Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes 11.4.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto – missä mennään? Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Advertisements

KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
Kansallinen digitaalinen kirjasto
Finnan tunnusluvut, luonnostelua (esitystä päivitetty 2.9.) Finnan konsortioryhmä 3.9. Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
1 Julkaisukanavahanke Verkko-oppimateriaalien jakelun, löydettävyyden ja oikeuksien hallinnan kehittäminen kansallisessa virtuaaliyliopistotoiminnassa.
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna – projektisuunnitelma 2014 Konsortioryhmän kokous 18.11, 2013 Kristiina Hormia-Poutanen.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Finna ja kokoelmapalvelut – totuus ja teko
Kirjastojen yhteiset tietojärjestelmäpalvelut – tilanne & kehittämissuunnitelma SYN-kokous, Turku Kristiina Hormia-Poutanen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortiokokous
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleiset kirjastot - Mukaantulo Erkki Tolonen
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Digitaalisen aineiston pitkäaikaissäilytyshanke
FinElib Kansallinen elektroninen kirjasto (Kansalliskirjaston yksikkö)
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri KDK Ajankohtaista Asiakasliittymästä
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Kooste ensimmäisen aallon organisaatioiden kevään 2013 palautekyselystä
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Millainen on hyvä digitointistrategia ja toimintasuunnitelma?
TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Ajankohtaista. Opetus- ja kulttuuriministeriö Yleisten kirjastojen neuvoston kokous Kirsti Kekki.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Asiakasliittymän tilannekatsaus Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
FinELib FinELib ja yleiset kirjastot 2005 Nelli-portaalisopimus
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
Kilda-projektin tulokset ja tavoitteet Kildan ohjausryhmä Marja-Liisa Seppälä.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Ari Rouvari Jukka Pennanen.
Finna-tilannekatsaus
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
FinELib-aineistohankinta Asiantuntijaseminaari Paula Mikkonen Suunnittelija, FinELib.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
KDK:n asiakaskäyttöliittymä FINNA Aki Lassila, kehittämispäällikkö
RDA/Kilda-tilannekatsaus 09/2014 Marja-Liisa Seppälä.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-projektisuunnitelma 2015 ja siirtoresursointi 2015–2016 Konsortioryhmän kokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Kansallinen Digitaalinen kirjasto, KDK - hyödyt tutkimukselle ja oppimiselle Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto Arene
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
KDK-KA versio 3 Kommenttikierroksella huomioitavaa
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
Finna-perehdytys Konsortio
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
Organisaatioiden yhteistyö
Asiakasliittymän tilannekatsaus
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes

KDK lyhyesti •KDK-hankkeen ensimmäinen vaihe – •KDK-hankkeen toinen vaihe •Hallinnointielimet: KDK-johtoryhmä, KDK-ohjausryhmä sekä sen alaisuudessa toimivat pitkäaikaissäilytyksen tukiryhmä ja pitkäaikaissäilytyksen tekninen jaos •Kansalliskirjasto vastaa Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän ylläpitämisestä toimialatasoisena palvelujärjestelmänä. •Tieteen tietotekniikan keskus CSC vastaa digitaalisten kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen keskitetyn pitkäaikaissäilytysjärjestelmän suunnittelu- ja toteuttamishankkeesta saakka

Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen painopistealueet •kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisen asiakasliittymän ylläpito ja kehittäminen sekä aineistojen välittäminen Euroopan digitaaliseen kirjastoon Europeanaan •kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen digitointi •digitaalisten kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen keskitetyn pitkäaikaissäilytyspalvelun suunnittelu ja toteuttaminen •tietohallinnon yhteentoimivuuden edistäminen

KDK-asiakasliittymäpalvelun kehittämisen linjaukset •Kirjastot, arkistot ja museot tulevat mukaan ohjelmiston käyttäjiksi vaiheittain. Ensimmäisen vaiheen organisaatiot ottavat asiakasliittymän käyttöön vuoden 2012 loppupuolella. •Palvelua suunnitellaan ja kehitetään yhteistyössä osallistuvien organisaatioiden kanssa. Kehittäminen tapahtuu kehittämiskierroksina •Asiakasliittymä toteutetaan avoimen lähdekoodin ohjelmistolla (VuFind) •Kansalliskirjasto toimii keskitettynä palveluyksikkönä, jonka vastuulla on palvelun kehittäminen ja ylläpito sekä tuen ja koulutuksen tarjoaminen kirjasto-, arkisto- ja museosektoreille. •CSC on laitteistoympäristön ylläpitäjä ja osallistuu avoimeen lähdekoodiin liittyvään yhteistyöhön

Europeana •Tavoitteena, että Europeanan kautta haettavissa 30 miljoonaa objektia v (19 milj. objektia v. 2011) •Suomalaisia aineistoja haettavissa Europeanasta n objektia; tavoitteena vähintään 2 milj. objektia v •Europeanaan osallistuminen on vapaaehtoista: kirjasto, arkisto ja museo voi valita mitä aineistoa välittää ja kuinka paljon. Suomesta välitys tapahtuu pääsasiassa Formulan kautta

Europeana •Europeana solmii kaikkien aineistontarjoajien kanssa Data Exchange Agreementin (DEA), jossa määritellään osapuolten vastuut ja sovitaan metadatan julkaisemisesta avoimena datana CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication –ehtojen mukaisesti. •DEA-sopimuksen – ja metadatan avaamisen – tarkoitus on lisätä aineistojen käyttöä ja mahdollistaa uusien palveluiden kehittämistä. •Kansalliskirjasto allekirjoittaa DEA-sopimuksen ns. kansallisena aggregaattorina ja solmii Formula- sopimukset aineistontarjoajien kanssa. •Formula-sopimuksessa sovitaan vastuista ja DEA- sopimuksen velvoitteisiin sitoutumisesta.

Formula •Kansalliskirjasto vastaa: ›Formulan ylläpidosta ja kehityksestä. ›Asiakkaan haravoitavaksi asettaman metadatan siirto Europeanaan Formulan kautta. ›Data Exchange Agreement –sopimuksen solmimisesta Europeanan kanssa. •Formulaa voivat käyttää kirjastot, arkistot ja museot

Formula –Palvelu ja sopimus käyttövalmiita –Tietoa palvelusta, sopimus sekä Usein kysyttyä –osio aineistontarjoajille osoitteessa: muut-hankkeet/formulahttp:// muut-hankkeet/formula –Europeanan nykyiset sopimukset päättyvät kesäkuun 2012 lopussa; mikäli DEA-sopimusta ei ole, aineistot poistetaan Europeanasta –Formulan asiakkaaksi? Yhteydenotot:

KDK:n hallinnointi – Opetus- ja kulttuuriministeriö Johtoryhmä Ohjausryhmä Asiakasliittymän ylläpitäjä / Kansalliskirjasto Konsortio PAS- tukiryhmä + tekninen jaos Pitkäaikaissäilytysjärjestelmän toteuttamishanke / CSC Asiakasliittymän palvelimen ja sen käyttöympäristön ylläpito (CSC) Pitkäaikaissäilytyksen infrastruktuuri- ja palveluorganisaatio (CSC)

Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätietoja •KDK: •KDK-asiakasliittymä- ja Formula-palvelu: •Sopimusasiat: