Senioriyrittäjyys Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Toimintaympäristö
Yli 94-vuotta yrittäjyyden puolesta
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Lähihoitajaopiskelijapäivät O läsnä yrittäjän arjessa
Tulosmarkat Oy 10-vuotisseminaari Tervetuloa!. 10-vuotiskavalkadi Mistä kaikki alkoi? • Tausta (DI tuotantotalous, teollisuuskokemus) • Uskallus • Oppi.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Yritysten määrän kehitys
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
Perheyritykset - Suomen talouden selkäranka
Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä,
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
PK-YRITYSTEN KEHITTÄMISHANKE
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
OSAAMISINTENSIIVISEN YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN JA UUDEN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMINEN = OiLi
UUDISTUNUT ALUEHALLINTO JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ -SEMINAARI Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän merkitys yrityksille.
Yrittäjyysväylät Yrittäjyysopinnot Poistu Yrittäjän ammattitutkinto ammattitutkinto.
Työvoiman saatavuus Uudellamaalla ▪poistuma –työpaikkojen määrä kasvaa –työvoimavaje 6 500/vuosi – vuonna 2015 yhteensä jo yli LÄHTEET:
Innova Länsi-Suomen akk
95 vuotta yrittäjyyden puolesta!. Suomen Yrittäjät - Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt Luottamushenkilöt.
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Aina kannattaa yrittää!
Aina kannattaa yrittää!
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Pätäkkä-projekti – Kumppanuutta yrittäjyyteen Innofocus ja Länsi-Uudenmaan Uusyrityskeskus ovat yhteistyössä avanneet ESR-rahoitteisen.
© Kaupan liitto 2009 Presentaation nimi1 Suurin osa kaupan yrityksistä on hyvin pieniä yritystä 2009 Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Aina kannattaa yrittää
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Aina kannattaa yrittää
Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulot ja rahoitus Eeva Poutiainen, Juha Knuuti ja Janne Salonen.
Pk-yritysbarometri Syksy Pk-yritysbarometrin aineisto 2.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Palveluseteliseminaari Kajaani Suomen Yrittäjät Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen.
Kaj Tawast, Marianne Kilpi, Jyri Kunttu ja Sara Airola.
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Heli Potinkara, Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu
Ohjaamo-päivät, Helsinki
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Vammaiset ja osatyökykyiset työmarkkinoille
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Suomi.fi-yrityssivusto
University of Oulu Kerttu Saalasti Institute Yrittäjyysopetuksen tuloksellisuus - case Kymenlaakso Tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala Projektitutkija.
Aina kannattaa yrittää!
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa
Oppia ikä kaikki, myöskö 50 + yrittäjyyden opiskelussa?
Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa
Bruttokansantuote kasvaa myös Suomessa, mutta takamatkaa muihin euromaihin on 8 prosenttia Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Palkkatuki ja starttiraha
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Maatilayritysten tietoja Raahen seutukunnassa 2004–2016
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
Ajankohtauskatsaus OPSO ry:n kevätseminaari, Vaasa
Esityksen transkriptio:

Senioriyrittäjyys Suomessa Veli-Matti Lamppu johtaja veli-matti.lamppu@yrittajat.fi

Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Suuryritykset (250- hlöä) 581 0,2% Suuryritykset (250– hlöä) 588 0,9% Keskisuuret yritykset (50-249 hlöä) 2 535 5,5% Pienyritykset (10-49 hlöä) 15 608 93,4% Mikroyritykset (1–9 hlöä) 264 234 0,9% Keskisuuret yritykset (50–249 hlöä) 2 523 5,5% Pienyritykset (10–49 hlöä) 15 608 Animointi – klikkaamalla. Yhteensä 282 958 yritystä, pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2014

erikokoisissa yrityksissä vuosina 2001-2015 33 056 29 025 22 575 20 589 10 727 1-9 h 10-19 h 20-49 h 50-99 h 100-249 h 250-499 h 500-999 h > 1000 h –4 120 –5 535 Työpaikat ovat viime 2000-luvulla syntyneet nimenomaan pk-yrityksiin. Siksi digikoulu ja digitietoisuuden levittäminen kannattaa suunnata pk-yrityksille. Tärkeää pk-yrityksille, mutta myös koko Suomelle. Pienet yritykset, alle 50 h: +84 656 Keskisuuret yritykset 50-249h: +31 316 Suuryritykset 250– h: -45 892 PK-yritykset: +115 972 Suuryritykset: -45 892 –36 237 Nettolisäys: 70 080 Lähde: Tilastokeskus (Henkilömäärät muunnettu kokopäiväisiksi työpaikoiksi, pl. maa-, metsä- ja metsätalous.) 13.2.2017

