TANSKA TANSKA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Pääkaupunki: Brasília
Advertisements

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
AVARTTI – NUORET SEN TEKEVÄT THE INTERNATIONAL AWARD FOR YOUNG PEOPLE
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Sri Lanka.
I T H F. Perustaja Jim Andrews, USA. Fellowshipeista: • Rotary Internationalissa on lähes 100 fellowshipia. • Tarkoitettu joko ammatin tai harrastuksen.
Miksi ihmeessä opiskelisin saksaa?
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Romantiikan aikakausi
Tämän esityksen ovat tehneet Jonna ja Tilda-Laura 6 A lk Viro
Kazakstan lippu ja vaakuna.
Km Suomi Kappale 2. Pohjoismaitten kallioperä
Tikkurila 10 The City of dreams
RUOTSISTA PERUSTIETOA
Romantiikka.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
TANSKA.
Berliini taidekaupunkina
LIETTUA LIETUVA.
NORJA PÄÄKAUPUNKI Norjan pääkaupunki on Oslo. Oslo sijaitsee maan eteläosassa. Norjan virallinen kieli on norja. Norjan pinta-ala on km2.Jos Norjan.
Suomen kartta.
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
Kalmarin unioni.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Etelä-Korea Korea, on valtio Aasiassa.
Kiina.
Turkki – Aasian läntisin maa
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Italia Iina, Satu, Paula.
Valtiomuototasavalta Presidentti Pääministeri Ólafur Ragnar Grímsson Jóhanna Sigurðardóttir PääkaupunkiReykjavík Pinta-ala: km² Väkiluku (2008)
Alankomaat Tommi, Joona ja Niko.
ANGLO-AMERIKKA.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Havaiji.
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Australialainen kulttuuripiiri
Kolumbia República de Colombia.
Brasilia Brasilia sijaitsee lounaassa maan keskipisteestä nähden.
Haiti Haiti on n. 9 miljoonan asukkaan valtio, joka sijaitsee Karibianmerellä. Se on Hispanolian saaren länsiosissa ja maa muodostuu pääosin kahdesta vuoristoisesta.
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
VIRO Krista, Venla K, Liisa, Eveliina, Seela. Historia toisen maailmansodan jälkeen luvun lopulla osaksi Neuvostoliittoa. Kymmeniä tuhansia karkotettiin.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
Barents ja BRYC? Pikaopas nuorisovaltuustoille kotialueen kansainvälisyydestä Tehnyt: Sunna Kokkonen
MANILAN SLUMMI.
MAT PÅ SVENSKA / OPINTOMATKA KÖÖPENHAMINAAN
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
NORJA TIETOJA NORJASTA  Norjassa on paljon vuoria ja meriä.  Norjassa sataa paljon vettä.  Norjalaiset ovat hyviä talviurheilu lajeissa, koska siellä.
Kansalaisten Eurooppa
TANSKA TANSKA.
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Alueiden Eurooppa.
Venäjä.
Opiskelemaan tai töihin ulkomaille?
Kirjallisuus.
Puola.
ESIMERKKIVALTIO Suomi – Finland Ruotsi – Sweden Norja – Norway Islanti – Island Tanska – Denmark Viro – Estonia Liettua – Lithuania Latvia - Latvian Kartta.
Joensuun seudun Pohjola-Nordenin nuoret (JSPNN) on Pohjola-Nordenin nuorisoliiton (PNN) paikallisosasto Joensuussa PNN on valtakunnallinen, puoluepoliittisesti.
Kustaa Vaasa ja Kalmarin unionista irtautuminen
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
ALANKOMAAT Valuutta: Euro Väkiluku: Yli 16 miljoonaa
Euroopan unioni.
Matkustatko Islantiin ?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

