Mitä ilmansaasteet ovat?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristökeskuksen varautuminen katupölyyn
Advertisements

Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Pekka Isoniemi katu- ja puisto-osasto ylläpitotoimisto
Kansantaudit.
Katupölyn terveysvaikutukset
Miksi turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle tulee välttää?
Ympäristöterveys.
Ilmastonmuutospolitiikat ja terve kaupunki Jouni Tuomisto, akatemiatutkija THL, Ympäristöterveyden osasto.
Katupölyn terveysvaikutukset
-julkaisun tausta-aineisto
Jätteenpolton ja sen vaihtoehtojen terveysvaikutukset
Kaupunkirakenne: ilmastopolitiikka, terveys ja hyvinvointi
Energinen Suomi.
luonnontieteellinen tausta
Kylmäkoneet ja ympäristöystävälliset väliaineet Pasi Petra
Ulkoilman epäpuhtauksien terveysvaikutukset
Ympäristöterveys s. 162 – 175.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
– 10 kysymystä ja vastausta–
Kestävä kehitys & kierrätys
Maatalouden lannoitteet
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Allergiat.
Allergiat.
Maapallon muuttuva ilmasto
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Ilmanlaadun kehittyminen ja seuranta pääkaupunkiseudulla
Rikki
Typpi.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Syöpä.
YHDYSKUNTAILMA. Ilmansaasteet Ilmansaasteiksi luetellaan kuuluviksi ne aineet, jotka aiheuttavat haittoja kasvien ja eliöiden terveydelle tai jotka aiheuttavat.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
The Baltic Sea dioxin problem: expert views
Ilmansaasteet.
Ilma.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Alkoholista asiallisesti
ILMANSAASTEET
Eläimen aineenvaihdunta
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
talotekniikka- ja rakennusalalla
Maaperä Tekijä:Minä.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Katalysaattori & turboahdin
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Aapo Länsimies & Samu Saarainen
Kaupungit.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Ulkoilman pienhiukkaset ja terveys
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
KUOPION, SIILINJÄRVEN JA VARKAUDEN ALUEEN ILMANLAADUN SEURANTA
Esityksen transkriptio:

Mitä ilmansaasteet ovat? Ihmisen toiminnasta peräisin olevia haittaa aiheuttavia kaasumaisia ja hiukkasmaisia aineita. Myös luonnosta tulee ilmaan erilaisia aineita, mutta niiden vaikutus ilmanlaatuun on tavallisesti vähäinen. Ilmansaasteiden haitat voivat olla maailmanlaajuisia (kasvihuoneilmiön voimistuminen, yläilmakehän otsonikato), alueellisia (esim. maaperän ja vesistöjen happamoituminen, alailmakehän kohonneet otsonipitoisuudet) tai paikallisia (haitat ihmisten terveydelle ja lähiympäristölle sekä erilaiset viihtyisyys- ja materiaalihaitat).

Merkittävimpiä kaupunki-ilman saasteita Suomessa ovat hiukkaset, typen oksidit, rikkidioksidi, hiilimonoksidi ja hiilivedyt. Muutamilla teollisuuspaikkakunnilla myös haisevat rikkiyhdisteet ovat edelleen ilman laatuongelma. Ilmansaasteiden päästölähteitä ovat liikenne, energian tuotanto, teollisuus ja talojen lämmitys. Ilmansaasteita kulkeutuu Suomeen myös maamme rajojen ulkopuolelta kaukokulkeumana.

Ilmansaasteet aiheuttavat terveyshaittoja Terveyshaitat seurausta altistumisesta ilmassa oleville haitallisille aineille. Altistuminen sitä suurempaa mitä korkeampia hengitysilman pitoisuudet ovat ja mitä kauemmin ihminen hengittää saastunutta ilmaa. Erityisesti kaupunkien keskustoissa ja muuten vilkkaasti liikennöidyillä alueilla liikkuvat ja asuvat ihmiset altistuvat ilmansaasteille muita enemmän. Suomessa ilmansaasteiden pitoisuudet eivät useimmille ihmisille aiheuta merkittäviä terveyshaittoja. Eri ihmisten herkkyys ilmansaasteille vaihtelee. Herkät väestöryhmät (hengityselin- ja sydänsairaat, vanhukset, lapset) voivat saada muita helpommin oireita ja terveyshaittoja kun ilmansaasteiden pitoisuudet kohoavat. Tyypillisiä lasten oireita ovat nuha ja yskä, kun taas hengityselin- ja sydänsairaat voivat saada hengenahdistusta tai yskää tai heidän toimintakykynsä voi heikentyä. Talvisin pakkanen voi pahentaa erityisesti astmaatikkojen ilmansaasteista saamia oireita.

Hiukkaset Ilmassa on aina hiukkasia. Hiukkasten koko ja kemiallinen koostumus vaihtelevat suuresti. Pienet hiukkaset ovat terveydelle haitallisempia kuin suuret. Suuret hiukkaset (halkaisija yli 10 μm) Hengitettävät hiukkaset (halkaisija alle 10 μm) Karkeat hiukkaset, pienhiukkaset ja ultrapienhiukkaset Hengitettävät hiukkaset lisäävät hengitystietulehduksia ja astmakohtauksia, keuhkojen toimintakyky heikkenee Suomessa suuri osa kaupunki-ilman hengitettävistä hiukkasista on peräisin liikenteen nostattamasta katupölystä. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet kohoavat etenkin maalis–huhtikuussa, kun jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly pääsevät liikenteen nostattamina ilmaan. Hiukkaspitoisuuksia nostavat myös energiantuotannon, teollisuuden, liikenteen ja puun pienpolton suorat päästöt.

Suuret hiukkaset – jäävät pääasiassa nenään ja nieluun Karkeat hiukkaset – tunkeutuvat keuhkoputkiin saakka – poistuvat limanerityksen ja värekarvatoiminnan ansiosta tuntien kuluessa nieluun ja ruoansulatuskanavaan ja edelleen pois elimistöstä Pienhiukkaset – tunkeutuvat keuhkorakkuloihin saakka – ultrapieniä hiukkasia ja liukenevia yhdisteitä voi päästä verenkiertoon – valkosolut poistavat liukenemattomia hiukkasia hitaasti

Keinoja ilman puhdistamiseen Joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisääminen Vähäpäästöisyyden edistäminen Kevyen liikenteen edistäminen Liikenteen hallinta- ja hinnoittelukeinot (ruuhkamaksut) Katualueiden puhdistamisen parantaminen Puun pienpolton (takat, kiukaat, puuhellat) oikean tekniikan opastaminen (sytytys ylhäältä, kuivat puut, riittävästi ilmaa) Päästörajoitukset teollisuudelle

Lähteet: Hiukkasia ilmassa-opas Mitä hengitämme-opas