Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

Itämeren vaiheet Timo Peuraniemi Itämeren alueen järvi- ja merivaiheiden vuorottelusta viimeisen jääkauden jälkeen.
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
helenarimalimankkaankoulu 2009
Näin pakkaat paketit lavalle
Katson kauas pois, silmäni saavuttavat jotain, merellä, lintu, mistä lie tulee. Meri on suurenmoinen! Pieni tuulen henkäys huojuttaa kasveja, pilvetön.
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
JÄÄKAUSI KERTAUSTA.
Maapallo – ihmisen koti
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Heijastuminen ja taittuminen
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
Maatalouden vesiensuojelu Sininen Haapavesi- hankkeessa
Tikkurila 10 The City of dreams
Maataloustoimittajien jäsenkysely Vastauksia yhteensä 74 kappaletta Finnish Net Solutions Oy.
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
UUDET POHJOIS-SUOMEN METSÄNHOITOSUOSITUKSET
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Matematiikan oppiminen.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kiinni tupakkaan Tupakointi vie elinvoimaa * Keskustelunaiheita
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
Mistä tuli suomalainen?
Murtoluvun supistaminen
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO  Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta  Tutkimisen ja itse tekemisen iloa  1. kurssi 8. luokalla  2. kurssi 9. luokalla  Voi.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Kappale 3 Kivilajeja tunteva pystyy ”lukemaan” kallioperän vanhoja tapahtumia.
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Kappale 2.
Ufo-mies Kuvakäsikirjoitus. Kuva 1 Sisältö: Ufo-mies toteaa, että elinolosuhteet kotiplaneetalla ovat muuttuneet karuiksi Toteutus:  Taustalla kuuluu.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Fossiilit Fossiilit.
Muinaisranta.
TÄHDENLENTO.
Tsunami.
SUISTOT.
1. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta Jani Syrjälä, rehtori.
MAANKOHOAMINEN JÄÄKAUDEN JÄLKEEN
Maankohoaminen ja sen vaikutukset Perämerellä Aune Rummukainen kevät 2013.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
Salpausselät reunamuodostumana Jukka-Pekka Palmu ja Matti Saarnisto.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
SANO EI JÄÄKAUDELLE Kampanjan järjestää Pelastakaa jääkarhut ry (Riku, Jonne, Joose, Matias, Riku Savikko)
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Elinvoimaa Hollolan kuntakeskukseen
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
VAARA-SUOMEN MAISEMAA
GRÖNLANTI By; Hertta ja Miko.
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Havainnointi ja maailmankuva
Mainiot maisemat -hanke
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Eroosio.
Maaperä Tekijä:Minä.
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju syksy 2016
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
13. Ilmastonmuutos.
KOMEETAT.
Salpausselät reunamuodostumana
YMPÄRISTÖ JA LUONTO Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
Karttamerkit 2
Esityksen transkriptio:

Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä tuttuihin maisemiin.

Miten jääkauden vaikutukset näkyvät maastossa Joensuun seudulla? Retken aikana tutustuttiin erilaisiin jääkauden aiheuttamiin muodostumiin Jokaisella työparilla oli oma kohde, jota piti esitellä Kohde esitellään tässä kuvan ja pienen selostuksen kanssa Tavoitteena on osata yhdistää tunnilla opittu omaan lähiympäristöön

Matkaan!

Miten tämä kivi on tänne joutunut? Siirtolohkare Jään edetessä kohti kaakkoa, se irrotti kallioperästä suuriakin kiviä. Nämä kivet kulkivat jään mukana pitkiäkin matkoja.

Mitä on tapahtunut tällaisen kuopan syntyessä? Suppa On syntynyt,kun jään sulaessa eri kokoisia jäälohkareita jäi maa-aineksen alle loukkuun.

Mitä näille kiville on tapahtunut? Harjuaines Jään sulaessa syntyi sulavesivirtoja, joissa kivet pyörivät. Harjuaineksen kivet ovat pyöristyneitä.

Miten nämä kerrokset ovat syntyneet? Delta eli jokisuisto Jäätikön sulaessa sulavesivirrat kuljettivat maata järvien ja merien pohjaan. Kulkeutunut maa-aines kerrostui kerroksiksi. Törmäpääsky on tehnyt pesänsä.

Pirunpelto? Muinaisranta Jään sulaessa merien ja järvien pinta oli korkealla. Lähes koko Joensuu oli veden peitossa. Muinaiset rannat näkyvät edelleen rantakivikkoina jopa kaukana nykyisistä rannoista.

Mikä on silottanut kalliota? Silokallio Etenevä jää raastoi kallioperää ja jätti merkkinsä nykyisiin silokallioihin. Silokallioissa voi nähdä jään kulkusuunnan.

Miten Jaamankangas syntyi? Reunamuodostumat Syntyivät, kun jään sulaminen hetkellisesti pysähtyi. Jään reunaan kasautui maa-ainesta jään reunan suuntaisesti. Salpausselät

Miten nämä pellot ovat syntyneet? Savikot Mannerjään sulaessa jäätikköjoet kuljettivat ainesta vesistöihin. Kevyin aines kerrostui laajoiksi savikoiksi.

Miten ihminen hyödyntää jääkauden aikaisia tapahtumia? Harjusora on hyvää rakennusainetta sekä teihin että muuhun rakentamiseen.

Mitä opimme? Jääkauden merkkien ymmärtäminen oli maastossa helpompaa kuin luokassa kuvista katsomalla! Ymmärsin hyvin, miten suppa on syntynyt, kun olimme sen pohjalla. Oli mukava päästä pois luokasta. Viimeisin jääkausi näkyy joka puolella ympäristössämme. Jääkauden merkit on helposti erotettavissa, kun osaa katsoa. Ihminen on muuttanut maisemaa. Käytämme jääkauden aikana syntynyttä harjuainesta.