TANSKA TANSKA

Perustiedot Pääkaupunki: Kööpenhamina Pinta-ala: 43 094 km2 Väkiluku: 5,4 milj. Viralliset kielet: tanska Valuutta: Tanskan kruunu (DKK) Valtiomuoto: kuningaskunta Hallitsija: kuningatar Margareeta II Kuuluu: EU:hun, NATO:on ja Pohjoismaiden neuvostoon Kansallislaulu: Der er et yndigt land kartta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Da-map.png

Historia Asutusta jo 11.000 eaa. Tanskan valtakunta muodostui viikinkiaikana Kalmarin unioni 1397-1521 Tanska ja Norja yhdistyivät 1400-luvulla Pohjois-Euroopan voimakkaimman valtion asema menetettiin Ruotsille 1600-luvulla Menetti Norjan Ruotsille 1814 Puolueettomuuspolitiikka 1900-luvulla II m.sodan aikana Saksan miehittämä Tunnusti riippumattomuuden Islannille 1944, antoi itsehallinnon Färsaarille 1948 ja Grönlannille 1979-81 Liittyi EU:hun 1972 Nykyään hyvinvointitilastojen kärkimaita muiden Pohjoismaiden ohella

Kirjallisuus Tanskalla on pitkä ja merkittävä kirjallinen kulttuuri. Kansanballadikokoelma 1591 Valistuksen ajan tärkein kirjailija oli Ludvig Holberg. Romantiikan ajalta Adam Oehlenschläger ja kristillisen suuntauksen edustaja Severin Grundtvig. Realismia enteilevältä ajalta Johan Ludvig Heiberg ja satukirjailija H.C. Andersen sekä eksistentialisti Sören Kierkegaard. Proosakirjallisuuden tunnettu edustaja on Karen Blixen. H.C. Andersenin patsas H.C. Andersen Boulevardilla Kööpenhaminassa

Tanskan maantiede Jyllannin niemimaa ja yli 500 saarta Saksa rajanaapurina Färsaaret ja Grönlanti erillisalueina Alavaa alankoa, sisävesistöt vähäisiä Lauhkea ilmasto, tammimetsiä Suurin osa maasta viljeltyä Runsaasti silta- ja lauttayhteyksiä Tuulimyllyt tyypillisiä maisemassa

Puutarhanhoito Kesäinen Tanska on metsien vähäisyyden vuoksi avara ja vehreä. Puistot ja talojen pihamaat ovat hyvin hoidettuja ja viihtyisiä. Koristekasvien ohessa viljellään usein hyötykasveja.

Tanskan kieli Tanskan kieli kuuluu pohjoismaisten kielten itäiseen ryhmään. Vanhimpia merkkejä kielestä on 300- ja 400-luvulta riimukirjoituksissa. Raamattu käännettiin tanskaksi 1550. Saksaa käytettiin hovin ja ylhäisön kielenä. 1948 käyttöön tuli kirjain å aikaisemman merkinnän aa sijasta. Tanskan ääntäminen eroaa paljon ruotsin ja norjan kielestä. Lukusanoissa käytetään 20-järjestelmää. Ruotsia osaava pystyy pääosin ymmärtämään kirjoitettua tanskaa, mutta puheen ymmärtäminen on usein vaikeaa. ruoka – mat - mad rauhallinen - lugn - rolig

Tanskassa herkutellaan Tanskaan kuuluvat voileivät , makkarat, pyörykät, kranssikakut, Carlsberg ja Tuborg- oluet, akvaviitti ja Gammel Dansk –katkero. Voileivät ovat tunnettuja kauneudestaan. Perustanskalaisen päivän aterioihin kuuluvat aamiainen, lounas, päivällinen ja kaksi väliateriaa.

