisten sanojen alussa voi olla vain yksi konsonantti. Jos sanan alussa on kaksi tai kolme konsonanttia, on kyseessä lainasana (prinssi). Suomenkielinen sana ei voi päättyä mihin tahansa konsonanttiin. Mahdollisia ovat vain konsonantit l, n, s, t, r.

ASTEVAIHTELU katto katon mato madon kauppa kaupasta lakki lakille = sanansisäiset konsonantit k, p ja t katoavat tai muuttuvat toiseksi konsonantiksi kun sanaa taivutetaan: katto katon mato madon kauppa kaupasta lakki lakille kampa kamman

Sanasto Kielemme pitkäsanaisuus johtuu sijataivutuk-sesta sekä johdosten ja yhdyssanojen runsaudesta. Suomi on synteettinen kieli, mikä tarkoittaa sitä, sana muodostuu useista merkitysyksiköistä (morfeemeista). Useimmat Euroopan kielet ovat analyyttisiä kieliä, joissa morfeemit ovat usein erillisinä sanoina. Vrt. suomi ja ruotsi.

Juoksentelisimmekohan? Skulle vi springa lite hit och dit utan något särskilt ändamål? Juoksentelisimmekohan?

Morfeemit Morfeemi on kielen pienin yksikkö, jolla on merkitys. Sanat koostuvat yhdestä tai useammasta morfeemista. Morfeemit ovat aina samassa järjestyksessä: kantasana kirja johdin johtimella sanasta tehdään toinen sana sto tunnus esim. monikon tunnus i pääte esim. sijapääte ssa liite esim. omistusliite mme

Joitakin morfeemeja voi samassa sanassa olla useita ja joku voi puuttua, mutta järjestys ei muutu: KIRJASTOSSAMMEKIN liite(partikkeli) (omistus)liite kantasana pääte johdin