Perinnöllisyystieteen perusteita

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Tehnyt: Melanie Soukko
Syövän synty, syyt, hoito
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
Elimistön puolustusjärjestelmä
Syöpälääkehoito.
Ekologinen teatteri s
joka 3.lla suomalaisella
Syöpä ja seksuaalisuus
SÄDEHOITO.
Alkoholi.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
SYÖPÄ.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
B2 Solu ja perinnöllisyys
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
SYÖPÄ.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Perinnöllisyystieteen perusteita
Mammografiaseulontojen psyykkiset hyödyt ja haitat
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Suomen Lääkärilehti Alkuperäistutkimus 18/2007 vsk 62 s
Esityksen transkriptio:

Perinnöllisyystieteen perusteita III Elimistön puolustautuminen

13. Mutaatiot voivat aiheuttaa syöpää 1. Avainsanat 2. Miten syöpä kehittyy? 3. Soluista kasvaimiksi 4. Mikä aiheuttaa syövän? 5. Syöpätautien hoidossa käytetään erilaisia menetelmiä 6. Tehtävät 7. Kuvat

Avainsanat: Syöpä Hyvänlaatuinen kasvain Karsinogeeni Mutageeni DNA-muutos Esisyöpägeeni Onkogeeni Metastaasi Apoptoosi

Miten syöpä kehittyy? Karsinogeeni → DNA-vaurio solussa → esisyöpägeeni → onkogeeni Elimistö korjaa vaurion → ei syöpäkasvainta Elimistö ei korjaa vauriota → samaa vauriota sisältävää kudosta → syöpäkasvain Mutaatio kasvunrajoitegeenissä Jos ei mutaatiota, kasvunrajoitegeeni aiheuttaa ohjelmoitua solukuolemaa eli apoptoosia Jos mutaatio, ei pysty estämään perimäainekseltaan vaurioituneiden solujen jakautumista Syövän ilmenemiseen vaikuttavat: Ikä Periytyvyys Ympäristötekijät (esim. säteily) Kuva kirjan sivulta 72

Miten syöpä kehittyy?

Soluista kasvaimiksi Syöpä voi kehittyä mihin tahansa kudokseen Jakautuminen Tuhansia kertoja → kasvain herneen kokoinen Kasvain Eri muotoisia Osan kasvaimista voi tuntea Syöpäsolut eivät aina muodosta kasvainta (esim. leukemia) Kuva kirjan sivulta 72

Mikä aiheuttaa syövän? Karsinogeenit: Mutaatioita aiheuttava mutageenit Fysikaaliset karsinogeenit: röntgensäteily, UV-säteily, radon Muut karsinogeenit: asbesti, tupakansavun yhdisteet, alkoholi Ikä Eräät virukset ja bakteerit Kuva kirjan sivulta 72

Syöpätautien hoidossa käytetään erilaisia menetelmiä Leikkaus Sädehoito Suurienerginen, ionisoiva säteily jakautumisvaiheen soluille Lääkehoito Sytostaatit eli solunsalpaajat Etäpesäkkeiden eli metastaasien tuhoaminen Hormonihoidot Interferonit Kuva kirjan sivulta 72

Tehtävät Kasvainten vertailu Etäpesäke Syöpä ja ikä Diagrammit Kaaviot YO K-09, terveystieto

1. Kasvainten vertailu Millaisia eroja on hyvänlaatuisella ja pahanlaatuisella kasvaimella?

2. Etäpesäke Mitä tarkoittaa käsite etäpesäke? Miten etäpesäke syntyy?

3. Syöpä ja ikä Miksi syöpä on useimmiten vanhojen ihmisten tauti?

4. Diagrammit Tutustu alla oleviin diagrammeihin ja vastaa kysymyksiin. Mitkä ovat miesten kaksi yleisintä syöpää? Entä naisten? Mikä syöpä lyhentää eniten sekä miesten että naisten oletettua elinaikaa? Hodgkinin lymfooma on yksi imusolmukesyöpä. Miten siihen sairastumisen aika poikkeaa monista muista syövistä?

