Datan avaaminen vaatii avoimia rajapintoja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Datan vapauttaminen Avaruusstrategian julkistus Tutkimusjohtaja Laura Höijer / YM & Yksikönpäällikkö Yrjö Sucksdorff / SYKE.
Advertisements

Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi.
Pilviväylä - kolme rinnakkaista prosessia Projektipäällikkö Jarkko Moilanen.
Avoin data – avoin tiede Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.
Avoimesta tiedosta bisnestä Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.
www.kasvi.org1 Läpinäkyvä lainvalmistelu Kansalaisten näkemykset poliitikon resurssina Jyrki J.J. Kasvi eduskunta, tulevaisuusvaliokunta.
Avoin data ja aktiivinen kansalainen Jyrki J.J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE.
Tietoturva, 2 ov
Palvelut ja tiedot käytössä Kriittinen polku: Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen Palvelujen maksullisuus Väestötietojärjestelmän hyödyntäminen.
Helsinki Region Infoshare Julkiset tietovarannot avoimeksi dataksi Projektipäällikkö Ville Meloni & Pekka Vuori Forum Virium Helsinki & Helsingin kaupungin.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Maanmittauslaitoksen paikkatiedon palvelualustan pilotti - avoin rajapinta Jakob Ventin Korkeakoulujen valtakunnalliset IT-päivät
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
LUT Tuotantotalouden tiedekunta Kolmoisvelkaantuminen ja tuottavuusinnovaatiot Vesa Harmaakorpi, dekaani.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Avoimen tiedon ohjelma Tavoitteet, lähtökohdat ja eteneminen Ohjausryhmä
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuuriryhmän kokous to
Oma Nimi Tilaisuuden nimi Pvm Paikkakunta. Mikä on VALO-CD? Kohderyhmä: tavalliset suomalaiset ihmiset Käyttöjärjestelmä: Windows XP/Vista/7 Sisältää.
Avoin data Tietovarastoforum IX Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampere3 Tietohallintoryhmän pj.
Helsingin ja seudun menestys – entä riskit? Helsinki Region Infoshare Asta Manninen Avoimen tiedon ohjelma Avoin data ja avoin tieto.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Helsinki Region Infoshare -palvelu Kokemuksia ja suunnitelmia JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa -seminaari Projektipäällikkö Tanja Lahti.
Palvelujen käyttäjät Tiedon tuottajat 1 ”Yhteentoimivuus- palvelut ” Yhteentoimivuuspalvelujen käyttö Kansallinen avoimen datan portaali Julkishallinnon.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Yhteistyö Avoimen tiedon ohjelman jälkeen Avoimen tiedon ohjelman päätöstilaisuuden pohdinnan purku.
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Avoimen tiedon ohjelman viestintä. Pääviestit  Ohjelman pääfokuksena on tietovarantojen avaaminen  Kansalaisyhteisöt voivat rakentaa palveluja kansalaisille,
AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Avoin data, TK ja virallinen tilasto
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Ennen ohjelmaa Ohjelma Ohjelman jälkeen
Tiedon hyödyntämisen edistäminen lainsäädännön keinoin
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
Hyvän hallinnon ja kyvykkyyksien tärkeydestä digitalisaatiossa
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Tietovarantojen kartoittamisen periaatteet
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Avoimen tiedon tavoitteet
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Datan ja aineistojen avaaminen
Datan ja aineistojen avaaminen
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Tietovarantojen kartoittamisen periaatteet
Vauhtia kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon.
Avoimen tiedon ohjelma > Avoindata
Avoimen tiedon ohjelma Tilannekatsaus ja suunnitelma 2014
Tiedon avaaminen Trafissa ja avaamisen haasteet
Jari Porrasmaa (STM) Konstantin Hyppönen (KELA)
Avoimen tiedon palvelukokonaisuus
Tiedon maksuttomuus ja avoin data
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Datan avaaminen vaatii avoimia rajapintoja Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi www.tieke.fi

“The best way to get value from data is to give it away” Neelie Kroes, Vice-President of the European Commission and Commissioner of the Digital Agenda CC 2.0 Generic Share Alike Attribution World Economic Forum.

