Erilaisia ja samanarvoisia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa,
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Ajatuksia elämästä..
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Raamatun tekstien valossa.VKR.
NALLE PUH.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Rakkaat ystäväni!.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lasten suusta.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
SUMUVERHON TUOLLA PUOLEN – tulevaisuusorientoitunut menetelmä opinto- ja uraohjaukseen.
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
VALMENNUSRYHMIEN PELISÄÄNNÖT VOIMISTELIJAVALMENTAJAVANHEMMAT Voimistelen koska itse haluan* Olen esimerkkinä tytöille * Muistan, lapseni voimistelee koska.
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Tupakointi ja seksi.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kilpailijan starttikurssi
Toimintaohjeet opelle
SF 2007 (T.Hopeavuoren materiaali & Tekniikan viestintä) TYÖELÄMÄN ARKIVIESTINTÄ Vastaanottaja- ja tilanneanalyysi.
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Suuttumuksen hallinta
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Patio 1 1.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Esityksen transkriptio:

Erilaisia ja samanarvoisia Monikulttuurisuus varhaisnuorisotyössä Suvielise Nurmi

Kwikslag -turnaus Kuka pääsee voittajien pöytään?

Terveiset sairastuvalta! Peliohjeet saa käyttöönsä minulta tai ne voidaan ladata PTK:n sivulle ”Työkalupakkiin”. Ohjeet pelin vetäjälle kirjoitan vielä myöhemmin. Jos huomasitte epäloogisuuksia ohjeissa, korjaukset ja huomiot suvielise.nurmi@ptk.fi. Mukavaa loppuaikaa! T. Suvielise

Jakaminen Miltä sinusta tuntui? Mitä pelissä oikeastaan tapahtui? Missä vaiheessa tajusit? Miten reagoit pelin tapahtumiin? Miten koit toisten reagoivan? Saitko pelin aikana tukea joltakulta? Kiersikö joku puukoa haavassasi? Millaiset asiat (toisten reaktioissa) tuntuivat hyviltä/ tukivat omaa ”jaksamistasi” pelissä? Miksi? Millaiset asiat (toisten reaktioissa) tuntuivat ikäviltä/ suututtivat? Miksi? Miten itse suhtauduit niihin, jotka olivat ”eksyksissä”?

Tulkinta Mitä tosielämän tilanteita ajattelet pelin heijastavan? Mitkä tilanteet voivat aiheuttaa vierauden tunteen? Millaisia reaktioita tosielämässä ihmisille voi syntyä siitä, kun huomaa, ettei maailma yhtäkkiä toimi ollenkaan sen logiikan mukaan, jonka on oppinut? Eläydy varhaisnuoren elämäntilanteeseen: Mikä etu nuorilla näissä tilanteissa on verrattuna vanhempiin ihmisiin? Miten heille voi vastaavista tilanteista olla enemmän haittaa kuin vanhemmille? Mikä tekee heidät herkemmiksi? Pohdi, missä tilanteissa vastaava tunne voi kohdata 10-14 –vuotiaan tytön/pojan oman kulttuurinsa sisällä?

Onko Suomi yksi? Keskustelkaa pienessä ryhmässä Millaisia kulttuurijakoja Suomessa on? Millä eri tavoilla varhaisnuoren elämä voi Suomessa olla ”erilaista”? Miten teidän seurakunnassanne tämä moninaisuus otetaan huomioon?

Voiko 1+2=1? Monikulttuurisuus ei tarkoita kulttuuristen tai muiden erojen poistamista (ei assimilaatiota!) … vaan erilaisten keskinäistä yhdenvertaisuutta. Tämä tarkoittaa, ettei eroista pidä vaieta (vaikeneminen on enemmistön vallankäyttöä), vaan niistä pitää opettaa puhumaan. Yksilö saa/ hänen tulee arvostaa omaa taustaansa – ja pitää omia arvojaan parhaina … mutta hänen on muistettava olevansa vain ihminen (ei Jumala). Nöyryys: vain Jumala todella tietää …

Monikulttuurisuutta 1. totuuden tähden Yhden ihmisen julistama totuus siitä, mikä on oikein/väärin/arvokasta ei voi olla objektiivinen totuus. Voiko 5 miljoonan? Entä jos 5 miljardia ihmistä on samaa mieltä? Totuus ei ole mielipidekysymys. Mutta mitä paremmin kuuntelemme toisia ja niitä, jotka ovat eri mieltä, sitä todennäköisemmin olemme tiellä kohti totuutta. Esim. Sandra Hardingin teoria vähemmistössä/ marginaalissa olevien/ syrjäytyneiden kuulemisen tärkeydestä (tieteenfilosofinen teoria totuudesta)

Monikulttuurisuutta 2. Kristuksen tähden Pienryhmässä Lukekaa teksti 1. Kor 12: 12-27 Onko teidän seurakunnissanne A) varhaisnuorten toimintaa, jossa eri kulttuureista tulevat/ eri uskontoja tai kristillisiä kirkkokuntia edustavat lapset voisivat tavata ja tutustua toistensa kulttuuriin turvallisesti? B) käytetty tai kehitetty jotakin menetelmää syrjinnän/ kiusaamisen kitkemiseksi? C) tehty kansainvälistä yhteistyötä varkkatyössä (esim. leirivierailuja)?

Monikulttuurisuutta 3. ihmisarvon tähden Ihmisarvo on luovuttamaton! Ihmisarvo edellyttää jokaisen ihmisen oman identiteetin pitämistä arvokkaana Ihmisen identiteettiä tulee arvostaa ja ymmärtää jopa silloin, kun se vaikuttaa kieroutuneelta/ ihminen ilmaisee sitä toimimalla rikollisesti. Vain arvostettuna identiteetti voi kehittyä. Ihmisarvoa ei saa kytkeä mihinkään fyysisiin tai henkisiin ominaisuuksiin mielipiteisiin tai arvoihin minkään tiettyyn elämisen ”logiikkaan” (vrt. Kwikslag-peli), eli siihen, että osaa toimia ”oikeiden” pelisääntöjen mukaan