Randers Tanskan kuudenneksi suurin kaupunki Sijaitsee keski-Jyllannissa Asutusta jo 1100 –luvulta n. 94 000 asukasta n. 800 km2  Lahden ystävyyskaupunki Randersin trooppinen eläintarha on Pohjoismaiden suurin Muita nähtävyyksiä mm. Elvis –museo Graceland ja Randersin taidemuseo

Nuoret Vahva ja näkyvä nuorisokulttuuri ”Vaatteet on mun aatteet” Nuorisotalojen suosio on suurempaa kuin Suomessa Nuorisotalot järjestävät nuoria tukevia kampanjoita ja pyrkivät kannustamaan nuoria toteuttamaan projekteja itse. Valtio kannustaa nuoria jatkamaan koulutusta korkeammille asteille tuntuvilla opintotuilla.

Pohjola-Norden Poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton järjestö Tavoitteena lisätä Suomessa tietoa Pohjolasta ja eri Pohjoismaiden yhteistyöstä Toimintaa jo 90 vuotta Kummikunta- ja myöhemmin ystäväkuntatoiminta on pohjoismaisen kansalaisyhteistyön kantava voima. Yli 12 000 henkilöjäsentä

Tanskan rooli Pohjolassa Toisen maailmansodan jälkeen Pohjoismaiden yhteistyö on tiivistynyt. Pohjoismaasta toiseen muuttaminen on tehty hyvin helpoksi. Grönlanti ja Färsaaret kuuluvat Tanskalle, mutta ovat autonomisia. Tanskassa on joustavammat työmarkkinat ja vapaampi talouspolitiikka kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskalainen kulttuuri on saanut paljon vaikutteita keski- Euroopasta. Tanskassa, kuten muissakin Pohjoismaissa, korostetaan avoimuutta, tasa-arvoisuutta ja byrokratian vähäisyyttä.

NOVU Nordisk Vänortsvecka för Ungdom Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kulttuuriviikko nuorille Järjestetty vuodesta 1988 vuorotellen ystävyyskaupunkien kesken: Lahti (Suomi), Akureyri (Islanti), Randers (Tanska), Västerås (Ruotsi) sekä Ålesund (Norja) Osallistuu vuosittain yhteensä noin sata 16-20-vuotiasta nuorta kaikista viidestä pohjoismaasta Matkalle lähtee maittain myös nuorten ohjaajia sekä virkamies- ja poliitikkoedustus.

Hain NOVU-leirille kesällä 2010 melkein puoliksi vahingossa, enkä olisi etukäteen osannut arvata, kuinka paljon se muuttaisi elämääni. Leirillä oli hauskaa, ja oli kiinnostavaa tutustua muihin pohjoismaisiin nuoriin. Myös englanninkielen taitoni kehittyivät, koska esimerkiksi työpajoissa ja yhteisissä illanvietoissa puhuttiin englantia. Oli hauska huomata, että samanhenkisiä ihmisiä voi asua vaikka Tanskassa asti. Sain monia uusia ystäviä, ja olemme järjestäneet itsenäisesti tapaamisia NOVUn jälkeenkin, ja pidämme aktiivisesti yhteyttä toisiimme. En osaisi enää kuvitellakaan, millaista elämäni olisi, jos en olisi mennyt NOVUun, koska tutustuin joihinkin parhaisiin ystäviini siellä.  - Larissa, NOVU 2010

LAPNU Lahden Pohjola-Nordenin Nuoret Lahden PNN:n paikallisosasto Avoin kaikille Lahdessa ja lähiympäristössä asuville 15-29v nuorille Järjestää erilaisia matkoja, elokuvailtoja, kokoontumisia ym. Mahdollisuus vaikuttaa pohjoismaisiin asioihin Tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja saa uusia ystäviä ympäri Pohjolaa Pidä hauskaa pohjoismaisen teeman ympärillä LAPNU www.lapnu.blogspot.com Lahden Pohjola-Nordenin Nuoret

Tak Timo P:lle kuvista ja korvaamattomista faktoista Riitta C:lle tuesta ja avusta Saana K:lle kuvista Tak for billederne, Niels-Christian C. Larissa B:lle tarinasta Saana K. & Susanna S.