KUUMA-kunnat ja Uusimaa-ohjelma KUUMA-johtokunta 26.9.2013, pöytäkirjan liite 35 C.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Advertisements

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
KUUMA-liikennehankkeet
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Suupohjan seutuportaali –hanke
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Projektisalkun hallinta
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Liikennehankkeet hallituskaudella 2012–2015
Onnistumiset EU –rahoituksessa Kuntamarkkinat Ilmi Tikkanen.
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Kuntaliitto ja Etelä-Savo Tästä eteenpäin / Riitta Koskinen.
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan väestö- ja työllisyyskatsaus 2/08 Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan väestö- ja.
“TERVEYS” MYR Uusimaa ohjelman toimeenpanon johtaminen.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Jyväskylä Paviljonki.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Kestävää kasvua ja työtä
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Haku kasvusopimusmenettelyyn.  Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) on yksi hallituksen syksyllä aloittamista aluekehittämistoimista.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
KUUMA-seutu Talousarvio Talous- ja toimintasuunnitelma 2016 KUUMA-johtokunta
Tietoja muuttoliikkeestä. Nettomuutto Vantaan suuralueille PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki, Kauniainen KUUMA = Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi,
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Muuttajien äidinkieli. Nettomuutto Vantaalle henkilön äidinkielen mukaan vuodesta 2000 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Liikenne ja autonomistajuus
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Työvoiman saatavuus ja tulotaso
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Yhteinen tavoitteemme
Osallistuminen ja kuntademokratia
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Osallistuminen ja kuntademokratia
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Esityksen transkriptio:

KUUMA-kunnat ja Uusimaa-ohjelma KUUMA-johtokunta , pöytäkirjan liite 35 C

Uusimaa-ohjelman vaikuttavuus •Uusimaa -ohjelman vaikuttavuus tulee sen kautta, miten kunnat, valtio ja Uudenmaan liitto kumppaneineen sitä toteuttavat •Uusimaa –ohjelman pohjana ovat mm. Uudenmaan kuntien strategiat eli lähtökohta vaikuttavuudelle on hyvä •(kuntien) taloustilanteen vuoksi toimenpiteitä ei voi olla paljon, koska silloin hajotetaan niukat resurssit ja toimenpiteiden vaikuttavuus vähenee

•vaikuttavuus edellyttää kultakin toimenpiteeltä ja hankkeelta riittävän laajaa toteuttajien joukkoa, joka on sitoutunut toimenpiteen toteuttamiseen •jokaiselle Uusimaa –ohjelman toimenpiteelle pitää löytyä myös rahoitus muualtakin kuin kunnista

Uusimaa –ohjelman toteuttaminen (lainauksia toimeenpanosuunnitelmaluonnoksesta) •vaikuttavuuden parantamiseksi Uusimaa – ohjelman kehittämistoimenpiteitä kootaan kärkihankekokonaisuuksiksi, joihin kehittämisvaroja kohdennetaan eri ohjelmista ja rahastoista •kärkihankekokonaisuudet määritellään toimeenpanosuunnitelmassa •kärkihankekokonaisuudet esitellään (siis käytännössä päätetään?) MYRissä •ensin (siis vuonna 2014?) vain 2-5 kärkihankekokonaisuutta sekä jatkotyöstettävät ohjelmalliset kokonaisuudet

Hanketyypit (lainauksia toimeenpanosuunnitelmaluonnoksesta) 1.strategiset kehittämishankkeet ja eri rahoitusmuotojen hyödyntäminen 2.edellytyksiä luovat kaavoitustoimenpiteet ja infrahankkeet 3.edunvalvontatoimenpiteet

Vaikuttavuus varmistettava  varmistettava kärkihankekokonaisuuden eteneminen ja vaikuttavuus  kärkihankkeen valintakriteereihin lisättävä kärkihankekokonaisuuden koordinointi ja edistämisvastuu, jos se ei ole liitolla tai ELYllä  jos kärkihankekokonaisuuden vastuutaho on liitto, ELY tai joku muu, se on mainittava selkeästi toimeenpanosuunnitelmassa (yksittäisen kärki- hankeen merkitys verrattuna muihin hankkeisiin?)  kärkihankkeen valintakriteereihin lisättävä riittävän laaja uusmaalaisten yhteistyökumppaneiden sitoutuminen ja osallistuminen (ts. toimintaan ja rahoitukseen)

KUUMA-kunnille tärkeitä tavoitteita, toimenpiteitä ja kommentteja

Strateginen valinta: KASVUN MAHDOLLISUUDET UUSIMAA-OHJELMA: TOIMENPITEET TOIMEENPANO- SUUNNITELMA: TOIMENPITEET 2014 Avoimet kehitys- ympäristöt ja älypalvelut Tuetaan toimia Uudenmaan innovaatio- rakenteen uudistamiseksi ja verkottamiseksi (Pääkaupunkiseudun) yrityspalveluekosysteemi- kärkihanke (KUUMAn yhteistyöesitys myös kasvusopimuksessa) Uusiutuva yritystoiminta Edistetään teknologiateollisuuden pk- yritysten ja periteisen teollisuuden uusiutumista ja kansainvälistymistä sekä uusien toimintamallien löytämistä kilpailukyvyn säilyttämiseksi Teollisuuden pk-yritykset osaksi veturiyritysten arvoketjua (KUUMAn esitys myös kasvusopimukseen) Tuetaan toimia yritysneuvontapalveluiden tehostamiseksi (Pääkaupunkiseudun) yrityspalveluekosysteemi – kärkihanke (KUUMAn yhteistyöesitys myös kasvusopimuksessa) Ympäristöliike- toiminta - cleantech Käynnistetään rakennusten energia- tehokkuuteen liittyviä laajamittaisia hankkeita sekä edistetään urbaania puurakentamista ja ekotehokasta kaupunkirakentamista Julkisten rakennusten energiatehokkuuden parantaminen (KUUMAn makera- hanke)

