Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
Toimintaohjeita kesää varten Lue huolella! Jälkiohjauksesta vastaavat: • 9A, 9D, 9E, 9F : Opo Elina Nissinen, p • 9B, 9C, 9G: Opo Satu Hietala,
Varsinais-Suomessa on noin asukasta. Se on Suomen väkirikkain maakunta heti Uudenmaan ja Pirkanmaan jälkeen. Varsinais-Suomi on myös perinteisesti.
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Urheilutoimitus ja -seurat
DRAIVI Primus Yritysten ja oppilaitosten yhdistäjänä.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Tikkurilan Palloseura
Eksperttinä kansainvälisissä kilpailuissa Laivaseminaari Tapio Kattainen.
Pertti Koskinen Talotekniikan opettaja Ammattiopisto
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Paimion lukio, Heikki Turpeinen Ylioppilaskokeiden aikataulua syksy 2012 ja kevät 2013 Vanhempainilta ja infot Paimion lukiossa TERVETULOA.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ajankohtaispäivä HBC Hattulantie 2, Helsinki Rahoitus- ja vakuutusalan tutkintotoimikunta 8496.
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa” WSC kohti Calgarya huippuvalmennusjärjestelmä ja aikataulu Pekka Matikainen, projektipäällikkö Skills Finland ry.
Huippuvalmennuksella kilpailukykyä- HUKI-projekti Tiimityöllä kohti maailman huippua! Lajipäällikkö-valmentajapäivät Imatra, Valtionhotelli
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Kurra 2003 TT-Kulta Turnaus la
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tuomaroinnin periaatteet SJAL tuomarikoulutus 2013.
HUKI-rahoitus ja sen käyttö, ohjeistus ja lomakkeet Lajipäällikkö-valmentajapäivä Helsinki Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland.
EuroSkills 2010 Lissabon Portugal 4 – Esimerkkipohja.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa” WSC kohti Calgarya huippuvalmennusjärjestelmä ja aikataulu Pekka Matikainen, projektipäällikkö Skills Finland ry.
Taitajat Oulussa Tavoitteet ja keinot.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
KEHITTÄMISTEHTÄVÄN SUUNNITELMA
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Myötäilta III materiaali. Tässä paketissa Mikä Myötäilta? Kuinka paljon porukkaa tulossa Myötäpäiville? Myötäilta 3:paraatiin valmistautuminen.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
Tuomarin velvollisuudet SJAL tuomarikoulutus 2013.
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
Hyvät käytännöt koulutuskuntayhtymän arjessa Skills-seminaari Eeva-Maija Mäntynen.
Tehtävätunnit – miten korvata jälki-istunto kasvatuksella?
Tutorkoulutus - kanditutorit Yläkertsi. Tutorkoulutus - Ohjelma Agenda Pääsihteerin terveiset Orientaatioviikko.
Mistä voit anoa hyväksilukuja? muissa oppilaitoksissa suoritettuja kursseja aktiivinen koulun ulkopuolinen toiminta: esim. järjestö-, kulttuuri-, ohjattu.
HUKI –HANKKEEN LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄT Skills -lajipäällikön tehtävänkuva Kilpailulajin lajipäällikkö Toimii oman ammattialansa.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
HUKI – LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄ Tervetuloa uudet toimijat: lajipäällikön tehtävät, valmentajan tehtävät, Skills-terminologiaa Immo Pylvänen.
Oppisopimus/ammattitutkinto huippuvalmennuksen tukena
Kevään yhteishaku ja aikataulut vuonna 2011 Kevään yhteishaku Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet: Jos hakutoiveissa.
ITKY104 IT kaikkialla, 2 op Alku- ja perusinfo
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Kilpailijan starttikurssi
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Ops seminaari Askola.
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
Oulun seudun ammattiopisto Samppa/ Opiskelijapalvelut.
TAI:n valmistutuminen
Yhteistoiminnallinen kokous
PELITAITOVALMENTAJA Peurunka
TOIMINNAN TILASTOINTI
opintoja Oulun kaupungin lukiolaisille etänä & verkossa
Esityksen transkriptio:

Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979 Oulun seudun ammattiopisto (OSAO) Hankepäällikkö, OSAO WSC Helsinki 2005 projektissa mukana (päätoimena liki 2v) Shopmasterina Taitajakilpailujen putkiasennuksen päätuomarina useita kertoja Semifinaalien järjestäjänä useita kertoja Putkiasennuksen PM-kilpailujen järjestäjänä kerran PM-kilpailujen tuomarina 3 kertaa (Islanti, Ruotsi ja Norja) Euroskills kilpailujen tuomarina 2 kertaa (Hollanti ja Portugali) WSC kilpailujen tuomarina 3 kertaa (Japani ja Kanada ja Englanti) Taitaja 2010 Oulu, kilpailujen johtaja Skills Finlandille semifinaalien kehittämisprojekti 2010-2011 Valtakunnalliset yrittäjäpäivät Oulussa 2012, projektipäällikkö. Sauli.jaara@osao.fi +358 10 27 22283 tai +358 50 514 0851

Sisältö Syitä, miksi olemme tässä touhussa mukana Säännöistä Kilpailutehtävistä Järjestäjän eli Shopmasterin tehtävistä Tuomarien kouluttamisesta Erilaisista tavoista järjestää Semifinaaleja.

