Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
1 Maahanmuuttajanuorten keskeyttämisen ehkäisy Maahanmuuttajanuorten VaSkoolin loppuseminaari Jaana Kilpinen.
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Haluatko ammattiosaajaksi? - ammatillinen koulutus mahdollisuutena
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Silta -hanke Maahanmuuttajanuoren tukeminen ja ohjaaminen Vantaa Silta-ryhmä Vantaan aikuisopisto Espoo Omnia Aikuisopisto.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa
YHTEISET AINEET YHTEISTOIMIN
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Suurin satsaus kotoutumistyöhön Suomessa Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja, koulutuksia ym. joita voisi sitten levittää koko.
Tervetuloa 9.Lk jatkokoulutusvanhempainiltaan. Aikataulu 2009 Elokuu –Ohjauskeskustelut alkavat Syyskuu –Työpaikan hankkiminen ja valmistautuminen työelämään.
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
Norssi ja Varis juttusilla
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
LOHJAN KAUPUNGIN KOULUTUSTAKUU- JÄRJESTELMÄ - KAIKKI JATKAA.
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Liisa Kosonen Kehittämisyksikkö / Sosiaali- ja terveystoimen esikunta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Kiinnostaako tekeminen ja lukeminen?
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Etsivä nuorisotyö.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
Suomen koulutusjärjestelmä
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Kiinan kieltä lukioissa
Abiturientin aikatauluja lukio-opinnot Ylioppilaskirjoitukset Jatko-opintoihin hakeminen.
Toisen asteen koulutus
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Vanhempainillan ohjelma
Yhteiset valinnaiset tutkinnon osat (=VYTOT)
Lukion toisen vuoden kurssivalinnat
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
= YLIOPPILAS-KIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KOULUTUS
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Kotkan aikuislukio Opetus: Kotkankatu Kotka
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
Kahden tutkinnon polku
Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Omnia.fi/yhteishaku.
Esityksen transkriptio:

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus 23.5.2011 Järjestöfoorumi Opetusvirastossa Katja Bloigu, Koulutussuunnittelija

Kuka on nuori? Yhteiskunnassa: Nuorisolaissa alle 25-vuotias on nuori. Ammatillinen koulutus: Nuorisokoulutus, yleensä alle 18-vuotias hakee Yli 18-vuotias voi hakea aikuiskoulutukseen, jos hänellä on työkokemusta tai opiskelutaustaa. Silloin ei tarvitse suorittaa kaikkia pakollisia kursseja

Opiskelijat ammatillisissa oppilaitoksissa Helsingin kaupungilla kolme ammatillista oppilaitosta, Heltech, Helpa, Hesote Kielikoe Äidinkieli muu kuin suomi tai ruotsi opiskelijoita noin 11 % (yht. 7200 opiskelijaa) Eniten maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita hammaslaboranttikoulutuksessa, ¾ opiskelijoista Vuonna 2010 tehdyn selvityksen mukaan maahanmuuttajataustainen opiskelija keskeyttää harvemmin kuin kantasuomalainen.

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja lukiokoulutus Helsingin kaupungilla 13 lukiota, opiskelijoita n. 7000 Äidinkieli muu kuin suomi tai ruotsi 314 opiskelijaa Lukioihin ei kielikoetta, keskiarvoraja 7,0 Medialukio, Itäkeskus, Vuosaari, Etu-Töölö Medialukion opiskelijoista 7,1% jatkaa korkeakouluopintoihin Maahanmuuttajanuorten määrää lukiossa halutaan nostaa valtakunnallisesti

Tukitoimet ammatillisessa koulutuksessa Ammatillissa oppilaitoksissa lisätty runsaasti tukitoimia kaikille nuorille Erityistukea maahanmuuttajataustaisille eri projektien turvin Läksypiirit, Suomen kielen opetus, oman ammattialan sanasto Tuki työssäoppimisjaksolla Koulusta tarjottavan tuen lisäksi opiskelija tarvitsee tukea koulun ulkopuolella

Tukitoimet lukiossa Eri oppiaineiden tukikursseja lukioissamme jatketaan ja niistä on hyviä kokemuksia Suomen kieli, Matematiikka, Englanti, Ruotsi Lukio-opinnot vaativat paljon työtä Nuori tarvitsee monesti tukea opintoihin myös koulun ulkopuolella

Kaksi uutta koulutusmuotoa vuonna 2011 Avoin mava-koulutus ammatillisissa oppilaitoksissa Niille nuorille, jotka tulleet Suomeen alle 3 vuotta sitten ja joilla vähän koulutaustaa Lukioon valmistava koulutus Nuorille, jotka hakeneet lukioon, mutta eivät päässeet, peruskoulu suoritettu Suomessa Mukana ohjaaja auttamassa ja tukemassa Koulutukset sisäasiainministeriön hankkeen tuella

Nuoret koulutuksen ulkopuolella Helsingissä Moni nuori ei kykene kiinnittymään opintoihin Elämäntilanteen ongelmia: Kodittomuus, päihteet, ei perhettä, ei koskaan töissä tai opinnoissa Järjestöjen tukitoimet erittäin tärkeitä näiden nuorten auttamiseksi