Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eläinten yhteiset ominaisuudet
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Äänet © Pinja Ylinen 2a 3kk Esitys © Jussi Ylinen (2007) ALOITA Alkuopetuksen Neuvokas Innostava Monipuolinen Ainutlaatuinen Laadukas Sovellus Tutustu.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
PLANKTON.
ETIIKKA.
Olet ehkä ollut retkellä
Jumala on luonut ihmisen ja on antanut hänelle ruokavalion, jotta ihminen pysyisi terveenä sekä hengellisesti että fyysisesti ja eläisi kauan. Jumalan.
Islamilainen kalenteri ja juhlat
Sademetsä.
Rantavedessä riittää vilinää
Kappale 1.
Sukupuolten roolit islamissa
Turkki – Aasian läntisin maa
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
ISLAM s
Tapahtukoon sinun tahtosi
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Kaakkois-aasia.
INTIAN KULTTUURIPIIRI
1. vastausteksti: Palaute
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Uskonnot ilmiöinä.
Juutalaisten usko ja elämä PP: Teppo Väisänen
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
ELÄINTEN HYVINVOINTI. koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. päätellään esim. eläimen terveydentilasta.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
Alkoholista asiallisesti
Patio 1 1.
Islamilainen kulttuuri
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
-Uskontojen moninaisuus ja rinnakkaiselo
VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta.
Juutalaisuuden harjoittaminen ja elämäntavat
Juutalaisuuden harjoittaminen ja elämän tavat
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Islam Eero ja Noora.
Uskonto ja yhteiskunta
Juutalaisuus.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
PALVONTAMENOT JA UHRIT
Islam-tietovisa yläkouluun
Islamin harjoittaminen ja elämäntavat
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?Kristinusko
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Islamilainen kalenteri ja juhlat
1. Jakso.
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Islam –oppi ja velvollisuudet
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Aikakäsitys ja moraali
Juutalaisuuden harjoittaminen ja elämän tavat
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
Broilerit ja kanat.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Brovence Organic Rosé Tuotetiedot Tuottaja: Maa: Ranska Alue: Provence Alkoholiprosentti: 13% Rypaletyyppi: Grenache %, Syrah %, Vermentino %, Maku:
Esityksen transkriptio:

Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS Uskonnollisen lain perusteella puhdas, syötäväksi luokiteltava ruoka on ns. ”kosher”-ruokaa. Sallittuja: kalat, joilla on näkyvät suomut sekä näiden kalojen mäti halkinaissorkkaisten märehtijöiden liha (lehmä ja lammas), niiden maito ja siitä valmistetut ruokatuotteet ja siipikarjaan kuuluvat linnut (ankka, hanhi, kalkkuna ja kana) sekä näiden lintujen munat. Kiellettyjä: suomuttomat kalat, nilviäiset ja äyriäiset (esim. simpukat ja ravut), peto- ja riistalinnut sekä sianliha ja veriruuat.   Myös ruoka-aineiden käsittelyyn liittyy sääntöjä; esimerkiksi eläin tulee teurastaa oikein ja maitotuotteiden ja lihan sekoittaminen on kiellettyä.

ISLAM Islamin opin mukaan kiellettyjä (haram) ruoka-aineita: alkoholi, sianliha, veri sekä väärin teurastetun eläimen liha. Halal (sallittu) -ruoka on tehty islamin sääntöjä noudattaen. Halal-teurastus edellyttää, että teurastettavan eläimen pää käännetään Mekkaan päin ja lausutaan: ”Jumalan, armeliaan armahtajan nimeen” ja sitten sen kaulavaltimo katkaistaan veren pois valuttamiseksi. Useissa länsimaissa tällainen teurastustapa on sallittu. Suomessa sen ehtona on eläimen tainnuttaminen ennen teurastusta. Islamilaisen ruokaetiketin mukaan ruokaa kuuluu aina tarjota kaikille ihmisille, jotka ovat samassa huoneessa. Hyviin tapoihin kuuluu kestitä vierasta ylenpalttisesti.

HINDULAISUUS Ahimsa-periaatteen mukaan hindut kunnioittavat kaikkea elämää: luonnonilmiöitä, kasveja ja eläimiä. Kunnioitus ilmenee kieltäytymisenä kaikesta mikä vahingoittaa elollisia olioita, ja pyhien eläinten palvontana. Kaikkein pyhin eläin on lehmä, jota pidetään elämää antavana äitinä. Tästä johtuen hindut pitävät naudanlihan syöntiä yhtä pahana kuin länsimaalaiset ihmissyöntiä. Monet hindut suosivat kasvisravintoa.