Projektin perusolettamukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Itämeren vaiheet Timo Peuraniemi Itämeren alueen järvi- ja merivaiheiden vuorottelusta viimeisen jääkauden jälkeen.
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Iida, Jasmina ja Joni. Vesiensuojelun tavoitteet  Vesiensuojelun tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä niin, ettei niiden tila heikkene.
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Kangas-Annala tie.
Sri Lanka.
Hyödynarviointi vesistöjen kunnostushankkeissa Lectio praecursoria
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
Teollisuusalueiden jäte- ja hulevedet –seminaari
Hulevesien hallinta Kuopion Saaristo-kaupungissa, EU-hanke
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Hajajätevesiasetus – rakennusvalvonnan uusi riesa?
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
VITAL VAASA SEMINAARI Sadevesien käsittelymahdollisuudet kaupunkiympäristössä Sadeveden viivyttämisen tekniikat.
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Luonnonmukainen vesirakennus peltojen kuivatuksessa Tartto 2. 6
Toppilansaaren hulevedet
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
Tietojärjestelmän suunnittelu
ÖSTERSUNDOM – UUSI KAUPUNKI ASUKKAALLE
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
Suomen Kivikausi ~ eKr..
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Greenest City in the World* Ratkaisuja vähäpäästöiseen Helsinkiin Tiina Merikoski Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutus YTK Aalto-yliopisto.
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tuotantopihan aluesuunnittelu
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Taajamahydrologia Tiia Rautio.
Tulvariskityöryhmän kuulemis- ja keskustelutilaisuus Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitto.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Muovien kierrätys.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Huleveden tulva-alueet
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Maailmankaikkeuden rakenne
Vuorovesi.
FILIPPIINIT.
11. Rehevöityminen on vesistöjen ongelma
Maankohoaminen ja sen vaikutukset Perämerellä Aune Rummukainen kevät 2013.
Rantaluontomme tulevaisuus? Projektivastaava Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitto UYK:n Alueiden käytön päivä
MANILAN SLUMMI.
Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Kymijoen tila
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Rehevöityminen ja sen esiintyminen Nerkoossa ja Kirkkojärvessä.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Rehevöityminen Yyterissä
Vantaan kaupunki, Marika Orava
Rehevöityminen Yyterissä
Esityksen transkriptio:

Projektin perusolettamukset Vital Vaasa Projektin perusolettamukset Palautetaan kaupunkiympäristössä pohjavesitaso. Muutetaan hulevesi resursseiksi Parannetaan valumavesien laatua urbaanissa ympäristössä Pienennetään hulevesien kuormitusvaikutusta vastaanottavaan vesistöön. Kuivatusvedet happamia Litorinameren vaikutusalueella sisältää luonnostaan raskasmetalleja

Projektin yhteydessä on ollut tarkoitus kehittää myös sadeveden puhdistuksen ja hyötykäytön ekologisia menetelmiä. Tarkoituksena on ollut luoda uudenlaista viihtyisää ja terveellisempää kaupunkiympäristöä. Projektin tuloksilla ja sovelluksilla on vaikutusta laajemminkin luonnon elvyttämiseen: ilman laatu paranee, ehkäistään tulvia sekä puhdistetaan sadevesiä. Samalla projektin tarkoituksena on ollut luoda uusia, laajoja osallistumis- ja yhteistyömalleja sekä apuvälineitä tulevaisuuden suunnitteluun.

Veden kierto kaupunkiympäristössä Voimakas kehitys 70-luvulla muutti kaupunkien luonnetta. Tiivis rakentaminen, asfalttipinnat ja erilaiset maanalaiset rakenteet muuttivat kaupunkiluontoa voimakkaasti. Kaupungistumisen seurauksena alkuperäinen luonto, maisemarakenne ja sitä ylläpitävät luontoprosessit ovat kärsineet. Sadeveden kierto on yksi näistä prosesseista. Sadeveden luonnollinen kierto on kaupunkiympäristössä häiriintynyt. Vedet eivät pääse tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla luonnollisesti imeytymään vaan ne johdetaan putkissa mahdollisimman tehokkaasti ja puhdistamattomina lähimpään vesistöön. Tästä muutoksesta vedenkierron normaalissa kulussa on seurauksena pohjaveden pinnan lasku, tulvien lisääntyminen, vastaanottavien vesistöjen pilaantuminen, kasvillisuuden kuivuminen ja luonnon monimuotoisuuden ja elinvoiman väheneminen. Vital Vaasa –hanke on tutkinut sadeveden kiertoa kaupunkiympäristössä ja sen aiheuttamia ongelmia. Samalla hankkeessa on etsitty ratkaisuja näiden ongelmien ratkomiseksi.