Data on avointa kun se on … Laillisesti uudelleenkäytettävissä Data on avoimesti lisensoitu eli sen käyttöä ei rajoiteta käyttäjäryhmän tai käyttötarkoituksen mukaan. Teknisesti uudelleenkäytettävissä Riittävän rakenteellisessa muodossa (koneluettava) ja avoimessa tiedosto- formaatissa oleva data on ladatta- vissa ilman rekisteröitymistä. Maksutta uudelleenkäytettävissä Datan käytöstä ei peritä maksua. Avoin data on kuitenkin vasta tiedon ja palveluiden raaka-ainetta Mahdollistaja ParkkiNappi, vuoden 2011 Apps4Finland-kisan voittaja hyödyntää kuntien avaamaa tietoa pysäköintimaksu- vyöhykkeiden sijainnista.

Julkisen datan avaaminen … parantaa julkishallinnon läpinäkyvyyttä Kanadassa paljastui miljardien eurojen veropetos, kun valtion kirjanpito avattiin edistää innovaatioita ja luo uutta liiketoimintaa Mahdollistaa käyttäjälähtöisiä, hallintorajat ylittäviä kaupallisia ja sosiaalisia palveluinnovaatioita Paikkatietoa hyödyntävät teknisen palvelun toimialan yritykset kasvavat 15% nopeammin maissa, joissa julkinen paikkatieto on ilmaista tai rajakustannushintaista verrattuna kustannus- perusteiseen hinnoiteluun1) Kasvu keskittyy PK-yrityksiin. tehostaa hallintoa Edistää yhteistyötä viranomaisten välillä, sekä viranomaisten ja yritysten ja kansalaisten kesken vuosittain EU27-maissa saatavaksi potentiaaliseksi suoraksi hyödyksi on arvioitu €40 mrd ja välillisiksi €100 mrd 2), joista Suomen osuus olisi €0,6 ja €1,4 mrd. 1) Does Marginal Cost Pricing of Public Sector Information Spur Firm Growth? ETLA, syyskuu 2011. 2) Review of recent studies on PSI re-use and related market developments, G. Vickery, elokuu 2011.

Case Duunitori.fi Esittää työvoimaviranomaisten sivuilta ”raavitut” työpaikkatiedot Google Mapsin päällä yhdessä reittioppaan tietojen kanssa.

Avoin data Suomessa v. 2012 Poliittinen tahtotila on olemassa Valtioneuvoston periaatepäätös julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä Hallitusohjelma: ”Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäväksi.” Maksuperustelain tulkinta on avainasemassa Maanmittauslaitoksen tietovarannot keväällä 2012 avaava asetus on Euroopan laajamittaisin paikkatiedon avaus Suomen avoimen datan ekosysteemi on alkanut toimia Apps4Finland 2011 kisaan osallistui 140 työtä (2010: 30 työtä) Pääkaupunkiseudun Helsinki Region Infoshare (www.hri.fi) Open Knowledge Foundation Finland (http://fi.okfn.org/) Avointa ja linkitettyä dataa kehitetään sekä niiden vaikutuksia tutkitaan useissa yliopistojen hankkeissa Mediayritykset, mm. Yle ja Helsingin Sanomat avaavat tietojaan Veropuu visualisoi valtion tuloja ja menoja puumeta-foran avulla.

Avaaminen ei saa jäädä puolitiehen

Vinkkejä datan avaamiseen Tiedä mitä avaat! Määrittele tietoinfrastruktuuri, joka tekee tietovarannot ja rajapinnat näkyviksi Selvitä, mitkä tietovarannot kiinnostavat eniten Avaa ensin kiinnostavimmat tiedot, jotka ovat helpoiten avattavissa Määrittele pelisäännöt! Ota selvää, mitä avoimia standardeja, ohjelmistoja ja rajapintoja muut käyttävät ja pyri käyttämään samoja Määrittele avoimet lisenssit, joilla tietoja voi käyttää Käytä itse samoja avoimia rajapintoja, joilla avaat tiedot Verkostoidu! Jaa tietoa avaamistasi tietovarannoista ja niitä hyödyntävistä palveluista, myös muiden kehittämistä Julkaise tietojen käytön edellyttämät tekniset tiedot Jaa kokemuksesi muiden datan avaajien kanssa Osallistu avoimen datan verkostoihin, työpajoihin ja kilpailuihin

