Virtaa vertaistuen verkostoihin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
2. Lapin mielenterveys- ja päihdepäivät Rovaniemellä 4. – ”Ihmisyyden äänellä – vertaistuki mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa” vertaisohjaaja.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
Mika Niemelä Riikka Helin
Suomen Psykonomiopisto
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Vertaistuen monet kasvot - ryhmistä verkostoihin
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
Yhteispalvelupisteet vapaaehtoistoiminnan tiedottamisen ja vapaaehtoisten tukemisen paikkoina? Sirpa Sulku & Anu Kari
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
OLLAANKO ME MUKANA TAAS JOSSAIN PROJEKTISSA ? Raili Haaki.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Virike ry1 Seutuverkko Tavoitteet Ihmisten hyvinvoinnin lisääminen Autetaan ihmisiä selviytymään yhteiskunnassa Helpotetaan kuntoutuneiden.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Vammaisten lasten äitien kokemuksia vertaistukiryhmistä Virtaa vertaistuen verkostoihin - seminaari Lea Vaitti Suunnittelija.
- työmarkkinoista, palkoista ja palkkaneuvotteluista
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Terveysosiaalityöntekijät 60 -vuotisjuhlaseminaari
Varsinais-Suomen koulutusstrategia 2015+
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
HAALARIFOORUMIN HISTORIA Anne-Maria Perttula Haalarifoorumin kokoontumisia on ollut ajalla 2008 – 2013 yhteensä 7 kertaa Kokoontumistiheys n. kerran vuodessa.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
KANSALAISAREENAN ROOLI vapaaehtoistoiminnassa ja vertaistuessa VAIKUTTAMIS- JA TIEDOTUSTOIMINTA VAPAA- EHTOINEN Seura- kunnat Valtio Y ritykset ASIAKAS/
KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄTYÖSTÄ
1 Väärää ja oikeaa kansalaistoimintaa Kansalaistoiminnan muutos, miten siihen pitäisi suhtautua KANE visiotyöpaja, Suomenlinna Leo Stranius.
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Tiedon ja tiedon käytön merkitys työelämän arjessa tänään ja huomenna Marjo Huovinen-Tervo Ylihoitaja Kainuun maakunta –kuntayhtymä, Sosiaali-
Aikuissosiaalityötä käytännössä Aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä ( alkaen) Hanna Tabell
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Mielenterveys kuntoutus
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Muutosvoimaa osallistumisesta
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
Maija Pelkonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja, YTT Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai päinvastoin?
Vapaaehtoinen, vertainen ja kokemusasiantuntija – päihdetoipujan monet roolit Jyväskylä Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto.
Avita Kaveria –hanke Vertaistoimintaa Suomessa
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Fysioterapeutti (AMK), 210 op
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
1. SOHVIN julkaisut: artikkelijulkaisu Ari Nieminen, Ari Tarkiainen & Elina Vuorio (toim.) Kokemustieto, hyvinvointi ja paikallisuus Neljä teemaa: 1. Näkökulmia.
Esityksen transkriptio:

Virtaa vertaistuen verkostoihin Vertaistoiminta kansalaistoimintana ja ammattitoimintana, Tampere 23.9.2009 Susanna Hyväri, VTT, tutkimuspäällikkö Diak Kansalaisyhteiskunta - tutkimusohjelma

Vertaistoiminnan käsitteet Vertaisuus Vertaistoiminta Vertaisohjaaja Vertaisryhmä Vertaistuki Vertaistukiryhmä Vertaistukisuhde

Vertaistoiminnan juuret: Paikallisyhteisöjen solidaarisen toiminnan perinteet: talkoot, talkoohenki, keskinäinen avunanto Moderni kaupunkiyhteisöllisyys: Monipuolisia vertaisryhmiä (koulut, harrastusryhmät, ammatilliset ryhmät) Ryhmien merkitys identiteettityössä: Kuka minä olen? Mihin minä kuulun? Keitä me olemme? Keitä meihin kuuluu?

Vertaistoiminta 1990-luvulta 2000-luvun loppuun I Vertaistoiminta alkaa saada näkyvyyttä 1990-luvun puolivälissä Matthies (toim.)1991: Valtion varjossa. Katsaus epävirallisen sektorin tutkimukseen - Epävirallisen sektorin ja hyvinvointivaltion suhteiden tarkastelua 1994 Matthies, Kotakari, Nylund (toim.) 1996: Välittävät verkostot Vertaistoiminta nousee ammatillisen työn rinnalle: Voiko maallikkoapu korvata ammattityön? Kenellä on valta- ja vastuu? Minkälaista yhteiskunta- ja hyvinvointipolitiikkaa kansalaisten omaehtoinen toiminta luo?

