EU:n ja kansallinen aluepolitiikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Advertisements

EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
EU:n tulevan rakennerahastokauden valmistelu Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
6AIKA-OHJELMAN TILANNE JulkICT-ohjausryhmälle Ville Meloni – 6Aika-toimisto.
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
Luonnonvarat ja elintarviketuotanto maakunnan innovaatiokärkinä -avauspuheenvuoro Helmiseminaari Yrityspuisto Futuria Marko Korhonen, maakuntajohtaja.
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
EU-tiedottaja Riikka Vitikka Europe Direct
Yhteistyösopimuksen laadinta
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
Hallintoviranomainen Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Kuntoutuksen kuumat perunat
Maakuntatalouden simulointi
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Let’s Go Tavastia! Kanta-Hämeen matkailun kehittäminen
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteutus Keski-Pohjanmaalla MYR Tuija Puumala
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Lukutaito ja syrjäytyminen
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Etelä-Savon maakuntaliitto
Kuopion kaupungin näkemyksiä rakennerahastohankkeiden osarahoittajana ja hakijana Strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen Elinvoima- ja konsernipalvelut.
Kiinni työelämään elinikäisen oppimisen avulla
ELY-keskus, yrityksen kehittämispalvelut ja kehittämisavustukset
Maakuntauudistus tilannekatsaus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Ajankohtaista ELY-keskuksesta
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelma
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani
Rakennerahastot maakuntien strategioiden toteutuksessa Case Etelä-Savo
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Kestävää kasvua ja työtä
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee
Etsivän nuorisotyön koordinaatiotoiminta
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Yritys- ja kehittämisrahoituksen vuosikatsaus 2014 Itä-Suomessa
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Esityksen transkriptio:

EU:n ja kansallinen aluepolitiikka Kommenttipuheenvuoro Kuntaliiton Pieksämäen tilaisuudessa 17.9.2019 Riitta Koskinen

Perusteet kohdistaa EU:n alue- ja rakennepolitiikan varoja Itä- ja Pohjois-Suomeen ovat vahvat 1. Suomen EU-liittymissopimuksen kirjaukset alueen pysyvistä kilpailukykyhaitoista (pitkät etäisyydet, kylmä ilmasto, harva asutus) 2. Hallitusohjelman linjaukset IP-Suomen erityisasemasta sekä tukitason ja tuen pysyvyyden turvaamisesta (Elinvoimapolitiikka ja Eurooppapolitiikka) 3. EU:n alue- ja rakennepolitiikan jakokriteerit, merkittävimpänä koko Suomen kannalta Itä- ja Pohjois-Suomen harvan asutus. IP-alueen osuus Suomelle kohdistettavasta EU-potista on vähintään 900 milj. € eli 61,5 % 4. mm. komission maaraportissa esillä olevat alueelliset kehittyneisyyserot – IP-alueen ja muun Suomen eroja on kyetty hieman kaventamaan, mutta ovat edelleen suuret Itä- ja Pohjois-Suomen tilanne on heikoin mm: BKT, tuottavuus ja työttömyys, väestönkasvu, heikoin saavutettavuus, väestöntiheys, heikoin innovaatiosuorituskyky, heikoin korkea-asteen koulutuksen saaneiden 30–34- vuotiaiden määrä 5. Kansallisen kehittämis- ja innovaatiorahoituksen kohdentuminen Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin 6. Rakennerahastotoiminnan tuloksellisuus ja vaikuttavuus Itä- ja Pohjois-Suomessa

Suomen saanto alueittain 2021-2027(arvio) Suomen saanto n. 1,5 mrd (ei sis EAY) Itä- ja Pohjois-Suomen saanto on vähintään 900,1 milj. € eli 61,5 % koko Suomen saannosta. Lähde: Pohjois-Pohjanmaan liitto. Siirtymäalueen jakauma on arvio käytettävissä olevan informaation pohjalta.

Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoimaan ja kasvuun vaikuttava ja moderni ohjelma - esitys sisällöiksi EAKR Älykkäämpi Eurooppa: Kestävästi kilpailukykyinen Itä- ja Pohjois-Suomi Pk-yritystoiminnan kestävä kehittäminen Pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen lisääminen Pk-yritysten kilpailukykyä edistävät toimintaympäristöt (NSPA) Elinkeinoelämälähtöisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan lisääminen ESR Sosiaalisempi Eurooppa: Työtä ja osaamista – hyvinvoiva Itä- ja Pohjois-Suomi Osaaminen ja työn murros Syrjäytymisen ja eriarvoisuuden vähentäminen Ilmastotavoitteet tulee valtavirtaistaa osaksi kaikkia EAKR-toimenpidekokonaisuuksia. NSPA-tuki kohdennetaan pk-yritysten kilpailukykyä edistäviin toimintaympäristöihin (kasvua edistävät julkiset investoinnit, ml. pienimuotoinen liikenne- ja laajakaistainfrastruktuuri) ja vetovoimatekijöiden kehittämiseen.

Kunnat ja kaupungit alueiden kehittäjinä Kunnille aikaisempaa selkeämmin kehittämismahdollisuuksia ohjelmaan Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli mm. elinkeinopolitiikassa, innovaatioalustoina, vähähiilisen yhteiskunnan, koulutuksen ja osallisuuden edistämisessä. Itä- ja Pohjois-Suomen harvan asutuksen alueella kuntien rooli on keskeinen alueen elinkeinojen, koulutus- ja työllistymismahdollisuuksien kehittäjänä ja mahdollistajana. Rakennerahastojen kaupunki-instrumentin kohteena tulee olla eri kokoisia kaupunkeja Itä- ja Pohjois-Suomesta IP-alue esittää, että kaupunki-instrumentin piiriin tulisivat Suomen yliopistokaupungit, ml. kaupungit joissa on yliopistokeskukset  Kaikki Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien keskuskaupungit olisivat kaupunki-instrumentin piirissä. Kaupunki-instrumenttiin tulee kohdentaa korkeintaan 6 % EAKR-rahoituksesta (asetetaan EU-lainsäädännössä) Temaattiset kaupunkiverkostot mahdollistavat erilaisten kaupunkien yhteistyön ja kehittämisen kaupunki-instrumentin avulla.   Kaupunkikehitys ei saa eriytyä muusta aluekehittämisen kokonaisuudesta. Rahoitustoiminnassa tulee pystyä tarkastelemaan maakuntaa kokonaisuutena.

Muuta valmistelusta Älykkään erikoistumisen strategiat korostuvat – IP-Suomi ja Etelä-Savo hyvin valmistautuneet Valtakunnalliset toimet  aluelähtöiseksi yhteistyöksi Yhteensovitus muihin rahoitusvälineisiin – esim. maaseudun kehittäminen, Horisontti-rahoitus, yritysrahoitusvälineet/InvestEU

Valtioneuvoston aluekehittämispäätöksen valmistelu Täsmentää hallitusohjelman aluekehittämislinjauksia, mm näitä: elinvoimaa koko maahan, sisältöpainotukset kuin ES maakuntastrategiasta, 18 maakuntaa alke-viranomaisina, jokaisessa maakunnassa korkeakoulu, yliopistokeskukset huomioitu, saavutettavuus ml. Itärata, IP-Suomen erityisasema koheesiopolitiikassa, vuoropuhelu VN/alueet, … Sopimuksellisuus – VN:n alke-neuvottelut 18 maakunnan kanssa vai eri ministeriöiden yksittäisiä sopimuksia esim. 70 seudun kanssa? Vai tehdäänkö malli, jossa valtio ensin valitsee voittajat ja sopii niiden kanssa? – 6 suurinta saa jättipotin, muille rippeet pienissä erillisissä menettelyissä? Mitä aluekehittämispäätöksellä lopulta linjataan – valtion budjettivarojen alueellista kohdentamista vai TEM:n alke-momenttien rahoitusta?

Kiitos!