Kalastuksen ja kalataloushallinnon tulevaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Advertisements

1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
KALASTUSMATKAILUN KEHITTÄMINEN POHJANMAALLA KVARKEN FISHING.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
MARITIME AFFAIRS & FISHERIES Euroopan Meri- ja Kalatalousrahasto (EMKR)
Vesa Tschernij Kalaviikko 2008 Viking Line Rannikkopyynnin uudet haasteet ”Pitkälti aivan muuta kuin pelkkiä pyyntiominaisuuksia”
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Norjan kalatalouden näkymiä 2008 Nofima, Fiskeriforskning
Hylje resurssina ja riesana
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
Kehittämishankkeet kalastuselinkeinon tukena rakennemuutoksessa Timo Halonen Maa- ja metsätalousministeriö Kala- ja riistaosasto.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
AMMATTIKALASTAJA PALVELEE SUOMALAISTA KULUTTAJAA. YRITTÄJÄ LUONNON EHDOILLA Liton vuosikokouksen hyväksymä strategia elinkeinolle SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Pohjois-Savon ELY-keskus Euroopan kalatalousrahasto Pohjois-Savossa Tuleva ohjelmakausi Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä
Alueellinen kalataloushallinto uudistui – mikä muuttui?
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
JY:n Bio- & ympäristötieteiden laitos Kari Muje, Jukka Syrjänen, Tommi Rautiainen - Tarkastellaan suurten vaellus- ja petokalojen hallintokäytäntöjä ja.
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
Sääntely luonnon elinvoimaisuuden turvana biotaloudessa? Annukka Valkeapää, VTT, Metsäasiantuntija WWF Suomi Sääntelystä biotalouden edistäjä
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto EU:n näkökulma Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämiseen Kari Aalto.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Rakennettujen jokien hoitotoimenpiteet: tutkimustulosten käytäntöön vienti ??? Vaelluskalafoorumi, Helsinki Panu Orell Riista- ja kalatalouden.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
© Luonnonvarakeskus Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040 käynnistystilaisuus Packalen Tuula metsäsuunnittelun professori Talous ja yhteiskunta.
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
VETOVOIMAA MAASEUDULLE YHTEISTOIMINNALLA JA VERKOSTOITUMALLA
Uudistutaan yhdessä -seminaari
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia! -seminaari
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Järvikalan jäljet: saalistietoa ja kestävyyttä
SDP:N PUOLUEVALTUUSTO
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
KANSALAISYHTEISKUNTA
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Rahoituksen kriteerit
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Luonnonvarakeskus – pohjaa biotaloudelle
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Kalataloushallinto toimialansa edistäjänä ja kalavarojen hoitajana
Metallienjalostuspäivät 2014 Toimitusjohtaja Mika Nykänen Metallinjalostajat ry
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Kalastuksen innovaatio-ohjelma, Blue Products Ohjelman tavoitteet:
Lisäarvotuotteita vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista Kalastuksen innovaatio-ohjelma Blue Products Ohjelman päätavoite on aikaansaada.
Esityksen transkriptio:

Kalastuksen ja kalataloushallinnon tulevaisuus 100 vuotta kalaa Saaristomereltä Juhlaseminaari 8.12.2017 Varsinais-Suomen ELY- keskus / Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho 8.12. 2017

Kalatalouden toimintaympäristö Kari Ranta-aho Kalatalouspolitiikka Kaupallinen kalastus Virkistyskalastus Vesiviljely Kalanjalostus Kauppapolitiikka Ympäristöpolitiikka Elinkeinopolitiikka Luonnonvarapolitiikka EU ja kansallinen säädöspohja

Vaikuttavuus, vaikuttavuustavoitteet ja toimenpiteet

Näkemykset luonnonvarapolitiikasta: ”Mihinkä Kainuu olis menossa, jos siellä ei olis luonnonvaroja ja niiden hyödyntämistä. Ympäristöhän pysyis siellä, mutta sosiaalinen elämä näivettys kokonaan. Ihmiset käpertyis ”Minusta luonto ja luonnonvarat pitää alistaa ihmisen käyttöön, mutta reilulla tavalla. Ja reilu tarkoittaa, että luonto otetaan täysin huomioon.” ”Luonnonvarapolitiikkaan kuuluu ilman muuta jätteet, sivutuotteet ja tuotannon ja kulutuksen elinkaaritarkastelu ja –vaikutukset.”