II Mistä keskinäisessä auttamisessa on kyse? Mäkelä Klaus 1998: AA keskinäisen avun ja identiteettityön liikkeenä Nylund Marianne 1999: Oma-apuryhmät välittäjänä arjessa Hyväri Susanna 2001: Valattomuudesta vastuuseen. Kokemuksen politiikan sankaritarinoita Vertaistoiminta on osa kansalaisliikkeitä Vertaistoiminnasta syntyy sosiaalista pääomaa, yhteisöllisyyttä Vertaistoiminta voi muodostua identiteettipolitiikaksi Keskinäisen tuen muodot keskeinen osa vertaistoimintaa

III 2000-luvun loppu: Kansalaislähtöinen vertaistoiminta hyvinvoinnin rakentajana Juhila Kirsi 2008 : Vertaisyhteisöt voimavarana; ammatillisen ja vertaistoiminnan kumppanuusmalli Hyväri Susanna 2005: Vertaistuen ja ammattityön suhde: 1. Ammatillinen työ valtaa vertaistoiminnan muodot, jolloin toiminnan ominaisluonne katoaa. 2. Vertaistoiminta säilyttää itsenäisyytensä ja omaleimaisuutensa ammatillisen työn rinnalla 3. Ammatillinen ja vertaistoiminta dialogisessa suhteessa. Yhteisiä ja erottavia piirteitä.

”Virallinen taho ei pysty korvaamaan vertaistukea” Vertaistuen suhde ammatilliseen tukee: Irja Mikkonen 2009: Sairastuneiden vertaistuki ”Virallinen taho ei pysty korvaamaan vertaistukea” ” Julkisella puolella ei ole resursseja, aikaa eikä kokemusta” ”Vertaistoimintaa osallistujat näkivät ettei virallinen taho pysty tekemään mitään vertaistuessa” ”Virallinen taho on liian byrokraattista” ”Vain kohtalotoveri voi tietää miltä tuntuu saada diagnoosi” ”Vain itse sairastunut voi antaa vertaistukea”

Vertaistuen yhteisöt: Vertaisten liitto ja liittoutuminen Valinta: yhteisöön liittyminen Yhdistävät elämänkokemukset Ryhmäsolidaarisuus Reflektiivisyys: Miksi olen mukana? Mitä tämä toiminta on? Identiteettityö: Kuinka sairaus, kriisi ja elämänkohtalo muovaa identiteettiäni ja meitä vertaisyhteisön jäseninä? Emotionaalisia ja moraalisia yhteisöjä: ystävyyssuhteita, rakkaussuhteita, toveruutta ja kaveruutta

Vertaistoiminnan haasteet hyvinvoinnin rakentamisessa: Valtakunnallisissa sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjelmissa sekä suosituksissa korostetaan yhä enenevästi asiakas- ja palvelukäyttäjä näkökulmaa Kansalaisten ja palvelukäyttäjien osallistuminen: Kuntoutus- ja hoitopolkujen suunnittelu, palveluohjaus, palvelujen toteutus, tutkimus- ja kehittämistyö

Vertaistoiminta, kokemusasiantuntijuus ja palvelujen arvionti Britanniassa, erityisesti vammaistutkimuksen piirissä pitkät perinteet palvelukäyttäjien omille liikkeille ja itsenäiselle tutkimus- ja kehittämistoiminalle Kuntoutujilla ja palvelukäyttäjillä on arvokasta kokemustietoa palvelujen kehittämisen ja arvioinnin käyttöön MTKL:n ja Diakin yhteistyönä on toteutettu Kokemustutkijakouluja Imatralla, Kokkolassa sekä Tampereella, joissa vertaistoiminnan perinteitä ja uutta palvelukäyttäjien arviointitutkimusta on tuotu yhteen

Kansalaisten oma arviointi- ja kehittämistoiminta: Esimerkkinä mielenterveys- ja päihdepalvelut: Peter Beresford ja Markku Salo: Kokemuksen muodon muutos, Mtkl:n julkaisuja 2008 Päivi Rissanen: Skitsofreniasta kuntoutuminen Mtkl:n julkaisu 2008 Susanna Hyväri ja Markku Salo (toim.) Elämäntarinoista kokemustutkimukseen Mtkl:n julkaisu 2009

Kohti monipuolista ja erilaista asiantuntijuutta yhdistävää hyvinvointityötä: Vertaistoiminnan tulevaisuus: Kuinka taataan vertaistoiminnan jatkuvuus? Vertaistoiminnan ohjaus (työnohjaus); vertaistoiminnan arviointi ja kehittäminen Kuinka vertaistoiminnassa kertyneitä kokemuksia palveluista, hyvinvoinnin vajeista, arvoista ja näkemyksistä saadaan laajempaan yhteiskunnalliseen tietoisuuteen? Kuinka vertaistoiminnassa kertyvää näkemyksellisyyttä ja kokemuksia voidaan hyödyntää ammatillisessa perus- ja täydennyskoulutuksessa Kansalaistoiminnan itseisarvot ja niiden säilyminen