Lessig on turhan vaatimaton! Code is law! - Lawrence Lessig Koodi ≠ Laki Koodi > Laki Avoin Koodi/data/etc = yhteiskunta? Laki määrittelee sen mitä saa ja ei saa tehdä. Koodi määrittelee sen, mitä voi ja ei voi tehdä. 30.9.2010 www.kasvi.org CC 2.0 Attribution Robert Scolbe 9

Esimerkki Viron lainvalmistelu Virossa koko lainsäädäntöprosessi on netissä valmistelun aloittamisesta lain voimaantuloon. Presidentin allekirjoitus on ainoa vaihe, jossa laki käy paperilla Edellyttää, että ministeriöiden ja parlamentin järjestelmät ovat avoimia ja yhteentoimivia Keskeneräisistä asioista on Virossa pakko keskustella! Suomessa samat asiat ovat periaatteessa avoimia, kunhan tietää mitä tietoa pitää kysyä ja keneltä.

Avointa vertaisvoimaa Kun avoin data yhdistetään yleisö- osallisuuteen, kansalaiset tuottavat itse julkista tietoa Esim. leväkukintojen kartoittaminen Itämerellä Kansalaisten tuottama tieto palvelutarpeista säästää viranomaisten työtä ja kustannuksia Kansalaiset itse tuottavat osan julkisesta palvelusta Esim. tieto korjausta vaativista kaduista ja vaihdettavista katulampuista Sosiaalinen media julkisen tiedon tuottamisen ja yhteisöllisyyden välineenä Esim. vertaistukipalvelut julkisen terveydenhoidon tukena Syntyneet toistaiseksi lähinnä itsestään New Urban Mechanics: Street Bump

New Urban Mechanics, City of Boston

Vertais- voimaa Esim. Kenelle tämä reikä Espoossa kuuluu? 25.5.2010 www.kasvi.org

Visualisoitua datajournalismia Vaikeasti hahmotettavien (avointen) laajojen tietovarantojen suodatukseen ja analyysiin perustuva visualisointi lisää yhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja informoi kansalaiskeskustelua Datajournalismi perustuu (avointen) tieto- varantojen analyysiin ja siitä tehtyjen johto- päätösten ja visualisointien julkaisemiseen Journalistiset pelisäännöt koskevat myös datajournalismia Lähdesuoja, lähdekritiikki, tasapuolisuus, toimittajan vastuu, sananvapauden rajoitukset, oikaisuvelvollisuus Kuka kantaa vastuut sisällön oikeellisuudesta, tietoturvasta tai yksityisyyden suojaamisesta?

CC 3.0 Share alike Attribution Mirko Lorenz

Julkinen tieto näkyväksi

Tietomassoja näkyviksi

Haasteita Eri viranomaisten (kunta ja valtio) yhteistoiminta Viranomaiset eivät tunne toistensa tietotarpeita tai tietovarantoja Harmonisointi ja standardisointi Viranomaisten tietojärjestelmät ja rajapinnat usein epäyhteensopivia Tiedon eheys, saatavuus ja jäljitettävyys Avointa julkista tietoa käyttävien palveluiden kehittäjien on voitava olla varmoja, että raakadata on aina käytettävissä Tiedot voi joutua siirtämään omille palvelimille, joiden toiminnan voi itse varmistaa Loppukäyttäjälle varmuus, että palvelu perustuu eheään ja jäljitettävään tietoon Varmentamisen juridiset ja tekniset mekanismit puuttuvat Luottamuksellinen tieto Yksityisyyden suoja (RFID, sijainti, henkilötiedot)‏ Sotilaallisen ja muun kriittisen infran paikkatiedot Kansanvalistustehtävä Valistettava kunnat, poliitikot, virkamiehet, organisaatiot, … Informoitava avointa dataa hyödyntävät yritykset ja kehittäjät Datan avaaminen ei saa näyttäytyä pelkkänä ylimääräisenä tehtävänä ja kustannuksena vaan on muistettava myös tietojen avaajan hyötyvän.

