Hallintotieteiden työmarkkinasarja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
Advertisements

Ammatillinen koulutus elinkeinoelämän näkökulmasta
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Lukiolaisesta työelämän osaajaksi Työelämäiltapäivä aineenopettajille ja opinto- ohjaajille Viestintäpäällikkö Heli Satuli Matkailu-
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Työelämän ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön haasteet Opettamisesta osaamiseen –seminaari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Yli puolella metsäteollisuuden henkilöstöstä tekniikan alan koulutus LÄHDE: EK:n palkkatilasto, 2. neljännes 2012.
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Tulevaisuuden työ tapahtuu verkostoissa
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Tulevaisuuden työelämän osaamistarpeet
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
RIKASTAMO Sinun urasi Klondike? Haluatko jo ulos luokkahuoneesta?
HENKILÖSTÖPALVELUYRITYKSET JA VUOKRATYÖ
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
Kaupunki työnantajana
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Lähde: Oppiminen ja ikääntyminen, Aikuiskasvatuksen 41.vuosikirja 1 Koulutuksesta seuraa.. Koulutuksesta on seurannutAlle 30 v n= v n=63 Yli 45.
EK:N TOIVEET TYÖSUOJELUN PIIRIHALLINNOLLE JA TYÖSUOJELULAUTAKUNTIEN TOIMINNALLE Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien seminaari Säätytalolla.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
YLIOPISTO- KESKUKSET Esittely KUUSI YLIOPISTOKESKUSTA Yliopistokeskukset ovat osa suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Ne toimivat kuudella.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Kielitaito on kilpailuetu
Tulevaisuuden osaamistarpeet verkostomaisesti toimivassa taloudessa:
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
EVTEK T&K -seminaari EVTEK Mobiilisovellusten laboratorio Auditorio, Big Dry (B 327) Jörgen Eriksson Kehityspäällikkö.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
TÖISSÄ FINANSSIALALLA
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä PK-yritysten johtamisen haasteet Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien määrittelyä.
Minustako BIOANALYYTIKKO?. Mikä ihmeen bioanalyytikko? terveydenhuollon ammattihenkilö kliinisessä laboratoriotyössä laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk Oulun seudun ammattiopisto OSAO
Elinkeinopolitiikalla kasvua
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk Oulun seudun ammattiopisto OSAO
Esityksen transkriptio:

Hallintotieteiden työmarkkinasarja 27.4.2014 Jenni Ruokonen Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija ja aluetieteilijä

Elinkeinoelämän keskusliitto EK 27 jäsenliittoa 16 000 jäsenyritystä, joista 96 % pk-yrityksiä Yli 70 % Suomen BKT:stä Yli 95 % maamme viennistä Noin 950 000 työntekijää

Mitkä alat työllistävät ja mitä osaamista työelämässä tarvitaan?

Kuinka yritykset rekrytoivat vuonna 2013? EK:n jäsenyritykset rekrytoivat palvelukseensa vuoden 2013 aikana lähes 40 000 uutta henkilöä Näistä lähes kolme neljäsosaa työllistyi palvelualoille Suurimpia rekrytoijia henkilömäärällä mitattuna olivat kiinteistöalan, kaupan alan ja teknologiateollisuuden yritykset Luvuissa ovat mukana sekä vakituisiin että määräaikaisiin työsuhteisiin palkatut henkilöt 40 000 hlöä ¾ palvelu-aloille

Rekrytoinnit 2013 koulutusasteen mukaan Rekrytoiduista 43 % oli suorittanut ammatillisen koulutuksen.

Yliopistokoulutuksen suorittaneiden osuudet EK:n jäsenyritysten rekrytoinneissa 2013 koulutusaloittain Lähde: EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2013, Jenni Ruokonen

Moni-osaajuus syntyy ryhmissä Työ irtautuu rutiineista ja työtehtävien vaihtelevuus kasvaa Moni-osaajuus syntyy ryhmissä Abstraktiotaso kasvaa. Työn tarkat nuotit puuttuvat Työn sisällöt ja säännöt täytyy määritellä itse tai muiden kanssa Lopputulosta kohti voi edetä monella tavalla Yhä harvempia töitä tehdään yksin

VERKOSTO-OSAAMINEN ILMENEE TIEDON LIIKKUMISENA Verkostoitumalla eli tekemällä yhteistyötä haetaan uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja ongelmiin. Verkosto-osaaminen kiteytyy erilaisiin tapoihin hankkia ja hyödyntää tietoa. Verkostomainen työskentely vaatii (myös) sosiaalisia taitoja.

