Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa"— Esityksen transkriptio:

1 8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
Oppikirjan tehtävien vastaukset

2 1. Mikä on juutalaisten pyhä kirja?
Juutalaisten pyhä kirja on Tanak (myös: heprealainen Raamattu) Miten pyhän kirjan sisältö näkyy juutalaisten opissa: luominen, jumalakäsitys, valitun kansan ja liiton korostaminen, käskyt rituaaleissa: ympärileikkaus ja muut tavat, sapattikäsky, erilaisten juhlien taustakertomukset (esim. pääsiäinen Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi) etiikassa: ruokasäädökset ja muut käskyt, naisen ja miehen asema, arvot

3 2. Laadi käsitekartta juutalaisuuden keskeisistä opeista.
Vapauttaa Israelin kansan kärsimyksistä Viimeinen tuomio Noudatettava käskyjä Messias-odotus Ihminen hyvä & paha Vapaus valita Juutalaisuuden keskeisiä oppeja Erityinen historia Jumalan nimeä ei saa lausua Valittu kansa Monoteismi Liitto Jumalan kanssa Jahve Armollinen Jumala Elämäntapa-säädökset

4 3. Millaisia ohjeita ja tapoja sisältyy juutalaisten
sapatin viettoon: Sapattina ei saa tehdä työtä. Sapatti alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan kynttilöiden sytytyksellä. Synagogajumalanpalveluksen jälkeen nautitaan kotona sapattiateria (viinimaljat, sapattileipä, hyvää ruokaa).

5 siirtymäriitteihin: Koulutettu asiantuntija tekee kahdeksan päivän ikäiselle poikalapselle ympärileikkauksen. Juutalaiset nuoret tulevat uskonnollisesti täysi-ikäisiksi erityisessä seremoniassa (pojilla bar mitzva 13-vuotiaana, tytöillä bat mitzva 12- vuotiaana). Häissä aviopari seisoo ulkona tai sisätiloissa katoksen alla ja solmii Israelin kansan tapaan liiton aviollisista velvollisuuksista määräävän avioliittosopimuksen muodossa. Vainaja pestään ja laitetaan yksinkertaiseen höyläämättömään arkkuun pellavaliinoissa ja haudataan vuorokauden kuluessa kuolemasta yksinkertaisin menoin ilman kukkia, häntä ei saa polttohaudata, hautajaisten jälkeen suruviikko

6 ruokaan: Sopiva, kosheriksi kutsuttu, ravinto on määritelty tarkasti.
Kielletyt ja sallitut eläimet (esim. ei metsästettyjä eläimiä, sikaa tai verta). Liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa. Ruoka on valmistettava säädösten mukaan esim. teurastuksesta erilliset ohjeet

7 4. Mitkä ovat tärkeimmät juutalaiset kalendaaririitit
4. Mitkä ovat tärkeimmät juutalaiset kalendaaririitit? Kokoa juhlista vuosiympyrä, jossa esittelet lyhyesti juhlien merkityksen ja niihin liittyviä tapoja.

8 6. Miten kristittyjen käyttämät 10 käskyä eroavat sivulla 83 luetelluista käskyistä?
Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia. Älä tee itsellesi jumalankuvaa. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. Pyhitä lepopäivä. Kunnioita isääsi ja äitiäsi. Älä tapa. Älä tee aviorikosta. Älä varasta. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. Pyhitä lepopäivä. Kunnioita isääsi ja äitiäsi. Älä tapa. Älä tee aviorikosta. Älä varasta. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

9 Kristinuskon 1. käsky on yhdistelmä juutalaisuuden 1. ja 2. käskyistä
Kristinuskon 1. käsky on yhdistelmä juutalaisuuden 1. ja 2. käskyistä. Kuvakielto on haluttu jättää pois, koska kristinuskon opin mukaan Jeesus on Jumala ja Jeesusta on kuvattu taiteessa jo kirkkohistorian alkuaikoina. Juutalaisuuden 10. käsky on hajotettu kristinuskon käskyissä 9. ja 10. käskyiksi, jotta käskyjen määrä säilyy kymmenenä.

10 7. Juutalaiset pitävät kantaisinään Abrahamin lisäksi Iisakia, Jaakobia ja Joosefia. Selvitä 1. Mooseksen kirjaa apuna käyttäen, keitä he olivat. Raamatussa Abraham tekee Jumalan kanssa liiton, jonka merkkinä on ympärileikkaus. Jumala antaa Abrahamille lupauksen jälkeläisistä ja omasta maasta. Iisak on Abrahamin poika, jonka tämä saa vanhalla iällä. Jumala koettelee Abrahamia käskemällä tämän uhrata poikansa. Abraham tottelee, mutta Jumala estää uhraamisen viime hetkellä. Jaakob on Iisakin poika, jonka kahdestatoista pojasta syntyvät Israelin heimot. Joosef on Jaakobin poika, jonka veljet myyvät orjaksi. Joosef päätyy Egyptiin, jossa hän selittää unia niin taitavasti, että pääsee faraon suosioon ja hyvään asemaan.

11 Patriarkkojen sukupuu

12 8. Olet järjestämässä kansainvälistä nuorten tapahtumaa kotipaikkakunnallesi. Tiedät, että tapahtumaan osallistuu myös juutalaisia nuoria. Kuinka huomioit osallistujien uskonnolliset perinteet tapahtuman a) ruokailussa Tarjottava kosher-ruokaa eli ei maito- ja lihatuotteita sekaisin, vältettävä kiellettyjä ruoka-aineita (esim. sika, veri), lihan on oltava oikein teurastettua. b) aikatauluissa Tapahtumaa ei kannata järjestää sapattina tai juutalaisina juhlapyhinä.

13 c) sisällöissä? Jos tapahtumassa puhutaan uskonnollisista asioista, on otettava huomioon se, ettei loukata kenenkään uskonnollista vakaumusta esim. Jumalan nimen käyttö, Jumalan kuvaaminen, Vanha testamentti -nimikkeen käyttö, erot Jeesuksen aseman ymmärtämisessä. Historiasta tai politiikasta puhuttaessa esimerkiksi juutalaisvainoihin tai Israelin valtioon liittyvät asiat voivat olla erityisen herkkiä aiheita väärinkäsityksille tai tunnereaktioille. Juutalaisuuden suuntauksilla on eriäviä näkemyksiä esimerkiksi juutalaisuuden harjoittamisesta tai naisen ja miehen asemasta.

14 Tutustu sivulla 80 olevaan Tooran rukoukseen (5. Moos. 6:4–9)
a) Selvitä, mikä merkitys kyseisellä rukouksella on juutalaisuudessa. Uskontunnustus: Jumala on yksi Rakkauden kaksoiskäsky Käskyjen tärkeys Toora on juutalaisille pyhän kirjan tärkein osa, joten sen muistuttaminen mieliin on erittäin oleellista kaikessa uskonnonharjoituksessa.

15 b) Pohdi, miten rukouksen sisältö heijastuu juutalaisuuden aineellisiin ilmenemismuotoihin.
Tefillin  nahkainen kuutiomainen kotelo, jossa Tooran lauseita, sidottu käsiin ja otsan nahkanauhoilla Mezuza  suorakaiteenmuotoinen kotelo, jossa Tooran lauseita, kiinnitetty oven oikeaan pieleen kotona, työpaikoilla tai esim. kaupassa tai kaupungin muureihin


Lataa ppt "8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google