Yksityisyyden uudet rajat Julkisten paperiarkistojen heikko käytettävyys on käytännössä rajoittanut tietojen julkisuutta Vain julkkisten julkiset tiedot julkaistu julkisuudessa Entä jos vero-, sakko-, rakennuslupa-, yritysrekisteritiedot saisi parilla klikkauksella? Jokainen saisi tuta, millaista on olla Idols-tähti tai kansanedustaja Onko tuloksena kaksinaismoralismin loppu vai uusmoralismin alku? Avoimuuden lisääminen ja yksityisyyden suojaaminen voi vaatia julkisuudesta tinkimistä! Henkilötietoja sisältäviä aineistoja voidaan joutua anonymisoimaan ennen avaamista Kuka kustantaa anonymisoinnin? Yksityisen kansalaisen Kehittämä ASBOrometer yhdistää Iso-Britannian poliisin anonymisoidun ASBO- rekisterin iPhonen sijaintiin.

Avoin data vaatii avointa APIa Avoimessa tietoyhteiskunnassa julkinen data ja metadata ovat kaikkien avoimesti käytettävissä avoimen sovellusrajapinnan, API:n välityksellä API (Application Programming Interface) tarjoaa pääsyn tietoon koneluettavassa muodossa. Yritykset, viranomaiset ja kansalaiset hyödyn- tävät API:n välityksellä dataa ja luovat sitä hyödyntäviä omia palveluitaan Avoin API mahdollistaa hallintorajat ylittävät julkiset ja yksityiset palvelut

Avoin rajapinta – mitä se on? Rajapinta tarkoittaa joukkoa sääntöjä ja määritelmiä, joiden avulla eri ohjelmat ja tietojärjestelmät voivat tehdä toisilleen pyyntöjä ja vaihtaa tietoja. Avoimen rajapinnan säännöt ja määritelmät ovat julkisia ja ilmaiseksi eri toimittajien tietojärjestelmien käytettävissä Avoin standardi on julkinen standardi, jota kuka tahansa voi käyttää ilman rajoituksia. Avoimienkin standardien määrittelydokumenteista voidaan periä dokumentin sivumäärään perustuva lisenssimaksu. Eri viranomaisten tietojärjestelmien tekninen yhteentoimivuus ei riitä, jos niiden tiedonhallinta ja tietojohtaminen eivät ole yhteentoimivia.

Poliittinen rajapinta Hallitusohjelma: Viestintäpolitiikka: ”Varmistetaan julkisten tietojärjestelmien yhteentoimivuus käyttämällä avoimia rajapintoja ja standardeja.” Hallintopolitiikka: ”Tietojärjestelmien yhteentoimivuuden edistämiseksi julkis- hallinnossa käytetään avoimia standardeja, joilla määritellään tietosisältöjen ja tieto- teknisten rajapintojen yhdenmukaisuus.”

TIEKEn Avoimen datan foorumi Selvitykset Tilaisuudet Konsultointi Case- esimerkit Lainsäädäntö ja hallinto Tutkimus- hankkeet Parhaat käytännöt Avoimen datan foorumi Koulutus Tiedon avaajat: Viranomaiset Kunnat Ministeriöt Yritykset Taidelaitokset Tiedon hyödyntäjät: Avaajat itse Yritykset Kehittäjäyhteisöt Yhteiskunta Julkaisut Julkinen keskustelu Muut toimijat Koulutus Road show Osallistuminen Kilpailut

Tieto-järjestelmä-toimittajat Yritykset Kunnat kuntayhtymät Avoin data Kansalais-järjestöt Ministeriöt Kehittäjät Pyöräliitto Virastot laitokset Yliopistot Tieto-järjestelmä-toimittajat

Sukupuolten välinen digikuilu? U.S. Army Photo Sukupuolten välinen digikuilu? Keskustelua Kuvituksena Yhdysvaltain armeijan kuvamateriaalia suomalaisten kuvien asemesta, koska Yhdysvallat on avannut julkisin varoin tuotetut ja ylläpidetyt kuva-arkistot yleiseen käyttöön. 30.9.2010 www.kasvi.org 28 28 28