Vaasan esimerkkejä Gerbyn alue Onkilahden alue Vital projekti

Suunnittelun lähtötilanne uudisalueilla. Vaasassa asiaan on tietoisesti puututtu jo 1980-luvulta lähtien, tosin aluksi vain uudisrakentamisalueilla kuten Gerbyssä. Uudisrakennuskohteissahan kaupunkihydrologiset periaatteet on helpompi toteuttaa kuin jo valmiiksi, kenties tiiviistikin, rakennetuilla, vanhoilla alueilla. Vesiolosuhteet kun on otettava lähtökohdaksi jo aivan suunnittelun alussa. Maisemarakenne ja erityisesti sen äärialueet; siis vedenjakajat ja vesien kerääntymisalueet sanelevat ehdot maankäytölle.

Esimerkki Gerbystä Vaasassa Gerbyssä asuu nyt noin 4 000 asukasta, mutta aivan kaikki kaavoitettu rakennusoikeus ei vielä ole toteutunut. Indikaattorina alueen vesitalouden onnistumisesta toimii alueen edessä sijaitseva Haukineva, joka on säilynyt kalojen kutualueena huolimatta siitä, että rakennetulta alueelta laskevat sadevedet kulkevat sen kautta ennen mereen kulkeutumistaan.  

Onkilahti – Pukinjärven ekologinen kunnostus   Onkilahti on osa Vaasan kaupungin keskelle työntyvää keskuspuistoa. Ennen kunnostusta kaupunki ja lahden reunamilla toimineet teollisuuslaitokset olivat kuormittaneet lahtea jätevesillä ja päästöjä niin, että lahden pohjassa oli 5-10 paksuinen, haitallisia, jopa myrkyllisiä, aineita sisältävä kerros. Lahti oli lähes elottomassa kunnossa.  

Yhteistyö Wärtsilän kanssa Vaasan kaupungin ja Värtsilä Oy:n yhteistyöllä ja noin 10 miljoonalla markalla lahden eteläosan pohjaa ruopattiin ja syvennettiin sekä rakennettiin tästä syntyvillä ruoppausmassoilla uutta puistoa n. 10 ha. Puistojen rakentaminen on kaikkiaan kestänyt nyt jo yli 10 vuotta. Vähitellen niiden suunniteltu luonne hahmottuu.   Onkilahden eteläosa alkaa olla ekologisesti tuottokykyinen ja kunnossa. Siitä voidaan taas onkia terveitä kaloja. Sen sijaan Onkilahden pohjoisosa ja siihen laskeva Pukinjärvi odottavat vielä kunnostustaan.

Kartta onkilahden valuma-alueesta

Maankohoaminen aiheuttaa mm luonnonilmiön, jossa voidaan löytää seuraavia kehitysvaiheita: matala merenlahti – flada – glojärvi – umpeenkasvanut suo. Flada on merenlahti, jonka maakannas erottaa merestä ja jolla on enää vain aika-ajoin suora yhteys mereen. Glojärvi on jo kuroutunut kokonaan irti merestä (8).   EU:n Interreg II C ohjelman rahoittamassa Waterfront (WUD) projektissa on maankohoamisilmiötä matkien Vaasan kaupungin edustalle suunniteltu ylijäämä- ja ruoppausmaamassoista fladojen ja glojärvien ketjuja, joita erottavat toisistaan vain ruopatut salmet ja kanavat (9). Järjestelmä kehittäisi kaupungin eteen uudenlaista puistoaluetta täysin umpeen kasvavan ja soistuvan rannan sijaan. Se mahdollistaisi myös kaupungin osittaisen laajentumisen täyttöalueiden ja uusien saarien mukana.

Green zone

Green zone vesikierto

Hulevesien ominaiskuormitus

Hulevesien kuormitus Suomessa

Hulevesien käsittelyssä keskeisessä roolissa hulevesien synnyn ehkäisy Tekniikkana: läpäisevät pinnat viivytysaltaat hulevesiä hyödyntävät kosteikot esim. Kronsberbin alue

Huleveden valumakertoimet

Kuvagalleria Krunsbergistä 1

Kuvagalleria Krunsbergistä 2

Kuvagalleria Krunsbergistä 3

Kuvagalleria Krunsbergistä 4

Kuvagalleria Vital-Vaasa 1

Kuvagalleria Vital-Vaasa 2

Kuvagalleria Vital-Vaasa 3

Kuvagalleria Vital-Vaasa 4

Kuvagalleria Vital-Vaasa 5

Kuvagalleria Vital-Vaasa 6

Kuvagalleria Vital-Vaasa 7