UUSIMAA-OHJELMA: TOIMENPITEET TOIMEENPANO- SUUNNITELMA: TOIMENPITEET 2014 Urbaani ruokahuolto Tuetaan pienten lähiruokatuottajien verkostoitumista ja kuntien elintarvike- hankintamenettelyjen kehittämistä. Lähiruoan edistämiseksi jakeluketjuja kehitetään KUUMAN KASVUSOPIMUSESITYS PUUTTUU TOIMEENPANO- SUUNNITELMASTA! Kasvua Idästä Uusmaalaisten pk-yritysten pääsyä Venäjän markkinoille edistetään luomalla kohdennettu yrityspalvelu E-S maakunnan liittojen hanke: Venäjä-osaamisen ja liiketoiminnan ohjelma??? Kommentti: Olemassa olevien toimijoiden, mm. Keuken toimintaa Uudenmaan liiton hanke: Pk- yritysten Venäjän vientipalvelujen pilotointi??? Kommentti: Olemassa olevien toimijoiden, mm. Keuken toimintaa Tuetaan toimia Pohjoisen kasvukäytävän elinkeinotoiminnan kehittämiseksi ja Venäjälle suuntautuvan liikenteen parantamiseksi (Kehä III, Kehä V) KEHÄ V –HANKE PUUTTUU TOIMEENPANO- SUUNNITELMASTA! Muodostetaan yhteinen näkemys logistisista ratkaisuista mm. kaavoitusta varten. Kommentti: VAIHEMAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUA?

Strateginen valinta: TOIMIVA ARKI UUSIMAA-OHJELMA: TOIMENPITEET TOIMEENPANO- SUUNNITELMA: TOIMENPITEET 2014 Viisas ja sujuva liikkuminen Toteutetaan liikenneverkon pieniä ja kustannustehokkaita kehittämistoimia Helsingin seudulla (HLJ Kuha ) KUHA-hankkeiden toteutus HUOM! EI SAA OLLA POIS PERUSTIEN JA – RADANPITOSTA, VAAN LISÄRAHOITUS!! Tuetaan kiireellisimpien ratahankkeiden toteuttamista Uudellamaalla MAL-aiesopimuksen mukaiset toimet Edistetään muiden liikennehankkeiden toteuttamista (MAL, liikennejärjestelmä- suunnitelmat ja liikennepoliittinen selonteko) Uudellamaalla MAL-aiesopimuksen mukaiset toimet Viihtyisä asuminen ja elinympäristö Toteutetaan MAL-aiesopimuksen mukaiset toimenpiteet (SIIS MITÄ?) MAL-aiesopimuksen mukaiset toimet Lisätään eri toimin kohtuuhintaista asuntotuotantoa maakunnassa KUUMA-KUNTIEN HANKE PUUTTUU TOIMEENPANO- SUUNNITELMASTA Laaditaan maakunnallinen viherstrategiaVAIHEMAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUA?

UUSIMAA-OHJELMA: TOIMENPITEET TOIMEENPANO- SUUNNITELMA: TOIMENPITEET 2014 Hyvää työtä! Maahanmuutto ja kotouttaminen Perustetaan Metropolialueen houkuttelevuutta ja kilpailukykyä lisäävä seudullinen työperäisen maahanmuuton neuvonta- ja ohjauspiste Työperäisen maahanmuuton neuvontapisto HERIEC –hanke (MITKÄ KUNNAT MUKANA?) Kaksisuuntainen kotoutuminen – politiikkaohjelman laatiminen MITKÄ KUNNAT MUKANA? Paikallisuus, lähidemokratia ja nuorten osallistuminen Tuetaan kuntien lähidemokratian pilotointihanketta KUUMAN LÄHIDEMOKRATIAHANKE PUUTTUU!

Strateginen valinta: KESTÄVÄ LUONNONTALOUS UUSIMAA-OHJELMA: TOIMENPITEET TOIMEENPANO- SUUNNITELMA: TOIMENPITEET 2014 Monimuotoinen luonto ja luonnonvarat Vesivarat ja Itämeri Uudenmaan vesienhoidon toimenpideohjelman toteuttaminen MITKÄ KUNNAT MUKANA? VAIKO KUNTAYHTYMÄT? Ympäristöviisaat elintavat Hiilineutraali Uusimaa Laaditaan tiekartta sille, että Uusimaa on hiilineutraali vuonna 2050 TOTEUTTAJISTA PUUTTUVAT KUNNAT! Vrt. esim. KUUMAn ilmasto-ohjelma

Yhteenveto toimeenpanosuunnitelmasta •täsmennettävä ensi vuonna toteutettavat kärkihankekokonaisuudet (2-5 kpl?) •täsmennettävä muut ”jatkotyöstettävät ohjelmalliset kokonaisuudet” •määriteltävä kärkihankekokonaisuuksien vastuutaho: esim. Uudenmaan liitto, ELY-keskus, joku muu toimija vai joku kärkihanke •määriteltävä kunkin kärkihankekokonaisuuden hankkeet •lisättävä valintakriteereihin riittävän laaja yhteistyökumppaneiden sitoutuminen ja osallistuminen

Hyvinkää | Järvenpää | Kerava | Kirkkonummi Mäntsälä | Nurmijärvi | Pornainen | Sipoo | Tuusula | Vihti