Mitä teen ja miten päädyin nykyiseen työpaikkaani?

Työvoimapolitiikan asiantuntija tekee... Elinkeinoelämän keskusliitto EK edustaa jäseniään elinkeino- ja työmarkkinapoliittisissa asioissa sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa → edustan EK:n jäseniä työvoimapoliittisissa kysymyksissä, kuten työvoima- ja yrityspalveluihin, työvoimakoulutukseen, työvoiman saatavuuteen liittyvissä asioissa jne. Kannanmuodostus yhdessä EK:n jäsenliittojen kanssa Edunvalvonta julkisen hallinnon valmistelussa, kehittämistyössä, toimeenpanossa jne.→KOLMIKANTA

Jennin urapolku Ylioppilas 1997 Työmarkkina-ennakoimaan EK:hon 2011 HM 2004 (apua, mitä nyt teen?) Turun yliopisto 1998: biologia Pari ma. työtä Työmarkkina-ennakoimaan Pirkanmaan TE-keskukseen 2006 Tampereen yliopisto 1999: aluetiede = opintoja avoimessa yliopistossa

Aluetieteilijä kerää empiirisen aineiston... Parasta opinnoissani? ”Koko opiskeluajan piti ideoida ja miettiä mielenkiintoisia tutkimus-, tutkielma ja selvitysaiheita. Tavallaan sitä samaa pitää jatkaa töissäkin: ideoita tarvitaan ja kaikennäköisiä alueen ja yritysten tai muiden organisaatioiden kehitystarpeita ja mahdollisuuksia pitäisi tunnistaa ja huomata.. ”Kaikki liittyy kaikkeen. Koin, että aluetiede on tieteenala, joka ei ole yksin eristyneenä tutkimassa jotain tiettyä spesifiä ja kryptistä asiaa, vaan on joutunut/päässyt lainaamaan metodologiaa, käsitteitä yms muilta aloilta ja siten suhtautuu avoimesti yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen. ”Aluetieteen opetus oli tosi tasokasta ja olen työelämässä huomannut, että monet käytössä olleet opetusmenetelmät olivat hyvin uudenaikaisia ja että koulutusohjelmaan kuuluneet tiedot ja taidot ovat juuri sellaisia, joita on töissä tarvittu ja joita ei kaikilla ole ollut. ”Monipuolinen näkemys tai pikemminkin ymmärrys yhteiskunnan toiminnasta sekä makrotasolla että hallintomielessä organisaatiotasolla.

Aluetieteilijä kerää empiirisen aineiston... Mitä olisin tehnyt toisin? ”Jos nyt valitsisin sivuaineita, mukana olisi ehdottomasti talousaineita. Talousosaamisella on paljon kysyntää ja se tuntuu yhdistyvän melkein tehtävään kuin tehtävään jollakin tavalla, vaikkei kyseinen tehtävä edes olisi varsinaista taloushallintoa, esim. hankkeissa. ”Paikkatieto-osaamista olisin halunnut kartuttaa enemmän jo opiskeluaikana, mutta siihen ei Tampereella ollut juurikaan mahdollisuuksia ”Lähtisin toisenkin kerran opiskelijavaihtoon ja hankkisin määrätietoisemmin isohkoja sivuainekokonaisuuksia, myös toisista yliopistoista Suomessa ja ulkomailla. Liiallinen vaatimattomuus ja ujous pois ja rohkeasti kokeilemaan omia rajoja! ”Sivuaineet. Luin ns. kivoja generalistiaineita (ympäristöpolitiikka, historia, sosiologia). Nyt lukisin enemmän johtamista, taloutta ja oikeutta sivuaineina.

www.ek.fi/oivallus