Aarne Keränen ja Teemu Jämsä Madetojan musiikkilukio

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
(Anti)materian perusomituisuudet Materia vs antimateria Vuorovaikutukset Antikvarkit Antigluonit Jokapäiväinen aine, jonka koemme ympärillämme.
Advertisements

Pluto.
5 RADIOAKTIIVISUUS.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Santeri Lehtonen, Vesa Mäki, Arto Ranta
3 ATOMIN MALLI.
EMMA-koe (Experiment with MultiMuon Array) • PET-keskuksessa tutkitaan PET-kuvauksiin käytettäviä radioaktiivisia merkkiaineita • Merkkiaineiden toiminta.
HSL-poikkiliikenne Hannu Koponen Tausta • Heinä- ja elokuun aikana tein 30 vrk:n aikana yli 300 eri reitillä noin 134 tunnin verran HSL-matkoja.
Kiintolevyn osiointi.
Metallien kierrätys.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Aineen rakenteen standardimalli
Lentokone Lentokone pysyy ilmassa sen kantopintojen, kuten siipien aiheuttaman nostovoiman ansiosta, mutta lentokoneet vaativat ilmassa pysyäkseen myös.
6. Energia ja olomuodot.
Duaali Teemu Myllynen.
Tiedonhaku Internetistä
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Ammattikemia Terhi Puntila
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Quiz Visailu Mikä hiukkanen toimii vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkasena? Neutraliino A Snail B Gluoni C Pigsiino D 1.
1. Usean muuttujan funktiot
Vetyatomin stationääriset tilat
Tiedeopiskelu CERNissä. Ohjelman tavoite  Kiinnostuksen herättäminen fysiikkaan kansainvälisen huippututkimuksen avulla Kehittää modernin fysiikan opetusta.
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
SÄDEHOITO.
Metallien historiaa.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Fotosynteesi.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Aineen rakenne.
Maailmankaikkeuden rakenne
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
Höyrystyminen ja tiivistyminen
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
AURINKOKUNTA.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
SUPERSYMMETRIA SUSY.
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Aarne Keränen ja Teemu Jämsä Madetojan musiikkilukio Antimateria Aarne Keränen ja Teemu Jämsä Madetojan musiikkilukio

Mitä on antimateria? Jokaisella alkeishiukkasella on sitä vastaava saman massainen antihiukkanen, jolla on yhtä suuri vastakkainen varaus. Samoin kuin materia koostuu alkeishiukkasista, antimateria koostuu antihiukkasista Antihiukkasissa on negatiivisesti varautuneita antiprotoneita (p-) ja positiivisesti varautuneita antielektroneita eli positroneja (e+). Jokaisella kvarkilla on olemassa myös oma antikvarkki, jolla on vastakkainen kvanttiluku kuin sitä vastaavalla kvarkilla.

Miten antimateria löytyi? Vuonna 1928 Paul Dirac päätteli antimaterian olemassaolon matemaattisten mallien perusteella 1932 havaittiin ensimmäinen antihiukkanen, positroni. Sen löysi Crl David Anderson. Ensimmäinen antiprotoni havaittiin 1955 Antimateriaa onnistuttiin valmistamaan vuonna 1995 antivetynä ja antideuteriumina. Vaikka antimateriasta saatiin ensimmäisiä viitteitä 1920-luvulla, oli sen olemassaolosta spekuloitu jo aiemmin. Mm. brittifyysikko Arthur Schuster spekuloi kokonaisten antimateriasta koostuvien aurinkokuntien olemassaolosta ja vuonna 1898 hän otti käyttöön termit "antimateria" ja "antiatomi". Fyysikot ovat arvelleet, että maapallon magneettikenttä vangitsee avaruuden antimateriahiukkasia. Niinpä vuonna 2011 tiedelehti Astrophysical Journal Letters kertoi satelliittimittauksiin perustuen, että maapalloa ympäröivälle ohuelle vyöhykkeelle on kertynyt paljon antimateriahiukkasia. Tämä osoitettiin, kun antimateriaa onnistuttiin löytämään Van Allenin vyöhykkeiltä, varsinkin ns. Etelä-Atlantin anomalian alueelta.

Antimaterian valmistus Antiprotoneja voidaan valmistaa kiihdyttämällä hiukkaskiihdyttimessä protoneja lähes valonnopeuteen ja sitten törmäyttämällä ne esteeseen, jolloin syntyy antiprotoneja ja muita hiukkasia. Sen jälkeen syntyneet antiprotonit vakautetaan ja ohjataan erilleen muista hiukkasista varastorenkaaseen, jossa niitä hidastetaan. Antivetyä voidaan valmistaa, kun ohjataan antiprotoni ja positroni samaan tilaan noin -258°C lämpötilassa. Antivety annihiloituu kuitenkin hyvin nopeasti ja sen valmistaminen on vaikeaa, sillä kun antiprotoneja valmistetaan vain noin 0,1% niistä saadaan jäähdytettyä tarpeeksi kylmiksi. Antimateriaa väitetään kaikkein kalleimmaksi asiaksi, mitä on olemassa. Tutkijat ovat laskeneet, että tuottaakseen 1 g positroneja tarvitaan 25 miljardia dollaria, vastaavasti tuottaakseen 1 g antivetyä tarvitaan 62 500 miljardia dollaria. Antihiukkasia syntyy luonnostaan radioaktiivisten aineiden hajotessa. β⁺ hajonnassa syntyy positroneja. β⁻ hajonnassa antineutriinoja

Antimaterian käyttömahdollisuuksia Lääketieteessä antihiukkasia käytetään avuksi PET-kuvauksessa. Antiprotoneja on myös kokeiltu käyttää hyväksi syövän sädehoidossa protonien sijasta, sillä antiprotonit tuhoavat paljon tehokkaammin syöpäkudosta kuin tavalliset protonit. Mahdollisesti antimateriaa voidaan käyttää polttoaineena tulevaisuudessa sillä se annihiloituessaan se tuottaa paljon energiaa E=mc² mukaisesti: Polttoaineena se veisi vähän tilaa ja painaisi vähän, joten se olisi käytännöllistä pitkille tähtien tai planeettojen välisille matkoille, joille tarvitsisi perinteistä rakettipolttoainetta paljon. Tietysti, koska antimaterian annihiloituessa vapautuu runsaasti energiaa, sitä on kylmän sodan aikaan ajateltu käyttää tuhovoimaisena aseena.

CERNin antimateriatutkimukset AEgIS tutkii antimaterian gravitaatiota ALPHA tekee antivetytutkimuksia ACE tutkii antiprotonien käyttöä sädehoidossa ATRAP tutkii vedyn ja antivedyn annihilaatiota AMS tutkii pimeää ainetta ja antiainetta universumissa ASACUSA tutkii materian ja antimaterian eroja. http://yle.fi/uutiset/uusi_metodi_kehitetty _antimaterian_tutkimiseen/6613476

Lähteet fi.wikipedia.org www.cern.ch CERN http://www.helsinki.fi/~enqvist/artikkeli.dir/antimateria.html http://www.kuninkaantie.espoo.fi/cern/Antimateria.htm http://www.astro.utu.fi/zubi/atom/antim.htm Kuvat: Teemu Jämsä/CERN, google.com

Antimaterian annihiloituminen