PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Lionsliiton aineistosta koonnut P.Siitonen 4/ KLUBISIHTEERI koulutus Pekka Siitonen Piirisihteeri
Arvonlisävero kirjanpidossa
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Henkilötiedot Täytä tälle sivulle henkilötietosi
Päivittäistavaroiden logistinen pakkaussuunnittelu
Yksilö ostajana.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Reaaliaikainen tiedonhaku.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Lounais-Suomen Partiopiirin piirileiri
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Arvonlisävero ulkomaankaupassa
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Microsoft® Lync™ 2010 Edustajien koulutus
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Klikkaa Työkalut ja Mobile Properties. Sender id = Puhelinnumero, jolta lähetetään ja jolle vastaussanoma palautuu. Password = Operaattorilta saatu palvelun.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Duaali Teemu Myllynen.
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Mitä Mistä Miten Paljonko? Suomen Puheentunnistus Oy Esa Rimpiläinen.
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
VLF Seminaari Pirjo Ilola.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
Atk-työni 8.lk Tervetuloa katselemaan esitystä, jossa näkyy tekemiäni töitä lukuvuona postimerkki työ Omat kotisivut Kansi Istumajärjestys Nimikyltti.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
TALOUDELLINEN VASTUU.
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Koulutuspäivä , Hämeenlinna Tuulikki Lehto
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
Vihreä sähkö – kuluttajan valinta
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Ruuan reitti: kala.
RSS-syötteet: kerää haluamasi uutisotsikot syötteenlukijaan
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
Esityksen transkriptio:

PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA

PAKKAUSMERKINNÄT AUTTAVAT KULUTTAJAA Pakkausmerkinnöissä on paljon tärkeää tietoa. Pakkausmerkinnät auttavat kuluttajaa tekemään valintoja kaupassa. Pakkauksissa on lakisääteisiä pakollisia merkintöjä, mutta niissä voi olla myös vapaaehtoisia pakkausmerkintöjä, jotka kertovat tuotteesta jotain enemmän.

LAKISÄÄTEISET PAKKAUSMERKINNÄT elintarvikkeen nimi ainesosaluettelo sisällön määrä vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi, toiminimi tai aputoiminimi sekä osoite alkuperämaa, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvike-erän tunnus säilytysohje tarvittaessa käyttöohje tarvittaessa varoitusmerkintä tarvittaessa (esim. saattaa sisältää kananmunaa) elintarvikkeen alkoholipitoisuus, jos se nestemäisessä tuotteessa on yli 1,2 tilavuusprosenttia ja kiinteässä enemmän kuin 1,8 painoprosenttia

MITÄ PAKOLLISIA PAKKAUSMERKINTÖJÄ LÖYDÄT TÄSTÄ PAKKAUKSESTA? Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi

PAKKAAMATTOMAT ELINTARVIKKEET Voit ostaa kaupoista sekä esimerkiksi torilta myös pakkaamattomia elintarvikkeita. Pakkaamattomissa elintarvikkeissa pakkausmerkintöjä ei ole, mutta myytävistä tuotteista on oltava saatavilla tieto alkuperämaasta sekä kalan pyyntialue ja –päivä, jauhelihaan käytetty eläinlaji sekä seossuhde, maininta varastoinnista sekä kasviksista laatuluokka. Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi

VAPAAEHTOISET PAKKAUSMERKINNÄT Vapaaehtoisia pakkausmerkintöjä ovat esimerkiksi erilaiset alkuperästä kertovat merkit. Esim. Hyvää Suomesta –merkki, Sirkkalehtilippu, Avainlippu Merkit voivat kertoa myös tuotantotavasta Esim. Reilun kaupan merkki tai Luomusta kertova aurinkomerkki yms. Lisäksi pakkauksissa voi olla ympäristö-, energia- ja kierrätysmerkkejä. Mihin merkkeihin kiinnität eniten huomiota ostoksilla? Vaikuttaako joku merkki ostopäätökseesi?

MITÄ NÄMÄ MERKIT TARKOITTAVAT?

PAKKAUSMERKINTÖJEN UUDET TUULET Pakkausmerkinnät kehittyvät edelleen. Uusi elintarviketietoasetus on tullut voimaan ja sen myötä muutoksia tulee myös pakkausmerkintöihin. Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi Ravintoarvomerkinnät tulevat asetuksen myötä pakollisiksi pakkausmerkinnöiksi. - Siirtymäaika on vuoden 2014 loppuun saakka

MITÄ ELINTARVIKKEISTA SAA KERTOA? Elintarvikkeen pakkausmerkinnät tai nimi eivät koskaan saa johtaa kuluttajaa harhaan. Esim. mansikkajogurtti sisältää mansikkaa, ei pelkästään mansikka-aromia! Elintarvikkeissa voidaan käyttää ravitsemus- ja terveysväitteitä kuvaamaan tuotteen vaikutusta terveyteen tai ravitsemukseen. Näistä määrätään tarkasti EU:ssa. Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi

RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi