Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ruotsin opiskelu Joni Sallila, TAMK.
Advertisements

Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus.
Tuija Rasinen, Jyväskylän kaupunki
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Tervetuloa vanhempainiltaan!
LUKION 2. VUOSITASO TIISTAI 4.3. RO-TUOKIO/AUDITORIO
Oulun aikuislukio 2014.
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
Kieli- ja kääntäjätutkinnot Opetushallituksessa
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
LUOKATON LUKIO OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ
Matti Isokallio, ECTS/DS neuvonantaja, Euroopan komissio ECTS ja ammattikorkeakoulut.
Tampereen aikuislukion etälukio Jaana Leppä vt. rehtori Tampereen aikuislukio Tampereen aikuislukio.
RS2014 SyyslukukausiKevätlukukausi HISTORIAN PERUSOPINNOT (14 op) VALTIO-OPIN PERUSOPINNOT (10 op) ENGLANTI (5 op) HISTORIAN PERUSOPINNOT (11 op) HISTORIAN.
YO-info K2015.
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
USKONTO/aineenopettajat REFLEKTIOTYÖSKENTELY Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
HY:n Oodi-päivä: Opintosuorituksen kieli Esko Koponen Asiantuntija, kansainväliset opintoasiat Rehtorin kanslia/opintoasiat
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot -seminaari Kielikoulutuspolitiikan verkosto Soveltavan kielentutkimuksen keskus.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Welcome to Könönpelto School
Syksyn 2015 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät www
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
Ulkomailla hankitun opettajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa
Ylioppilastutkin to. YO-kokeiden rakenne: PAKOLLISET AINEET (4 kpl) KAIKILLE PAKOLLINEN: Äidinkielen koe tai Suomi toisena kielenä KOLME PAKOLLISTA SEURAAVISTA.
Oulun kaupungin kieliohjelman esittely Sivistys- ja kulttuurilautakunta
KIELTEN LAITOS Kielten laitos PÄÄAINEET … joita kaikkia voi opiskella myös sivuaineena: englannin kieli latinan kieli romaaninen filologia (ranska) ruotsin.
Kielirikasteisen opetuksen ja toiminnan hanke Tampereen kaupunki.
Tervetuloa opiskelemaan kielikeskukseen! into.aalto.fi - palvelut - kielikeskus.
W w w. h a m k. f i / a o k k Opettajan pätevyydestä Eveliina Grönberg, opintojen ohjaaja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Romaaniset ja klassiset kielet. Avoimet oppiaineet kielten laitoksella Seuraavia oppiaineita voi opiskella vapaasti kielten laitoksella: Latinan kieli.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!. Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet – jakson koeviikko – Syysloma.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Tuusulan lukio Jokelan toimipiste
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
Kuopion S2-opetuksen toimintamalli
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
ABISTA YLIOPPILAS Tiedotekirje kokelaille YTL:n sivustolla
INNOSTU KIELISTÄ! MONIKIELISYYTTÄ KOULUN ARKEEN
Englannin valinnainen lisäkurssi
Lukion tuntijakotaulukko 2016
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
Ykkösten vanhempainilta
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
HOPS-työpaja.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Yhteiset tutkinnon osat
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Ylioppilastutkinnosta
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
OSAAMISKANSIO Nimi.
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
OPO2 Jatko-opinnot ja työelämä- luennot
Esityksen transkriptio:

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto Vieraskielisen opetuksen opettajankoulutuksen koulutuspoliittiset haasteet Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto

Taustaa Vuodesta 1991 opetuskieli on voinut olla vapaa (muukin kuin suomi, ruotsi, saame tai romani) Valkoinen kirja (1995): 2+1 Vieraskielinen sisältöjen opetus nähtiin yhtenä lisämahdollisuutena kielitaidon edistämiseen varsinaisen kielenopetuksen ohella.

Vieraskielisen opetuksen opettajankoulutus 1990-luvulla Opetushallitus kustansi suhteellisen laajamittaista vieraskielisen opetuksen opettajankoulutusta: 15 ov (Turussa 9 tai 10 ov kielen opintoja + 4 tai 5 ov didaktiikkaa), järjestäjänä Turun kesäyliopisto (ja TOKL) 5 ov, pääosin didaktiikkaa (Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus)

Vieraskielisen opetuksen opettajat Turussa n Vieraskielisen opetuksen opettajat Turussa n. 1990-luvun puolivälistä tähän päivään Suomessa vieraskielistä opetusta antavat pääosin aineenopettajat, joilla on jonkinasteinen vieraan opetuskielen taito, ei yleensä kielen yliopisto-opintoja. Ns. kaksoispätevyyden omaavia luokanopettajia on jonkun verran (LO+kieli, jossa opintoja, yleensä englanti, myös ruotsi, ranska) Muutama kielenopettaja on suuntautunut vieraskieliseen opetukseen (sivuaine psykologia, historia, uskonto, maantiede)

Vieraskielisen opettajan kielitaito Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998, 18.12.2003/1133) 9 §:n mukaan perusopetusta tai esiopetusta antavalla opettajalla tulee olla koulun opetuskielessä erinomainen suullinen ja kirjallinen taito. Jos opetuskieli on muu kuin koulun opetuskieli tai jos kysymys on perusopetuslain 10 §:n 4 momentissa tarkoitetussa koulussa järjestettävästä opetuksesta, opetusta voi antaa myös henkilö, joka hallitsee opetuksessa käytettävän kielen. Opetushallitus määrää tarvittaessa, miten kielen hallinta osoitetaan.

Opetushallitus on päättänyt opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 9 §:n 2 momentin nojalla, että edellä tarkoitettu opetuskielen hallinta on opettajalla, joka on suorittanut yleisistä kielitutkinnoista annetun lain (668/1994) ja asetuksen (669/1994) mukaisissa kielitutkinnoissa tason viisi mukaisen kokeen, ennen vuotta 2002 kuitenkin em. lain mukaan suoritetuissa tutkinnoissa tason seitsemän mukaisen kokeen ja yleisistä kielitutkinnoista annetun lain (964/2004) ja valtioneuvoston asetuksen (1163/2004) mukaisissa kielitutkinnoissa tason viisi mukaisen kokeen. yliopistossa vähintään 80 opintopisteen laajuiset opetuskielen opinnot  

Ja vielä jatkuu… Opetuskielen hallinnan osoittamista edellä tarkoitetulla tavalla edellytetään siinä tapauksessa, että opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta vähintään neljä vuosiviikkotuntia tai neljä kurssia kyseisenä lukuvuonna opetetaan kyseisellä kielellä.

Kielitaito Millaista kielitaitoa vieraskielistä opetusta antava opettaja tarvitsee? Luokkakieli Aineen kieli Havainnollistamisen kieli (comprehensible input, mitä se on?) Scaffolding-kieli Vuorovaikutuskieli

Vieraskielisen opettajan pedagoginen pätevyys Mistä vieraskielisen opetuksen opettajan pedagoginen pätevyys koostuu? Pedagoginen tieto: miten kielenoppiminen tapahtuu, miten kieltä opetetaan, miten sisältöä opetetaan vieraalla kielellä. Miten tuetaan käsitteiden oppimista? Millaista ymmärtämistä, tuottamista voi oppilailta odottaa/edellyttää? Mitä ajattelutaitoja? Miten opettaa ajattelua vieraalla kielellä? Miten vieraan kielen opettamisen menetelmät ja työtavat voisivat tukea vieraskielistä aineenopetusta?