Aloitussivu III Evoluutio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

evoluutio Perinnöllinen muuntelu Luonnon valinta
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
1 Geneettiset algoritmit S Laskennallinen systeemibiologia Olli Haavisto
EVOLUUTIO MUUNTELU VALINTA
Biologian historia s
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Evoluutiovoimat populaatioissa
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Muuntelu on evoluution edellytys s
Ekologinen teatteri s
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
1. IHMINEN.
Miksi on olemassa hiiriä?  Mitkä tekijät ovat johtaneet hiirien syntyyn? (kausaalinen selitys)  Mitä tarkoitusta/päämäärää varten hiiret ovat olemassa.
DIHYBRIDIRISTEYTYKSET JA TEKIJÄINVAIHDUNTA
Geenit.
Kognition evoluutio, evoluutiopsykologia & sosiobiologia
LUMA-päivät: Sattuman vaikutus pienissä populaatioissa: geneettinen ajautuminen Binomijakauman sovelluksia lukiolaisille Outi Savolainen ja Timo.
Biodiversiteetin suojelu
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Charles Darwin HMS Beagle Galapagos-saarten kilpikonnat ja peipot
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
Globaali monimuotoisuuskeskus
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Tehtävät 1. Luonnonvalinta
Evoluutiota tutkitaan monella tavalla
Esseeseen valmistautumista Ottakaa moniste ja A4-papereita, ryhmitelkää asioita kokonaisuuksiin ajatuskartan pohjaksi Ottakaa moniste ja miettikää mistä.
Panthera tigris corbetti
Luonnonvalinta ohjaa evoluutiota
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
7 Psykodynaamisen teorian mukaan persoonallisuus on jatkuvassa liikkeessä Ydinsisältö.
BI1 - Eliömaailma.
BIOS 2 jakso 2 Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena 11 dihybridiristeytys geneettinen rekombinaatio makroevoluutio mendelistinen.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Keskustelua kannabiksesta
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
4. Superrotat Varfariini tappoi aluksi kaikki sitä syövät rotat. Joillakin rottapopulaation yksilöillä oli parempi kyky sietää myrkkyä, joten ne jäivät.
Kierrätyksen etiikka.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
MONIMUOTOISUUS.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Kysymyksiä fi tunnille
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
B2 Solu ja perinnöllisyys
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
Perinnöllisyystieteen perusteita
Aloitussivu III Evoluutio.
II Ekologia.
II Ekologia.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Aloitussivu III Evoluutio.
12. Luonnonvalinta.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

Aloitussivu III Evoluutio

9. Evoluutiobiologia Sisällys 1. Avainsanat 2. Darwin on evoluutioteorian isä 3. Darwinin evoluutioteoria 4. Darwinin evoluutioteorian pääkohdat 5. Synteettinen evoluutioteoria 6. Synteettisen evoluutioteorian pääkohdat 7. Tehtävät 8. Kuvat

Avainsanat Lamarkismi Darwinismi Synteettinen evoluutioteoria Perinnöllisyys Muuntelu Geenin eri muodot (alleelit) Luonnonvalinta

Darwin on evoluutioteorian isä 1800-luvun alussa oli tunnistettu jo tuhansia eliölajeja. Lajien kehittymistä tai kuolleiden lajien merkitystä ei ymmärretty. Lamarck havaitsi evoluution mutta selitti sen väärin Jean-Baptiste de Lamarck esitti v. 1809, että eliökunnassa tapahtuu jatkuvasti kehitystä. Hän ajatteli, että eliölajit kehittyvät käyttäessään tiettyjä elimiä ja käyttämättömät elimet surkastuvat. Nykyisin tiedetään, että hankitut ominaisuudet eivät periydy. Kuva kirjan sivulta 72

Darwinin evoluutioteoria Charles Darwin esitti ensimmäisen loogisen ja monilla todisteilla perustellun esityksen lajien evoluutiosta. Pääteoriat ja huomiot: Kehityksen edellytys on muuntelu eli yksilöiden välinen erilaisuus. Muuntelu voi olla maantieteellistä ja/tai ajallista. Luonnonvalinta poimii ympäristöön sopeutuvimmat yksilöt. Ne tuottavat eniten jälkeläisiä, ja näin ”parhaiden” yksilöiden ominaisuudet yleistyvät. Laajojen tutkimusten pohjalta ilmestyi v. 1859 teos ”Lajien synty”. Kuva kirjan sivulta 72

