LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Mekaaninen energia voimatarinoita
Puimuri - kaava.
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Puimuri - kaava.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Itä-Suomen Energiatoimisto ltä-Suomi - Uusiutuvan energian mallialue Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnalliset liitot.
Fortum Power and Heat Oy:n 35 MW lämpölaitos Vammalassa
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Monikäyttöinen paperi
Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian esittely Tiedotustilaisuus VN:n linnan tiedotustila.
Energiateollisuuden Ilmasto- ja päästökauppaseminaari Arto Lepistö TEM.
Kiotosta Varsinais-Suomeen Materiaalin esille tuomat  Ongelmat  Ratkaisut  Ratkaisuehdotukset Varsinais-Suomi 50 vuoden kuluttua  Millaista.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
Energiavuosi 2012 Sähkö Energiateollisuus ry
Miten korvata kivihiili
-julkaisun tausta-aineisto
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Energinen Suomi.
MONTAKO YDINVOIMALAA?. MISSÄ MENNÄÄN NYT? Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kulutustavoite 2020 on 98 TWh/v Nousukaudella ( ) sähkön kulutus.
mieluummin useampikin?
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi Kasvihuonekaasupäästöjen analyysi RETScreen ® Ohjelmistolla © Minister of Natual Resources Canada 2001 – 2005.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Congress Paasitorni, Helsinki Pekka Ripatti.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
Ilmastonmuutos.
Energian säästäminen.
Energi, energiformer, energikällor
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Energiaeksperttikoulutus Kaukolämpö - Energiakäänne
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.

Kioton sopimus  Syntyi joulukuussa 1997  tavoitteena vähentää päästöjä 5% vuoden 1990 tasosta  Suomi on sitoutunut jäädyttämään päästöt vuoden 1990 tasolle

Miten Suomessa vähennetään?  Liikenne – 18% khk-päästöistä  Kevyt-, joukko- ja raideliikenteen lisäys ja suosiminen  lento- ja autoliikenteen vähentäminen  Energian tuotanto - 65% khk-päästöistä  vähennetään energian kulutusta ja suositaan vähäpäästöisiä polttoaineita

Sammutitko valot?

 Energian säästäminen ja mahdollisimman tehokas käyttö vähentävät hiilidioksidipäästöjä.  Sähkölaitteiden valmiustilat kuluttavat Suomessa sähköä yhden keskisuuren voimalaitoksen verran. Kytke laitteet pois päältä, kun et tarvitse niitä.

 Uusiutuvien energialähteiden käyttö ei synnytä hiilidioksidipäästöjä.  Säästät ilmastoa, kun suosit vihreää sähköä, ja myös lompakkoasi, kun korvaat hehkulamput energiansäästölampuilla.

 Suosi lähellä tuotettuja ruokia, tuotteita ja palveluja. Tuet paikallisia elinkeinoja ja säästät ilmastoa kuljetusten aiheuttamilta päästöiltä.  Yksi ihminen ei voi vaikuttaa ilmastonlämpenemiseen, mutta ihmistä voi.

Biopolttoaineet

Biopolttoaineet eivät lisää kasvihuoneilmiötä, koska… kasvaessaan biomassa sitoo itseensä ilmakehän hiilidioksidia sen määrän, jonka palaessaan vapauttaa takaisin luontoon.

Biodiesel  öljykasveista  voitelee moottoria  voidaan myös sekoittaa dieseliin Bioetanoli  ohrasta, sokerijuurikkaasta  sekoitetaan bensan kanssa

Biokaasu  kaatopaikoilta, navetoista, jätevedenpuhdista- moista  vastaa ominaisuuksiltaan maakaasua (tosin parempi) Pelletit  valmistetaan puu- teollisuuden jätteistä, kuten sahanpurusta ja hiontapölystä  puristettua puumassaa

Päästökauppa taloudellisesti kannattavaa ympäristön säästöä

Päästökaupan idea  Päästökaupan ideana on, että päästöjä vähennetään siellä, missä se on halvinta.  Suomi on mukana Euroopan Unionin sisäisessä päästökaupassa

Mitä päästökauppa koskee  Tällä hetkellä kauppaa käydään hiilidioksidipäästöillä  Kauppa koskee tällä hetkellä yli 20 MW:n polttovoimalaitoksia ja suuria teollisuuslaitoksia, sekä niiden kanssa samassa kaukolämpöverkossa olevia pienempiä laitoksia.

Päästökauppa käytännössä  Laitokset hakevat Energiamarkkinavirastolta päästöluvan, hyväksyy sen.  Kauppa- ja teollisuusministeriö laskee laitoskohtaiset päästöoikeudet, jotka valtioneuvosto hyväksyy.  Jos annetut päästöoikeudet eivät riitä laitoksen pitää ostaa lisää oikeuksia.

Osto ja myynti  Laitokset saavat vapaasti ostaa ja myydä oikeuksia toisiltaan.  Mikäli laitos ei kuluta kaikkia päästöoikeuksiaan se voi myydä oikeuksia muille laitoksille, joiden oikeudet eivät riitä niiden päästöihin.

Päästöjen todentaminen  Päästöt todentaa Energiamarkkinavirastolle laitoksen kanssa todentamissopimuksen tehnyt todentaja.  Todentajan täytyy hakea toimilupa Energiamarkkinavirastolta.

Tulevaisuus  Päästökaupassa on menossa ensimmäinen vaihe, vuonna 2008 alkaa uusi vaihe.  Tällöin päästökauppaa voidaan laajentaa koskemaan muitakin päästöjä, sekä useampia laitoksia.