Www.kiinteistoliitto.fi Vuoden 2006 talousarvio Mauri Marttila/4.10.2005 •Arvioi ensin päättymässä oleva vuosi! –onko vuosi ollut normaali (työmenekit,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Toimintaympäristö
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
AMKIT & Linnea2 – konsortioiden kustannustenjakoryhmä Tilanne / VP.
LAPIN KUNTATALOUS LAPIN LIITTO Kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku Heinäkuu 2006.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Päästökaupan merkitys Kainuulle
Fortum Power and Heat Oy:n 35 MW lämpölaitos Vammalassa
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN TYÖAIKA Laadittu
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Kaukolämpö/tilanne Kiilapalstan ja Välitien alueilla lämmöt kiinteistöissä = valmiina Kiilapalstalla kaukolämpö vedetty vain Mustikkatielle.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Kiinteistöjen ylläpitokustannusten vertailu ja tilastointi Kimmo Virtanen KTI Kiinteistötieto Oy
19.– , Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
Energiavuosi 2012 Sähkö Energiateollisuus ry
Anne Viita 1 Omakustannusperiaate vuokrataloissa Rantasipi Eden Nokia.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Psykoterapia ja avohoito on edullista
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Energinen Suomi.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
MONTAKO YDINVOIMALAA?. MISSÄ MENNÄÄN NYT? Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kulutustavoite 2020 on 98 TWh/v Nousukaudella ( ) sähkön kulutus.
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Kuntaneuvottelu 2006 Kuhmo Asta Tolonen talousjohtaja LIITE 1 Päivitetty
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Verotuksen perusteet - Johdanto
AJANKOHTAISTA TALOUDESTA. Virastopalaveri
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
Suomen Kiinteistöliitto Kiinteistönomistajien edunvalvoja ja alan asiantuntijaorganisaatio. Kiinteistöliitto pyrkii siihen, että ihmisillä olisi viihtyisiä.
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Alkoholijuomien hintakehitys 2010 Marke Jääskeläinen
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö Wilhelms TILASTOTIETOJA 2013  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2310 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh.
Masennus eli Depressio.
Alkoholijuomien hintakehitys 2011 – Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen1 Alkoholijuomien hintakehitys 2011 Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Vuokralais- / Talotoimikuntien koulutus Kokonaisvuokran määräytyminen.
Toimintaympäristö Asuntojen hinnat ja vuokrat Leena Salminen.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Ilkka Reko, myyntijohtaja
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Sivistystoimi 2016.
Sote- ja maakuntauudistus
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Palkka ja luontaisedut
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
Päivitetty Energiateollisuus ry
Valtuustoseminaari seurakuntaliitoksesta Humppila
Paikallinen energiaratkaisu
Sopeutumispotentiaali ja investointitarve
Energiavuosi 2018 Sähkö Energiateollisuus ry
(päivitetty ) Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

Vuoden 2006 talousarvio Mauri Marttila/ •Arvioi ensin päättymässä oleva vuosi! –onko vuosi ollut normaali (työmenekit, korjaukset, lämmöntarve jne)? –tee arvio vuoden 2005 kuluista ja mahdollisesta ylijäämästä, joka on käytettävissä ensi vuoden kuluihin •Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin mukaan kustannusten nousuvauhti on ollut asuinkerrostaloissa 5,5 % vuodessa (2. nelj. -04 > 2. nelj. -05).

Vuoden 2006 talousarvio •Kiinteistön ylläpitokustannusten nousuvauhti oli nopeutunut alkuvuodesta ja ylitti rakennuskustannusten nousuvauhdin (4,2 %) ja selvästi yleisen inflaatiovauhdin, sillä kuluttajahinnat nousivat vastaavana aikana 1,1 %. •Eniten viimeisen vuoden aikana ovat nousseet kevyt polttoöljy (31 %)ja kaukolämpö (7,4 %). Sähkön hinta aleni 2,3 %.

Vuoden 2006 talousarvio •Kiinteistöalan työvoimakustannukset noussevat ensi vuonna palkansaajien ansiotasoindeksin mukaisesti eli noin 2,5 prosenttia. •Kun välillisiin työvoimakustannuksiin ei tule käytännössä muutoksia, kokonaistyövoimakustannusten nousun tulisi jäädä noin 2,5 prosenttiin.

Vuoden 2006 talousarvio •Suurin epävarmuustekijä on raakaöljyn hintakehitys.Epävarmuutta pitävät yllä spekulaatiot ja tuotantokatkokset jalostamoilla. Öljylämmityksen ohella se heijastuu myös kaukolämpöön, kun kivihiilen ja maakaasun hinnat noussevat pienellä viipeellä. Maakaasun hinnoittelujärjestelmän muutos nostaa hintaa noin 8,5 %. Kaukolämmön hintaa uhkaavat lisäksi energiantuotannon päästökiintiöt ja päästökauppa. •Vuodet eivät ole myöskään veljiä keskenään. Tee lämmitysbudjetti normaalivuoden lämmitystarvelukujen pohjalta. Pyri selvittämään myös perusmaksu!

Vuoden 2006 talousarvio •Puitteet korjausrakentamiselle ovat varsin suotuisat. Korjaus- ja energia- avustusporkkanaa tarjotaan edelleen rajoitetusti. Korotaso on nousussa, mutta yhä varsin edullinen. Vuosikorjauskustannukset noussevat rakennuskustannusindeksin mukaisesti eli noin 2 %.

Vuoden 2006 talousarvio •Kiinteistöveroprosenttien rajoihin (yleinen: 0,50 - 1,00 ja vak. asuinrak.: 0,22- 0,50) ei tule vuodeksi 2006 muutoksia. Kuntien verokannat voivat silti muuttua. Päätökset marraskuun puoliväliin mennessä. •Verotusarvojen nousun johdosta kiinteistöveroon on syytä varata noin 2 prosentin lisä.

Vuoden 2006 talousarvio •Entä muut kuluerät? Nousuarvio, % •Ostettavat kiinteistöpalvelut 2,5 •Sähkö (ilman kilpailutusta) •Vesi ja jätevesi (kuntakohtainen) •Jätehuolto •Vakuutukset2 •Vuokrat1 - 2 •Pyri varmistamaan miten paikalliset kunnalliset tariffit muuttuvat ja ota huomioon myös kiinteistökohtaiset kulutus- ym. muutokset.

Vuoden 2006 talousarvio •Yhteenvetona näyttää siltä, että vuoden 2006 kiinteistönhoitokulut olisivat 2,5 - 3,5 % suuremmat kuin vuonna Jos vuosikorjaustarve on normaalia pienempi ja esim. kiinteistöverokannat ja vesitariffit pysyvät ennallaan, nousu on alle 2,5 %. •Budjetin tulopuoli tulee tasapainottaa vastikkeiden ohella mahdollisilla käyttökorvauksilla ja vuokrilla, jotka tulee pitää ajan tasalla.