Kestävyyden kriteerit ja näkemykset yhteiskunnassamme edelleen ristiriitaiset

Kalatalouden tulevaisuuden turvaamisessa tärkeää Silakankalastuksen toimintaympäristö – MSC ja toimijakohtaiset kiintiöt 2017- Rannikkokalastuksen toimintaympäristö: MSC vahinkoeläimet ja pyydyskehitysratkaisut Lohenkalastuksen reunaehdot: Erityiskalastusluvat rajoitetulle ryhmälle –toimijakohtaiset kiintiöt 2017 - Sisävesialueiden toimintaympäristö Vesiviljelyn toimintaympäristö

EMKR-ohjelman työkalut

Lisäarvotuotteita silakasta, vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista Kalastuksen innovaatio-ohjelma, Blue Products Ohjelman tavoitteet: Aikaansaada taloudellista kasvua Suomen kalastuselinkeinolle kehittämällä lisäarvotuotteita silakasta ja vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista Raaka-aineen saatavuuden ja laadun varmistaminen jatkokehitykselle (logistiikan kehittäminen, yhteistyöverkoston laajentaminen ja syventävien pilottihankkeiden käynnistäminen). Työpaketit ja niiden tavoitteet: Raaka-aineen saatavuus ja laatu Vähäarvoisen kalan ja silakan saaliin, kalastuksen ja jalostuksen sivuvirtojen saatavuus, laatu ja logististen mahdollisuuksien kartoittaminen Raaka-aineen fraktiointi Laadukkaiden ja elintarvikekelpoisten öljy- ja proteiinijakeiden erotus energia- ja kustannustehokkaasti huomioiden raaka-aineiden saatavuus ja logistiset haasteet Proteiini- ja öljyjakeen elintarvikesovellukset Nopeasti ja kannattavasti kaupallistettavissa olevat jalostetun kalamassan ja TP2:ssa tehtyjen jakeiden elintarvikesovellukset ja tuotantoteknologia Korkean lisäarvon tuotteet Merkittävän lisäarvon luominen raaka-aineille erikoistuotesovellusten kautta Aikataulu ja rahoitus: 2017-2019, Budjetti: 1 milj. € Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (ELY-keskus); EU:n rahoitus: Euroopan meri ja kalastus rahasto (EMKR) Konsortio: Österbottens Fiskarförbund (koordinaattori), Aktion Österbotten (hallinnoija), Teknologian tutkimuskeskus (VTT), Turun yliopisto (UTU) ja Luonnonvarakeskus (Luke) Yhteystiedot: Guy Svanbäck, guy.svanback@fishpoint.net, +358 50 086 0566

KESTÄVÄN KALASTUKSEN tavoitteet… ..tavoitteena terve ekosysteemi, jossa kalakannoilla mahdollisuus jokavuotiseen lisääntymiseen ja jossa kalastajille tarjoutuu mahdollisuus vesistöjen luonnon- resurssien kestävään taloudelliseen hyödyntämiseen, jolloin edellytykset sosiaaliselle turvallisuudelle ovat olemassa Edellyttää ohjausjärjestelmän luomista, jossa erilaisia lähestymistapoja: 1.Juridis-hallinnollinen ohjausjärjestelmä (sitova/pakollinen) 2. Taloudellinen ohjausjärjestelmä (sanktiot/tukipolitiikka) 3. Muut ohjausjärjestelmät (vapaaehtoiset; MSC sertifiointi, ympäristö- ja laatujärjestelmät) 1.Juridis – hallinnollinen ohjausjärjestelmä 2. Taloudellinen ohjausjärjestelmä 3. Muut ohjausjärjestelmät; esim. laatu- ja ympäristöjärjestelmät

Maakuntien vaikutus 2020 - Tehtävien kokoamisen keinot maakunnissa •Hallituksen linjaus: keskittämiset säilytetään ja niitä jatketaan •Valmistelun lähtökohtana kuitenkin, että maakunnat vastaavat itsehallinnossa tehtävien järjestämisestä –Vain erityistapauksissa järjestämisestä säädetään –Voidaan säätää maakuntien yhteistyön kriteerejä, ”perälautoja” •Maakuntalain 8. luvussa määritellään maakuntien vapaaehtoisen yhteistoiminnan muodot –maakuntien yhteinen toimielin –maakuntien yhteinen virka –tehtävän hoitaminen toisen maakunnan puolesta 6

Viranomaisten näkemykset Osakaskuntien jäsenten Kalastuksen järjestämisen toimintaympäristö Viranomaisten näkemykset ?? Päätösvalta Osakaskuntien jäsenten mielipiteet Yleinen mielipide ??? Intressiryhmien mielipiteet Yhteistyö Osakaskunnan päätösvalta Kalastusalueen mielipiteet Arvoperusteinen ristiriita Koulutus ja valistus kalastusalueen päätösvalta

Päätöksenteon ympäristö Yleinen mielipide Muu yleinen etu, YM, LVM, MMM, EU,Maakunnat Yleinen kalatalousetu Yksityinen etu, Paikallinen ekologinen tieto Kansainväliset sopimukset ja kansalliset tavoitteet eivät aina kohtaa

Tarvitsemme Sinisen biotalouden läpimurtoja Vesiviljelyn sijainninohjauksessa ja monipuolistamisessa Ammattikalastuksen lupapolitiikassa ja kalastuksen säätelyn ohjauksessa Harmaahylje- ja merimetsokantojen hoito-ohjelmassa Luonnonvarastrategian toteutuksessa

Kiitos