MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
NEUVOLAN PERHETYÖ
Jouni Vironen Perheterapeutti
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Mielenterveyden häiriöt
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
HUONOKUULOISUUS n suomalaisella jonkinasteinen kuulon alenema hyötyisi kuulokojeen käytöstä käyttää säännöllisesti kuulokojetta.
Kansalaisten käsityksiä mielenterveydestä ja mielenterveyspalveluista Ulla Aspvik Ylihoitaja, TtT Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri II Kansallinen depressiofoorumi.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
Mielenterveyden häiriöt
23H HERÄÄMÖSTÄ KOTIIN
Mielenterveyden häiriö
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Mielenterveys PS5 LAJM.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
63. Mielenterveyden häiriöt
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
Sosiaaliturva erityistilanteet
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveyden ensiapu – koulutuksilla parempaa mielenterveyttä
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
PAMin työsuojelupäivät 4.– Petäys
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
Psykologi Vilhelmiina Välimäki
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Esityksen transkriptio:

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT

MIELEN HYVINVOINNIN ONGELMAT ”Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.” Maailman terveysjärjestö WHO, 2013

MIELENTERVEYDEN HAASTEIDEN MÄÄRITELMIÄ Mielenterveyden ongelma​ Mielenterveys ailahtelee, joskus vahvastikin​ Lähes jokainen kokee​ Mielenterveyden häiriö​ Määräytyy tautiluokituksen mukaan​ Kaksijakoinen – se joko on tai ei​ Elämän aikana puolet ihmisistä​ Vuoden aikana yksi neljästä​ ​Mielisairaus​ Psykoottiset häiriöt​ Elämän aikana noin 3 % suomalaisista

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖ Diagnosoitu sairaus, joka​ ​vaikuttaa työkykyä alentavasti​ alentaa toimintakykyä​ vaikuttaa mielenkiintoon solmia ihmissuhteita​ vaikuttaa henkilön ajatteluun ja käyttäytymiseen. Mielenterveyden häiriöt Suomessa Noin puolet sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön elämänsä aikana​ Suurin yksittäinen työkyvyttömyyden syy (45 %)​ Masennus on yleisin​ Monet eivät hakeudu hoitoon​ Hoitoon pääsy saattaa viivästyä, koska mielenterveyshäiriöitä ei tunnisteta

MIELENTERVEYDEN ONGELMIEN VAIKUTUS Mielenterveyden ongelmat alkavat useimmiten nuoruudessa tai varhaisessa aikuisuudessa​ Ensimmäinen sairastumisjakso:​ 18 ikävuoteen mennessä 50 %​ 25 ikävuoteen mennessä 75 %​ Sairastuvuus suurimmillaan 15-24 –vuotiaana​ Ensimmäisistä oireista hoidon aloittamiseen saattaa mennä useita vuosia.​

VARHAINEN TILANTEESEEN PUUTTUMINEN Mitä myöhemmin hoito aloitetaan – sitä vaikeampaa toipuminen voi olla​. Perheen, läheisten, ystävien ja työkavereiden tuki on tärkeää​. Tässä vaiheessa mielenterveyden ensiapu on todella tärkeää.

HOITO- JA TUKIMUODOT Lääkehoito​ Psykologiset hoitomuodot​ Itsehoito​ Vertaistuki​ Kuntoutusohjelmat​ Perhe ja ystävät.

AMMATILLINEN APU Hakeudu ammatillisen avun piiriin​ ​Ensisijainen hoitopaikka on terveyskeskus, työterveyshuolto tai opiskelijaterveydenhuolto​ ​Yksityinen lääkäriasema​ ​Erikoissairaanhoito ​ ​Päihdeongelmissa päihdeklinikat tai katkaisuhoitoasemat ​ ​Kriisikeskukset​

AMMATTIAUTTAJAT Terveydenhoitaja​ Terveyskeskuslääkäri/Työterveyslääkäri​ Psykiatrinen sairaanhoitaja​ Psykiatri​ Psykologi​ Psykoterapeutti​ Fysioterapeutti​ Toimintaterapeutti

AMMATILLINEN APU VOI SISÄLTÄÄ Keskusteluapua tai terapiakäyntejä​ ​Apua toimintakyvyn ylläpitämiseen​ kykyä suoriutua erilaisista tehtävistä​ ​Apua raha-asioiden hoitamiseen ja asumiseen​ ​Apua opiskeluun ja työpaikkaan liittyviin asioihin​ ​Lääkityksen.