Yrittäjyyden trendejä Suomessa Yksinyrittäjyyden kasvu Työnantajayrittäjien määrän lasku Verkostoitumisen kasvu Kansainvälistyvien pk-yrityksen määrän kasvu Yrittäjien koulutustason nousu Yrittäjän ja palkansaajan rajan hämärtyminen Nuorten yrittäjyyshalukkuuden ja senoriyrittäjyyden vahva kasvu Startup–yrittäjyyden korostuminen Maahanmuuttajayrittäjien määrän kasvu Yrittäjien ikääntyminen

Digitalisaatio Digitaalisten teknologioiden soveltamista taloudessa, liiketoiminnassa ja yhteiskunnassa. Kiihtyvällä tahdilla etenevä sosioekonominen transformaatio, joka muuttaa yritysten ja yksilöiden toimintaa. Uusi teollinen vallankumous Toinen koneiden aikakausi Tietoyhteiskunta Postmoderni

Mikä yrittämisessä kiinnostaa? Yrittäjiltä kysyttiin, mitkä seikat vaikuttivat yrittäjäksi lähtemiseen. oman itsensä herra itsensä toteuttaminen halu menestyä mahdollisuus tehdä tulosta vaikutusvalta ja arvostus suvun perinteet Mitkä muut asiat yrittämisessä voivat kiinnostaa?

Yrittäjien osuudet ikäryhmittäin 2014 Lähde: Tilastokeskus.

Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä 45 % on yli 35-vuotiaiden perustamia Lähde: Suomen Uusyrityskeskukset 2016.

”Yli 60-vuotiaiden osuus uusyrityskeskusten asiakkaista oli vuoden 2017 tammi-syyskuussa 3 prosenttia. Luku on pieni, mutta kuitenkin kasvussa. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 60-vuotiaita yrityksen perustajia ei ollut yritysneuvonnan asiakkaissa juuri lainkaan.” Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Senioriyrittäjät Senioriyrittäjiksi kutsutaan niitä, jotka ryhtyvät yrittäjiksi täytettyään 50 vuotta. Työuria tulee pidentää - senioriyrittäjyys on siihen yksi mahdollisuus. Ikääntyvien yrittäjien määrä kasvaa ja heidän yrittäjyytensä on monipuolistunut. Senioriyrittäjien (55-74-vuotiaiden) määrä nousi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä 60 000:sta noin 100 000:een. Start up –yrittäjyyden ollessa pop, on hyvä muistaa myös seniorit, joilla on kokemusta, näkemystä, intoa ja taitoa yrittäjyyteen ja halua jakaa omaa osaamistaan. Sivutoiminen yrittäjyys eläkeläisten keskuudessa on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. (Muutokset ja helpotukset vanhuuseläkkeen ja yrittäjyyden yhdistämisessä mahdollistaneet tämän)

Senioriyrittäjät Senioriyrittäjyys mahdollisuus niin työuraansa kypsemmällä iällä vaihtaville kuin jo eläkkeelle jääneille. Suomessa on liikaa joko tai –kulttuuri työn teon suhteen. Eläköitymisen ja sivutoimisen yrittäjyyden yhdistäminen on loistava asia niin senioriyrittäjän itsensä kehittämisen ja motivaation kuin hänen tietotaitonsa jakamisen kannalta  win-win –tilanne kaikille. Senioriyrittäjät yrittäjän oppisopimuksella opiskelevien mentoreina. Senioriyrittäjät aloittelevien yrittäjien mentoreina (esim. Yrityskummit).

Yrittäjyyden edistäminen Uusi Yrittäjyys Yrittäjyystietojen, -taitojen ja -valmiuksien kehittäminen Yrittäjän osaaminen Ammatillisen- ja yrittäjyysosaamisen kehittäminen ja uusiutuminen Yrittäjyyden edistäminen Työntekijän osaaminen Yrityskohtainen osaaminen, yleiset ja ammatilliset valmiudet, yrittäjähenkisyys Yrityksen uusiutumiskyky Yrityksen toiminnan kehittäminen ja uusiutuminen

Kehitä itseäsi yrittäjänä Yrittäjän ammattitutkinto tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle auttaa yrityksen liikeidean ja liiketoiminnan kehittämisessä Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto kokeneemmalle yrittäjälle Valitaan yritykselle tärkeä kehittämiskohde Yrittäjän oppisopimuskoulutus kehitä yritystäsi työn ohessa