Darwinin evoluutioteorian pääkohdat: Yksilöt pystyisivät tuottamaan enemmän jälkeläisiä. Hyvin harvoin populaation kasvu on nopeinta mahdollista, eikä mikään laji pysty lisääntymään luonnossa rajattomasti. Runsas jälkeläisten määrä johtaa olemassaolon taisteluun. Suuri osa yksilöistä kuolee ennen lisääntymisikää. Yksilöt ovat erilaisia. Yksilöiden välinen muuntelu on evoluution perusta. Luonnonvalinta karsii huonot yksilöt, tai ne saavat vain vähän jälkeläisiä. Parhaiten sopeutuneet yksilöt jäävät jatkamaan sukua. Kuvatiedosto tiikeri albiino

Synteettinen evoluutioteoria Darwin kehitti evoluutioteoriansa ilman tietoa geeneistä tai mutaatioista. Gregor Mendel havaitsi risteytyskokeissaan ominaisuuksien siirtyvän vanhemmilta jälkeläisille. 1900-luvulla ymmärrettiin, että suvullinen lisääntyminen ja mutaatiot tuottavat uudenlaisia yksilöitä. Havainnot yhdistettiin Darwinin teoriaan. Näin syntyi synteettinen evoluutioteoria. Kuvatiedosto kirahvi Kuva kirjan sivulta 72

Synteettisen evoluutioteorian pääkohdat Perinnöllinen monimuotoisuus mahdollistaa evoluution. Sukupolvien ketjussa geenimuotojen eli alleelien runsaussuhteet muuttuvat, jos valinta suosii jotakin alleelia toisen kustannuksella. Luonnonvalintaan vaikuttavat monet tekijät. Evoluutio voi johtaa vähitellen uusien lajien kehittymiseen. Kuvatiedostot gibboni ja gorilla

Tehtävät Evoluutioteoriat ja kreationismi Darwinin päättely norsuista Darwinin evoluutioteorian julkaiseminen

1. Evoluutioteoriat ja kreationismi Yhdistä teoriat väitteisiin. lamarkismi darwinismi synteettinen evoluutioteoria kreationismi (uskomus, jonka mukaan kaikki elämän muodot on luotu yhdellä kerralla) Lajit eivät muutu. Ominaisuudet kehittyvät niiden käytön ansiosta. Olemassaolon taistelu karsii huonot yksilöt. Mutaatiot ja luonnonvalinta johtavat lajien kehittymiseen.

2. Darwinin päättely norsuista Darwin kirjoittaa Lajien synty -teoksessaan: ”Norsua pidetään hitaimmin lisääntyvänä kaikista tunnetuista eläimistä. Se alkaa siittää viimeistään kolmikymmenvuotiaana ja jatkaa siittämistä yhdeksänkymmenvuotiaaksi, tuottaen tällä välin kuusi poikasta ja eläen sadan vuoden vanhaksi. Jos näin on laita, olisi yhdellä norsuparilla 750 vuoden kuluttua lähes yhdeksäntoista miljoonaa elossa olevaa jälkeläistä.” Mitä Darwin päätteli muun muassa tämän laskelman perusteella populaatioiden todellisesta lisääntymisestä, evoluutioon vaikuttavista tekijöistä?

3. Darwinin evoluutioteorian julkaiseminen Darwin julkaisi evoluutioteoriansa vasta, kun hän kuuli, että Kaakkois Aasian saariston luontoa tutkinut Alfred Russel Wallace oli päätynyt 1850-luvulla Darwinin kanssa samaan ajatukseen siitä, että lajien väliset samankaltaisuudet johtuvat niiden yhteisestä kantamuodosta. Mitkä 1800-luvun yhteiskunnalliset tekijät mahdollisesti estivät Darwinia julkaisemasta evoluutioteoriaansa?

VASTAUS: 1. Yhdistä evoluutioteoriat ja kreationismi a-2, b-3, c-4, d-1 lamarkismi (2. Ominaisuudet kehittyvät niiden käytön ansiosta.) darwinismi (3. Olemassaolon taistelu karsii huonot yksilöt.) synteettinen evoluutioteoria (4. Mutaatiot ja luonnonvalinta johtavat lajien kehittymiseen.) kreationismi (1. Lajit eivät muutu.)

VASTAUS: 2. Darwinin päättely norsuista Populaatioiden lisääntymistä rajoittaa monet tekijät. Koska lisääntyminen on rajoitettua, luonnonvalinta karsii sukua jatkamaan vain parhaimmat yksilöt.

VASTAUS: 3. Darwinin evoluutioteorian julkaiseminen Vielä 1800-luvulla oli vallalla käsitys, että Jumala on luonut kaikki lajit ja lajit ovat muuttumattomia. Toisenlaisen teorian esittäminen tulkittiin jumalanpilkaksi.

Kuvat

Kartta

Albiino

Linnut

Apina1

Apina2

Sirkut