5. Kaaviot Miten ikä vaikuttaa paksusuolen syövän esiintymiseen? (kaavio a) Vaikuttaako lihan syönti paksusuolen syövän esiintymiseen? (kaavio b) Miten tulkitset kaavion c perusteella perimän merkitystä paksusuolen syövän esiintymiseen?

6. YO K-09, terveystieto Kuvaile rintasyövän yleisyyttä ja riskitekijöitä sekä ehkäisyn ja varhaisen toteamisen mahdollisuuksia.

Kuvat Napsauta kuva suuremmaksi!

Kuva kirjan sivulta 67

Kuva kirjan sivulta 67

Kuvat kirjan sivulta 68

Kuva kirjan sivulta 69

Kuva kirjan sivulta 69

Kuva kirjan sivulta 70

Kuvat kirjan sivulta 70

Kuva kirjan sivulta 70

VASTAUS 1: Kasvainten vertailu Hyvänlaatuisen kasvaimen solut ovat samanlaisia kuin alkuperäisen kudoksen. Hyvänlaatuiset kasvaimet ovat usein selkeärajaisia ja sidekudoksen ympäröimiä, ja niiden soluissa on harvoin kromosomimuutoksia.  Syöpäkasvaimeen muodostuu nopeasti haarakkeita, jotka tunkeutuvat ympärillä oleviin kudoksiin. Syöpäkasvaimen solut ovat muodoltaan vaihtelevia ja suuritumaisia. 28

VASTAUS 2: Etäpesäke Etäpesäke on uudessa elimistön paikassa oleva syöpäkasvain. Kun syöpäkasvaimesta leviää soluja, ne sitoutuvat toisiin elimiin uudessa paikassaan ja alkavat kasvaa. Näin syntyy etäpesäkkeitä eli metastaaseja, jotka voivat kasvaa alkuperäistä kasvainta suuremmaksi. 29

VASTAUS 3: Syöpä ja ikä Syöpä johtuu mm. ympäristötekijöiden aiheuttamista perimämuutoksista, joiden määrä lisääntyy elämän aikana. Lisäksi mutaatiovirheiden korjausjärjestelmä voi heiketä elämän aikana.  30

VASTAUS 4: Diagrammit eturauhassyöpä, keuhkosyöpä. rintasyöpä, paksusuolensyöpä. haimasyöpä Hodgikinin lymfoomaan sairastutaan nuorempana kuin muihin syöpiin. 31

VASTAUS 5: Kaaviot Paksusuolen syöpä yleistyy 40. ikävuoden jälkeen jyrkästi. Alle 30-vuotiailla paksusuolen syöpää ei tavata. Lihan kulutuksella näyttää diagrammin perusteella olevan selvä yhteys paksusuolen syövän esiintymiseen. (Merkitsevä positiivinen korrelaatio). Koska USA:ssa asuvat japanilaiset sairastuvat lähes yhtä runsaasti syöpään kuin yhdysvaltalaiset, näyttää siltä, että perimällä ei ole suurta merkitystä syövän esiintymisessä. Syövän näyttää aiheuttavan ympäristötekijät, joita Japanissa ei juurikaan ole. 32

VASTAUS 6. YO K-09, terveystieto Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa (113A), sairastuneita on yli 4000/vuosi. Rintasyöpä on yleistynyt. Se on yleisempi kaupungeissa kuin maaseudulla. Sairastumisriskiä lisäävät mm. ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, pitkäkestoinen hormonikorvaushoito ja ionisoiva säteily. Perimällä saattaa olla jonkin verran merkitystä syövän kehittymisessä. Rintasyöpäkasvaimen kehittyminen kestää yleensä useita vuosia. Rintakudoksen lisäksi syöpäsolut saattavat levitä myös muihin kudoksiin, yleisimmin luustoon, keuhkoihin, maksaan tai aivoihin. Rintasyöpä on erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien naisten sairaus. Ehkäisyssä on huomioitava elämätavat (ks. riskitekijät). Rintojen omatarkkailu on perusteltua. Rintasyövän varhaiseen toteamiseen pyritään seulonnan (mammografia, ultraäänikuvaus) avulla.