REALISMI (1850-).

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Romantiikan aikakausi
Romantiikka.
Keskiajan kirjallisuus
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Romantiikka & realismi:
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
ROMANTIIKKA LUVUT. idealistinen filosofia: asioiden henkinen luonne korostuu järki > henkisyys tutkimuksen kohteiksi ihmismieli tunteet myytit.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Tomi Jolkkonen. Sijainti  On osa itämaista kulttuuripiiriä  Koostuu kahdeksasta eri alueesta  On itään venäjästä.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
Kirjallisuusprojekti
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Uskonnot yhteiskunnassa
Modernin maailman taide
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Kirjallisuus.
IV EUROOPAN NOUSU kuvanavaus
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Islamin synty ja Koraani
Keisari kannustaa uudistuksiin
Venäjän uskonto.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
Leonardo da Vincin maalauksia
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
GEEK GIRL – matalalentoa mallitaivaalla
Intian kirjallisuus.
Realismi.
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
KUOLEMANTUOMIO s
Myytit fantasiakirjallisuudessa
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Suomen kansallinen herääminen
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
RoOMAsta tuli SUURVALTA
Ekspressionismi Anni, Sege ja Emmi.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Suomalaiset taidemaalarit
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
”Minä ja taideteos” - kollaasi
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Pöytätennis.
Kertomuksen etiikka Kenen ääni saa viimeisen sanan – vai onko viimeistä sanaa olemassakaan?
Ulkomainen modernismi
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Suomalaisen kirjallisuuden modernismi
VALISTUS.
Romantiikka.
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

REALISMI (1850-)

SYNTY Realismi syntyi 1850-luvun jälkeen reaktiona romantiikan kirjallisuuden todellisuuspakoiselle tyylille syrjäyttäen romantiikan aikakauden. Muun muassa runot ja rakkaushömpötykset jäivät hiljaisuuteen. Teollistuminen ja kaupungistuminen vaikutti suuresti realismin syntyyn.

Realismin piirteitä Todelliset ja arkipäiväiväiset asiat. Kirjallisuuden hahmot muuttuivat ”urheista sotureista” tavallisiin ihmisiin ja työläisiksi Realismin aikana luonnontieteiden ja teknologian nousu nosti järjen ja objektiivisten havaintojen arvostusta. Murteet ja sanonnat yleistyivät

Realismin vaikutus ihmisiin ja yhteiskuntaan Kirjat paljastivat epäkohtia yhteiskunnasta ja loivat painetta poliitikoille muuttaa huonosti olevia asioita. Realismi havainnollisti, ettei kansa ollut yhtenäinen, vaan koostui keskenään riitelevistä yksilöistä. Ihmiset pystyivät samaistumaan kirjan henkilöihin, koska ne olivat aivan tavallisia ihmisiä. Realismin seurauksena luonnontieteiden tutkimukset saivat arvonsa teknologian kehitys.

Gustave Courbet Ranskalainen realismin vaikuttaja ja termin käyttöönottaja. Huomioi erityisesti sosiaalisia ongelmia taiteessaan Kuuluisimmat teokset: Hautajaiset Ornansissa (1848) ja Maailman alkuperä (1866)

Gustave Flaubert Ranskalainen realismikirjallisuuden vaikuttja. Tunnetuin teos: Rouva Bovary (1857). Kirja kertoo lääkärin vaimosta, joka tavoittelee romantiikkaa, jonka seurauksena hän päätyy itsemurhaan

Leo Tolstoi Venäläinen kirjailija. Venäjällä realismia ihannointiin ja se oli suuressa suosiossa. Tunnetuimmat teokset: Anna Karenina (1877) ja Sota ja rauha.

Henrik Ibsen Norjalainen kirjailija. Realismi levisi myös hitaasti pohjoismaihin Ibsen kirjoitti tunnetun näytelmän Nukkekoti (1879) s.63

Charles Dickens Englantilainen kirjailija Realistiset tekstit keskittyivät lasten maailmaan ja sen julmuuteen. Tunnetuin teos Oliver Twist (1839)

Fjodor Dostojevsti Venäläinen kirjailija. Psykoanalyyttisen ihmiskäsityksen epävirallinen oppi-isä. Joutui kirjoitustensa takia neljäksi vuodeksi siperiaan. Kuuluisimmat teokset: Rikos ja rangaistus, Idiootti, Karamazovin veljekset.

Realismi Suomessa Realismin levitessä Suomeen Minna Canth kirjoitti muun muassa teoksen Työmiehen vaimo s.64-65 Runeberg antoi pohjan ideaalirealismille, joka kehittyi Suomessa eteenpäin. Merkittävin realismin malli Suomelle tuli Aleksis Kiveltä.

LÄHTEET: Emma, Roosa, Veeti ja Matias 16 G Wikipedia Koppa.fi Tieteentermipankki.fi Emma, Roosa, Veeti ja Matias 16 G