Miksi? Kehitämme ammatillista koululutusta Ammatillisen tunnettavuus Yhteistyö eri alojen opettajien kesken Yritysyhteistyö Oppilaitosyhteistyö Alan opettajien tapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhteistyö Opettajan mahdollisuus verrata omaa opetustaan eri oppilaitosten opettajien kesken Kansainvälinen yhteistyö Eli Kehitämme ammatillista koululutusta Toiminnalle löytyy hyvät ja kestävät perustelut.

Semifinaalien järjestäminen Käyn läpi muutamia erilaisia toteutustapoja ja niiden hyviä ja huonoja puolia. Yhtä ainoaa oikeaa toteutusmallia ei ole, vaan niitä on useita hyviä. Huonojakin malleja löytyy ihan yhtä useita Tekijät vaihtuvat ja joskus tulee kokeiltua ”liian rohkeasti” uutta Säännöt kohta 7 (lue läpi) (muutamia oleellisia kohtia seuraavassa) Tavoitteena tehdä ammatillista koulutusta tunnetuksi jne. Karsinta, eli 8 parasta jatkaa loppukilpailuun, mikäli osallistujia lajissa yhteensä 20 tai enemmän Säännöt kohta 7.1 Mikäli useita paikkakuntia on ennakkoon tiedettävä, kuinka monta mistäkin pääsee mukaan. Suhteessa osallistujien määrään. Mikäli vain yksi paikkakunta, omat kilpailijat osallistuvat ensimmäisenä päivänä.

Semifinaalien järjestäminen Tehtävät (säännöt kohta 7.6) Mikäli edellisien vuosien tehtävät ovat olleet hyviä, niiden täydellinen muuttaminen toisenlaiseksi on iso riski. Tehtävistä voi tulla liian vaikeita Jos osallistujista n. 95 - 70 % saa tehtävän valmiiksi niin tehtävä mitoitus on ollut aika hyvä Jos valmiita tulee vain 60 % on tehtävä ollut hiukan liian vaikea tai pitkä. Jos valmiita on vain 40 % tai alle on tehtävä ollut aivan liian vaikea ja jos lähes kaikilla jää tehtävä kesken, on kyseessä epäonnistunut tehtävä. Ei mitat nopeutta vaan taitoa tehtävä ei saa ylittää K 5 tasoa, eikä semifinaalissa tehtävän mielestäni tarvitse olla aivan sitä viimeistä K5 eli nykyistä K3 tasoa. Ohjausryhmällä vastuu siitä, että tehtävät ja arvioinnit ovat tasapuoliset. Vastalause kohta 7.9 Kilpailujen on oltava aina TASAPUOLISET, LÄPINÄKYVÄT, ASIALLISET, JA KUITENKIN RENTO TILAISUUS. Tekemisen, osallistumisen ja muiden tapaamisen iloa ei saa kukaan viedä !

Semifinaalien järjestäminen Järjestäjä eli Shopmaster (semifinaalien lajivastaava) = tärkein henkilö Järkkää kaikki materiaalit Koneet Sähköt Ruuat Kahvit Aikataulun (Paikalle saavutaan aina ennen alkua n. 30 min lajista riippuen aiemminkin) Alkuinfo (aina paperilla ne asiat mitä on tarkoitus kertoa) Jos kilpailijoita tulee useana päivänä, informaation on oltava kuitenkin aina sama Tuomarien koulutus Koulutus tehtävän ymmärtäminen, ja mitä arvioidaan Päätuomarille erillinen koulutus (osaa jakaa tuomareille tehtävät) Kuka arvioi mitäkin ja milloin ollaan paikalla kaikki ja milloin vain osa. Shopmasterin tai avustajan oltava koko kilpailun ajan paikalla. Huoltajille ohjelmaa esim. Yritysvierailuja Oppilaitosvierailuja Tehtävän kehittämisseminaari

Semifinaalien järjestäminen Esim. aikataulusta: Klo 8.15 – 8.30 Saapuminen ja ilmoittautuminen Työkalut paikoilleen Klo 8.45 alkuinformaatio Klo 9.00 kilpailut alkavat. Klo 10.30 -10.45 kahvi Klo 11.30 – 12.30 lounas Klo 12.30 – työkalujen vaihto Klo 13.00 kilpailut jatkuvat….. Jne. Eli aikaa täytyy olla työkalujen valmisteluun ja informaation jakamiseen. Koko osallistuja joukko ei tarvitse kärsiä siitä, että yksi myöhästyy. Arvioinnille ja mittaukselle pitää jättää työaikaa ja työrauhaa.

Semifinaalien järjestäminen Semifinaalit eli semit ovat koko ketjun tärkein vaihe ! Semifinaalien lajivastaava eli shopmaster on semifinaalin tärkein henkilö Semejä on: Yhdessä paikassa järjestetty Kahdessa tai useammassa paikassa tai Verkon kautta järjestetty Toteutuksen valintaan vaikuttaa mm. Osallistujien määrä Tarvittavien materiaalien määrä Tilojen tarve Koneiden ja laitteiden määrä ja Lajin perinteetkin vaikuttavat toteutukseen (vaikka tästä ajattelusta olisi syytä irrottautua) Markkinoikaa tapahtumaa, ja katsojia paikalle mikäli tilat sen sallivat. Koulutuksen järjestäjä hyötyy, jos keskeyttäneiden määrä vähenee kahdella tai saadaan kaksi lisä aloittajaa semifinaalin näkyvyyden myötä, on saatu oppilaitokseen rahoitusta n. 20 000 euroa.