Hiv ja aids.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Päihteiden käyttö ja tuberkuloosi
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
HIV-infektio tänään – Elämää ilman AIDS:ia? A 119
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
HOITO JA HUOLENPITO Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Diabetes s. 65 –
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Ruusu Jenni Pajulahti.
Parvovirus vasta-aineita < 5v:lla 5%:lla 20 v:lla 40%:lla
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
Tartuntataudit s
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Ennenaikainen siemensyöksy
DIABETES.
Mielenterveyden häiriöt
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes (sokeritauti).
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Syöpä.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Hanna Lounela KLASSINEN SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Kuva: Wikipedia Kuva: Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus -mittaristosta
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
7. Taudit ja tuholaiset.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Diabetes eli sokeritauti
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Angiina.
Vesirokko.
Hyvän käsihygienian merkitys
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Syöpä.
IHOTTUMAT.
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
Esityksen transkriptio:

Hiv ja aids

Aiheuttajat Immuunikatovirus, jonka epäillään tarttuneen alun perin ihmiseen apinasta noin 50 vuotta sitten Afrikassa Leviää suojaamattomassa seksissä Maailmanlaajuiseen epidemiaan ei tiedetä syytä Virusta levittävät esim. suonensisäisten huumeiden käyttö, prostituutio, köyhyys, tietämättömyys ja väliinpitämättömyys Hi-virus aiheuttaa lopulta aidsin

Hoito Aloitetaan oireiden alettua tai jos T-auttajasolujen määrä on pienentynyt liikaa Lääkehoito on kehittynyt vuosien mittaan tehokkaammaksi, monia uusia lääkkeitä tullut saatavaksi, mutta tautia ei ainakaan vielä voida kokonaan hoitaa Lääkehoidon avulla voidaan hidastaa viruksen leviämistä ja voimistaa terveitä soluja infektiolta Lääkehoidolla voidaan pidentää potilaan eliniän odotetta vuosilla ja parantaa potilaan elämänlaatua

Oireet 1-8 viikon kuluttua tartunnan saanut saa ensioireita kuten ihottuma, huonovointisuus, kurkkukipu, kuume, lihaskipu, nivelkipu, päänsärky, ripuli, turvonneet imusolmukkeet, väsymys Puolet eivät vielä tässä vaiheessa tiedä tartunnasta Ensioireiden jälkeen alkaa usein vuosia kestävä oireeton tai vähä oireinen jakso. Vuosien mittaan vastustuskyky heikkenee ja sen seurauksena potilas ripuloi, kuumeilee ja laihtuu sekä voi saada toistuvia infektioita.

Tavallisimpia myöhäisen HIV-tartunnan oireita ovat: hengenahdistus, kuume, kutina, ihomuutokset, muistihäiriöt, laihtuminen, päänsärky, ripuli, voimattomuus ja väsymys Lähes kaikki HIV-tartunnan saaneet sairastuvat aidsiin. Tyypillisimpiä oireita AIDS-potilailla ovat: dementia ja aivorappeuma, eturauhastulehdus, hengitysinfektiot, hiivatulehdus, kohdunkaulan syöpä, kooma, lihasoireet, näönheikkeneminen, pahoinvointi, puhehäiriö ja laihtuminen. Aids johtaa lopulta kuolemaan

Yleisyys Vuoteen 2009 mennessä hiv-tartuntoja diagnosoitu 2500 ja joka vuosi 150-190 uutta tartuntaa 1992 hiv-tartuntoja oli arviolta 10-12 miljoonaa ja aids-potilaita 2 miljoonaa 2002 vuonna tarttuneita n. 42 miljoonaa ”Hiv on lyhentänyt afrikkalaisten neliniän odotetta 20 vuodella.”

Lähteet http://www.oireet.fi/hiv.html http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=5384428 VIRTAA Terveystiedon perusteet http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tes00009#s8