Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa"— Esityksen transkriptio:

1 Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa
Tarja Jokinen

2 ”Vuoden liikemies?”

3 YRITYS ON kilpaileva toimija markkinoilla
kulutusyksikkö, sillä kuluttaa tuottaessaan Itsenäinen juridinen henkilö (vrt. luonnollinen henkilö) kulttuuria noudattava ja/tai luova ja oman toiminta-kulttuurinsa omaksunut toimija  Hyvä yrityskansalainen siellä, missä toimiikin! yrittäjälle elämäntapa ja mahdollisuus toteuttaa itseään voittoa tavoitteleva talouden toimija tuotteita tai palvelua aikaansaava arvonluoja sosiaalinen yksikkö, usein työyhteisö

4

5 JOITAKIN FAKTOJA YRITYSKANNASTA
Suomessa oli v lopussa kaikkiaan n yritystä (ml. maatilat n ). kaikista yrityksistä n 94 % on mikroyrityksiä (työllistävät henkeä), pl. maatilat noin 10 % on pieniä ja keskisuuria ( henkeä), pl. maatilat loput suuryrityksiä PK-yritykset työllistävät 61 % yksityisestä työvoimasta ja jo pitkän aikaa uusia työpaikkoja syntyy enemmän niissä. Esim. huippuvuonna 2007 aloitti uutta yritystä ja suhdanteista riippuen n. 20 – lopettaa vuosittain.  vaihtuvuus vuosittain on n. 17 – 19 % yrityskannasta 1. toimintavuonna kaatuu n %, 3 vuodessa n. 33 % 5:n vuoden kuluessa lopettaa toimintansa n % noin kolmas – neljäsosa lopettaneista tekee konkurssin (tai on konkurssimenettelyssä ja konkurssi raukeaa varojen puutteessa, ks myöhempi dia ja sen linkit) konkurssien määrä laskenut tasaisesti vv ja ollut melko tasaista pitkään sen jälkeen myöskään viimeisin taantuma ei ole saanut aikaan 90-luvun laman aikaista aaltoa konkurssien määrässä Uusinta tilastotietoa tulossa syyskuun lopussa tänne!

6

7 Vuoden 2009 lopussa !

8

9 lkalkslakölölölölölllöääölöäöäöälk

10

11 Tarja Jokinen

12 Suomen elinkeinorakenne 2004 (osuudet väestöstä)
Lähde: Tilastokeskus. Kaskipellolta Palveluyhteiskuntaan – 90 vuotta elinkeinorakenteen muutosta Tarja Jokinen

13

14

15 Yrittäjyys on monimuotoista
Esimerkki  kuva = linkki!

16 MILLAISTA ON OLLA YRITTÄJÄ?
“ Moni lähtee hakemaan villoja ja tulee itse kotiin kerittynä.” (Don Quijote) “Ei se mitään saa, joka ei mitään yritä.” (suomalainen sananlasku)

17

18 Sixten Korkman 11/2009 Suomalaisen ja yhdysvaltalalaisen suhtautuminen itseensä ja muihin: Yhdysvaltalalainen: ”You are brilliant –but so am I” Suomalainen: ”mä en oo mitään – mut et oo kyllä säkään” Tarja Jokinen

19 Nämä asiat tehtävässä…
Jos on ”yrittäjävetoinen” tai perheyritys, ottakaa ohjeen mukaan myös tämä aihe käsittelyyn. Voitte myös ottaa selvää tradenomien määrästä ja työtehtävistä yrityksessä, sekä yrityksen aikeista palkata tradenomeja tulevaisuudessa – oman kiinnostuksenne mukaan. Muistakaa näissä yhteydenotoissa, että me kaikki olemme niin tutkinnon kuin myös HAAGA-HELIAn ja tradenomitutkinnon markkinoijia!

20 … ja jatkossa! Liiketoimintasuunnitelman laatimista harjoitellaan ryhmätyönä Aloittavan yrityksen liiketoiminnan suunnittelu –opintojaksolla (3. tai 4. lukukaudella) Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä kertaantuu ja kehittyy myös liiketoimintaosaamisen kokonaiskuva! Aidommin ja suojatummin voit tutkailla yrittäjyysaikeitasi ja/tai käynnistää yrityksen muissa yrittäjyysopinnoissa. Infoa Liiketalouden koulutusohjelman yrittäjyysopinnoista erillisenä diasettinä alempana.


Lataa ppt "Teema 1: Yritykset Suomessa ja yritys yhteiskunnassa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google