Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893"— Esityksen transkriptio:

1 Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893
Realismi Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893

2 Realismin synty Romantiikka vaihtui realismin tieltä.
Charles Darwin kirjoitti Lajien synty -kirjan, joka sai ihmiset kyseinalaistamaan Raamatun luomiskertomusta. Ihmiset ymmärsivät oikeutensa ja halusivat vahvistaa niitä. Kirjallisuuden avulla haettiin tasa-arvoa. Maailman ja Suomen teollistuminen kärjisti yhteiskunnaliset onglemat.

3 Onglemiin puuttuivat suomenkielisen koulutuksen saaneet kirjailijat, jotka vaativat hyssyttelyn sijaan toimintaa. Ongelmia pyrittiin tuomaan esiin kuvailemalla todenmukaisesti. Naisten asemaa yhteiskunnassa pyrittiin tuomaan esiin

4 Realismin piirteitä Pyritään kuvailemaan mahdollisimman totuudenmukaisesti. Asioita ei kaunistella. Esitystapa on objektiivinen ja ulkokohtainen. Tunteita ei ilmaista paljon ja teksti voi tuntua jopa viileältä. Kuvaillaan nykyaikaa ja tulevaisuutta historian sijaan. Kuvaillaan aikakauden tyypillisiä ihmisiä.

5 Realistisia piirteitä on eiintynyt kirjallisuudessa aina, varsinkin suomalaisessa kirjallisuudessa
Realismin kukoistuskausi sijoittuu kuitenkin luvun puoliväliin, romantiikan ajan jälkeen

6 Realismin kirjailijoita
Minna Canth Juhani Aho Teuvo Pakkala Leo Tolstoi Anton Tšehov Guy de Maupassant August Strindberg

7 Minna Canth Minna Canth aloitti 19-vuotiaana opettajan opinnot, muttei hänestä koskaan tullut opettajaa, vaan lehtinainen ja kirjalija Hänen aviomiehensä kuoli 1879, joten Minna jäi seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi Kirjoittaessaan hän piti isänsä lankakauppaa Kuopiossa Tämä kielitaitoinen kirjailija oli perillä aikansa tapahtumista

8 Minna Canth Vuonna 1885 ilmestyi Työmiehen vaimo, joka kritisoi miesvaltaista yhteiskuntaa Kovan onnen lapsia (1888) herätti niin suuria mielipiteitä, että se poistettiin näyttämöltä jo ensimmäisen esityskerran jälkeen Anna-Liisa (1895) analysoi syyllisyyttä ja tekopyhyyttä

9 Naturalismi Realismista edelleen kehittynyt tarkempi j objektiivisempi lähestymistapa Realismin äärisuuntaus Naturalismin innoittajana toimi myös tieteellinen positivismi, darwinismi ja Hippolyte Tainen miljööteoria Naturalismin tunnetuin edustaja on Émile Zola ( )

10 Émile Zolan teokset ovat innoittaneet Suomen realisteja, mm
Émile Zolan teokset ovat innoittaneet Suomen realisteja, mm. Minna Canthia ja Juhani Ahoa

11 Katkelma näytelmästä Työmiehen vaimo (toinen näytös)
Kauppatori. Taempana vasemmalla muutamia kojuja ja pöytiä, täynnä kaikenlaista tavaraa. Myyjiä ja ostajia. Oikealla poikia, reput kainalossa, heittävät palloa. Perällä viisukauppias laulelee ja myy sen ohessa arkkiviisuja ympärillä seisoville, joiden joukossa nähdään Liisakin. Katri ja Laura ostavat vasemmalla kaaliksia. Etumaisena eräässä kojussa vasemmalla on Vappu myymässä.

12 Ja ikävä ja hauska se yö oli Hildalle, hän armastansa lempi ja nojas rinnalle, hän suruissansa lauloi ja huolin huokaili: hyvästi, kauniit lehdot, hyvästi, armaani! VIISUKAUPPIAS. Istuen ihanassa, raikkaassa lehdossa nyt Akseli ja Hilda, hänen morsiamensa, kauniina kesäyönä he rakkaudestaan puhuivat muistellen muinaista onneaan.

13 Wilhelm Oswald Gustav Achenbach, Abendstimmung in der Campagna
Relismia taiteessa Wilhelm Oswald Gustav Achenbach, Abendstimmung in der Campagna


Lataa ppt "Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google