Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kirjallisuusprojekti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kirjallisuusprojekti"— Esityksen transkriptio:

1 Kirjallisuusprojekti
Kotimainen kirjallisuus

2 Tavoitteet Tässä projektissa opit
mitkä piirteet ovat tyypillisiä suomalaiselle kirjallisuudelle, millaisia vaiheita suomalaisessa kirjallisuudessa on aikojen kuluessa ollut ja ketkä ovat tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja millaisia teoksia he ovat kirjoittaneet. Saat myös avaimia kaunokirjallisuuden lukemiseen ja tulkintaan. Opit suunnittelemaan ja jäsentämään ajankäyttöäsi. Opit merkitsemään käyttämäsi lähteet tehtäviin.

3 Yleistä työskentelystä
Opiskellaan kotimaisen kirjallisuuden vaiheita oppitunneilla omaan tahtiin. Kaikki tehtävänannot ovat näkyvissä tässä diasarjassa. Suunnittele aikataulu ennalta! Koko paketin pitää olla tehty viimeistään !

4 Ohjeita Tee kaikki pakolliset tehtävät. Plussatehtävät ovat valinnaisia ja niitä tekemällä voit nostaa arvosanaasi. Kokoa tehtävät portfolioon (pahvikansioon) sitä mukaa kun ne valmistuvat. Paritöissä muistakaa laittaa molempien nimet paperiin. Kokoa lopuksi portfolion alkuun sisällysluettelo tekemistäsi tehtävistä. Videot näytetään suoraan opettajalle. Voit käyttää apuna nettiä ja luokassa olevia kirjoja. Muista kirjata lähteet huolellisesti ylös! Pyydä kavereilta tai opelta apua, jos et osaa tai ymmärrä.

5 Tärkeää! Kirjoita omaa tekstiä. Yhdistele eri lähteitten tietoja ja kirjoita itse. ÄLÄ KOPIOI. Kirjoita kokonaisin virkkein ja sujuvaa yleiskieltä. Asiatyyliin kuuluu myös huolellinen oikeinkirjoitus! Merkitse jokaisen tehtävän loppuun käyttämäsi lähteet: internetlähteissä tarkka nettiosoite ja päivämäärä, jolloin olet tiedon katsonut, kirjoissa kirjan nimi, tekijä ja julkaisuvuosi. Jos tehtävässä on valmiit nettilinkit, lähteitä ei tarvitse merkitä uudelleen.

6 Arviointi Projektin arvosana muotoutuu projektityöskentelystä ja palautetuista tehtävistä. Myös tehtävien kieliasu ja tyyli vaikuttavat arviointiin. Ole huolellinen. Projekti arvostellaan numeroin (4-10).

7 I Kirjallisuuden alkuvaiheet / Mikael Agricola
Avaa seuraavasta linkistä kokonaisuus Kirjallisuuden alkutaival. Lue kaikki siihen liittyvät linkit. Hae opettajalta Kotimaisen kirjallisuuden vaiheita -tehtävämoniste ja tee ensimmäinen aukkotehtävä. Hae opettajalta opetusteksti Mikael Agricolasta ja siihen liittyvät tehtävät. Liitä VAIN tehtävät portfolioosi. Palauta muu materiaali. Yhdistä oikeat sanat toisiinsa. Tulosta testi ja liitä portfolioosi. PLUSSATEHTÄVÄ: Millaisia neuvoja vuoden 1803 teksti antaa lähes hukkuneen ihmisen ”henkiin saattamiseksi”?

8 II Romantiikka 1) Lue seuraavalta sivustolta osio Romantiikka ja klikkaa auki kaikki linkit. Tee Kotimaisen kirjallisuuden vaiheita -tehtävämonisteen tehtävä 2. 2) Lue omasta oppikirjastasi s luvut Topeliuksen lahja Suomelle: sadut ja historia ja Topeliuksen ikivihreä ja tee tehtävä 4 s. 104.

9 II Romantiikka / Elias Lönnrot
3. a) Mitä muistat Kalevalasta? Kerää miellekarttaan henkilöitä, tapahtumia, paikkoja ja muita asioita. b) Lue luku Kalevala omasta oppikirjastasi s ja täydennä miellekarttaasi kirjan faktoilla, kuten tiedoilla Kalevalan kokoajasta ja sen kielestä. PLUSSATEHTÄVÄ: Tee testi Mikä Kalevalan hahmo olet? Tulosta vastaus ja liitä portfolioon.

10 II Romantiikka / J. L. Runeberg
4) Hae opettajalta opetusteksti J.L. Runebergistä ja tee siihen liittyvät tehtävät. Liitä VAIN tehtävät portfolioosi. Palauta muu materiaali. Alla on kaksi Runebergin runoa, linkit teksteihin ja niiden innoittamina tehtyihin suomirock-kappaleisiin. Vänrikki Stoolin tarinat / Sotilaspoika ja Juice Leskisen Sotilaspoika Saarijärven Paavo ja M. A. Nummisen vastaava 5) Poimi molemmista runoista romantiikalle tyypillisiä piirteitä. Havainnollista vastauksesi näytteillä runoista. PLUSSATEHTÄVÄ 1: Kuvittele, että Saarijärven Paavo käyttäisi sosiaalista mediaa. Kirjoita Paavon Twitter- tai Facebook-päivitys. PLUSSATEHTÄVÄ 2: Selvitä, mitä tarkoitetaan intertekstuaalisuuden käsitteellä. Millaisia intertekstuaalisia viittauksia runoissa on?

11 II Kansallisromantiikka
PLUSSATEHTÄVÄ: Tee yksin tai parityönä lyhyt kansallisromanttinen video, jossa ylistetään Suomen kansaa tai suomalaista luontoa.

12 III Aleksis Kivi 1) Hae opettajalta opetusteksti Aleksis Kivestä ja siihen liittyvät tehtävät. Liitä VAIN tehtävät portfolioosi. Palauta muu materiaali. 2) Tee omasta oppikirjasta tehtävä 4 s Katso seuraavat linkit ja lue omasta oppikirjastasi s a) Mitä muuta Aleksis Kivi kirjoitti kuin Seitsemän veljestä –romaanin? b) Miten August Ahlqvist liittyy Aleksis Kiveen? PLUSSATEHTÄVÄ: Dramatisoikaa ja kuvatkaa pienessä ryhmässä katkelma Seitsemästä veljeksestä. Käyttäkää apuna oppikirjaa ja Seitsemän veljestä -romaania.

13 IV Realismi 1) Avaa seuraavasta linkistä kokonaisuus Realismi. Lue kaikki siihen liittyvät linkit. Tee tehtävämonisteesta tehtävä ) Etsi kuva, jossa on realismin piirteitä. Liitä mukaan lyhyt teksti, jossa perustelet, miksi valitsit kyseisen kuvan. Tulosta ja liitä portfolioon. PLUSSATEHTÄVÄ: Kirjoita lyhyt kuvaus jostain paikasta tai henkilöstä kahdella tavalla: romanttisella ja realistisella.

14 IV Realismi 3) Avaa seuraava linkki parin kanssa. Lukekaa juoniselostukset Juhani Ahon Rautatie –romaanista ja katsokaa elokuvakatkelmat. Lukekaa myös Rautatie-romaanin juonesta esimerkiksi Wikipediasta. 4) Vastatkaa kysymykseen linkin ja Wikipedian tietojen pohjalta: Miksi rautatien ilmestyminen herättää Matissa ja Liisassa hämmästystä, jopa epäuskoa? 5) Lukekaa Maria Jotunin novelli Matami Röhelin (moniste) ja vastatkaa kysymyksiin. a) Mistä tilanteesta novelli kertoo? b) Miksi tällaiseen tilanteeseen on jouduttu? c) Asettuuko novelli mielestänne jommankumman naisen puolelle? d) Mihin novelli ottaa kantaa? e) Voisiko tapahtumat sijoittaa nykyaikaan? 3.

15 IV Realismi / Minna Canth
5) Hae opettajalta opetusteksti Minna Canthista ja tee siihen liittyvät tehtävät. 6) Lue Minna Canthin novelli Lapsenpiika Taju-oppikirjasta s. 153–157. 7) Osallistu novellista käytävään keskusteluun luokassa. Valmistaudu keskusteluun pohtimalla oppikirjan kysymyksiä. Plussatehtävä: Lue Minna Canthin teksti Naiskysymyksestä vielä sananen. Millaisia epäkohtia naisen asemasta Canth nostaa esiin? Mitä instituutioita ja luutuneita käsityksiä vastaan hän nousee? Millä perustein? Millaiseen tilanteeseen Canth pyrkii? Kirjoita nykyajan ihmisen näkökulmasta Minna Canthille kirje, jossa otat kantaa hänen ajatuksiinsa.

16 Itsearviointi Kirjoita itsearviointi kokonaisin virkkein.
Miten arvioisit työskentelyäsi projektin aikana? Mitkä tehtävät olivat mielenkiintoisimpia? Miksi? Mitkä tehtävät olivat vaikeimpia? Miksi? Mitä mieltä olet projektityöskentelystä työtapana? Pitäisikö opettajan tehdä jotain toisin? Mihin tekemääsi tehtävään haluaisit opettajan erityisesti kiinnittävän huomiota? Minkä arvosanan antaisit projektista itsellesi?

17 Väinö Linna Huom! Tässä diassa ei ole pakollisia tehtäviä. PLUSSATEHTÄVÄ: Lue tekstitaiturin s. 170 ja tee s. 172 teht. 3

18 Symbolismi 1) Vastaa kysymyksiin ja tee tehtävät:
Milloin symbolismi tuli suomalaiseen runouteen? Mitä symbolismi tarkoittaa? Miksi esim. Eino Leino käytti symboleja? Lue Eino Leinon runo Räikkö Räähkä s. 147 ja tee tehtävä 4. a-e s. 146. e. Tee Taju-oppikirjasta tehtävä 4 s. 160. Plussatehtävä: Kirjoita oma runo, jossa käytät symboleja.

19 Radikalismi Kuuntele ja lue Juice Leskisen ja Hectorin kappaleet (linkit alla). Lue Wikipediasta, millaiset yhteiskunnalliset ja poliittiset asiat olivat ajankohtaisia 1960-luvulla ) Kirjoita lyhyesti, millaisiin asioihin Juicen ja Hectorin kappaleet ottavat kantaa. Mitä niillä halutaan sanoa ja millaisen kuvan ne antavat maailmasta?

20 Yhteenveto 13) Kirjoita (suomeksi) kirje ulkomaalaiselle ystävällesi, joka haluaa tietää suomalaisesta kirjallisuudesta. Kerro, millaiset asiat ovat tyypillisiä suomalaiselle kirjallisuudelle. Valitse kolme mielestäsi tärkeintä Suomen kirjallisuuden vaihetta ja kerro niistä lyhyesti.


Lataa ppt "Kirjallisuusprojekti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google